Tilaa
Jutut

Merivoimat ampui ensimmäisen tulevista torpedoistaan

Saaristomerellä ammuttiin viime viikolla ensimmäinen torpedo vuosikymmeniin.

30.08.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Toissa keskiviikkona tehtiin historiaa, sillä merivoimat ampui vuosikymmeniin ensimmäisen torpeedonsa Saaristomerellä. Kyseessä oli Ruotsin puolustusmateriaalilaitokselta lainattu TP45-torpedo, merivoimat tiedottaa.

Ammunnan toteutti merivoimien mukaan ohjusvene Tornio. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Hamina-luokan ohjusveneeltä laukaistiin torpedo ja vuosikymmeniin ensimmäinen kerta, kun Merivoimat käyttää torpedoaseistusta, tiedote kertoo.

(Merivoimien Facebookissa jakaman videon näet mainoksen alla.)

”Ammunnan myötä todennettiin TP45-torpedojärjestelmän suorituskyky osana Hamina-luokan ohjusveneiden mittavaa peruskorjausta. Nyt testattu aseistus parantaa merkittävästi Merivoimien sukellusveneentorjunnan kykyä ja se kehittyy entisestään saadessamme uuden TP47:n käyttöömme muutaman vuoden kuluttua”, Merivoimien komentaja kontra-amiraali Jori Harju toteaa tiedotteessa ja lisää:

”Vaikuttamiskyky pinnan alle on olennainen osa nykyajan merioperaatioita ja tämän hankkeen valmistumisen myötä Merivoimien iskukyky ulottuu ilmaan, pinnan päälle ja pinnan alle.”

Merivoimat on tilannut Saabilta torpedojen ja niihin liittyvän taistelujärjestelmän toimitukset Hamina-luokan ohjusveneille ja tuleville Pohjanmaa-luokan korveteille, koska se soveltuu Itämerelle.

TP47 on merivoimien mukaan erityisesti rannikkovesien sukellusvenetorjuntaan tarkoitettu kevyt torpedo. Sen kerrotaan olevan tehokas myös syvissä vesissä ja pinta-aluksia vastaan. Juuri monipuolisuutensa vuoksi se soveltuu merivoimien mukaan erinomaisesti Itämeren ja Suomen rannikoiden merelliseen toimintaympäristöön.

TP47 -torpedojärjestelmä otetaan palveluskäyttöön vuonna 2023, merivoimat kertoo. Siihen asti käytössä on TP45-järjestelmä.

Ammuntahetkellä Traficom ja Rajavartiolaitos eristivät alueen vesiliikenteen.

Lue myös nämä

X