Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Hermes Speedster – Automiehen avovene

Vanhan Porschen tunnelmaa niin muotoilussa kuin ajo-ominaisuuksissa: niitä tavoittelee Hermes Speedster, mutta maanteiden sijaan vesillä.

14.04.2020

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaValmistaja

356 oli Porschen ensimmäinen sarjavalmisteinen urheiluauto ja siten legenda jo syntyessään. Klassikon henki ilmestyi yllättäen vesille, kun brittiveistämö Seven Seas haki inspiraation veneeseensä vuoden 1959 A-mallin Speedsteristä.

Meri- ja maanteiden olosuhteet poikkeavat toisistaan niin, ettei ihan tarkasta replikasta toki ole kyse. Silti Hermes Speedster tavoittaa paljon tunnelmasta. Tuhtia sikaria muistuttava yleismuoto näkyy veneen linjoissa. Keula kaartuu konepellin lailla, vaikka moottori on Porschen tapaan takana. Tuulilasin takana, tarvittaessa rättikatolla suojattavassa matkustamossa penkit ovat kuin autossa. Ratti, mittaristot ja käyttökatkaisimet teetetään varta vasten Hermesiin, Porschen alkuperäismalleja imitoiden.

Merkittävä ero on kuitenkin tämä: Porsche pyrki aikoinaan olemaan nimenomaisesti edullinen urheiluauto, mutta Hermes Speedster on viimeistä piirtoa myöten luksusvene. Jokainen yksilö tehdään tilaustyönä, joten materiaalit ja käsityön laatu eivät jätä toiveen varaa.

Ajo-ominaisuuksiltaan Hermes Speedsterin innoittajia ovat 1930-luvun runaboutveneet.

Keulassa on erittäin terävä 72° V-kulma, joka loivenee perää kohti. Matkavauhdissa vesilinja on pitkä, venettä ajetaan hyvin niukalla 2-3 asteen trimmikulmalla aina viidestä solmusta 38 solmun huippunopeuteen asti.

Yhdistelmä toimii, kun tavoitteena on mieluummin bulevardisportti kuin pikavene. Olematon liukukynnys tekee nopeuden säädöstä vaivatonta, pieni aallonmuodostus kulusta hienostunutta ja terävä keula pehmeää. Matala painopiste tekee veneestä vakaan ja matkustamossa istutaan syvällä, mikä edelleen parantaa kyydin miellyttävyyttä.

Hermes Speedsterissä on jettivetolaite. Moottorina on 155 hv Rotax, jonka kerrotaan pääsevän matkanopeuksilla jopa alle 5,5 l/h kulutukseen, kiitos sujuvan runkomuodon.

Ei siis ihme, että venettä tarjotaan myös sähkömoottorilla. 30 kWh akusto lisää painoa lähes sadalla kilolla, mutta huippunopeudeksi luvataan yhä 36 solmua.

Äänettömästi sähköllä kiitäessä sekin on varmasti elämys, tosin jo varsin toisenlainen kuin vanhalla Porschella kurvailu.

Hermes Speedster

Pituus 6,75 m, leveys 1,80 m, syväys 0,27 m, uppoama 684 kg, kantavuus 5 henkilöä, CE-luokka C, moottori Rotax 1503 NA 4-TEC, 155 hv, suunnittelija Nicolas Politis

Lisätiedot Hermes-Craft

Lue myös nämä

X