Tilaa
Jutut

Kahden Saaristomerellä uponneen hylyn öljyriskejä selvitettiin sukeltajien avulla

Hylkyjen kerrotaan makaavan Kihdin selällä noin 30-40 metrin syvyydessä.

22.12.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Nyt se alkoi käytännössä. Nimittäin Suomen ympäristökeskuksen projekti kartoittaa uponneita hylkyjä niiden mahdollisesti aiheuttamien öljyriskien takia. Vene-lehti kertoi projektin rahoituksesta jo huhtikuussa. Siitä voit lukea täältä.

Noin kuukausi sitten Suomen ympäristökeskus eli Syke tutki tutkimusalus Arandan avustuksella kahta Saaristomerellä 1980-luvulla uponnutta alusta. Hylkyjen kerrotaan makaavan Kihdin selällä noin 30-40 metrin syvyydessä.

Hylyt sijaitsevat Ahvenanmaan maakunnan puolella ja ovat siellä listattuna öljyntorjuntasuunnitelmassa ”ongelmahylyiksi”. Syken kartoituksen tavoitteena oli selvittää hylkyjen kuntoa ja asentoa, sekä ottaa vesi- ja sedimenttinäytteitä hylkyjen lähistöltä mahdollisten öljyvuotojen todentamiseksi.

Tutkintaan käytetyn viikon aikana sukeltajat kuvasivat hylyt ja kuvien pohjalta on tarkoituksena laatia uponneista aluksista kolmiulotteiset mallit. Tutkimuksessa olivat mukana myös Ilmatieteen laitoksen tutkijoita, jotka mittasivat alueen hiilivetytaustapitoisuuksia ja määrittivät osaltaan virausolosuhteita mahdollisia tulevia öljynpoisto-operaatioita varten.

Tutkimukset ovat osa ympäristöministeriön käynnistämää ja vuosien 2019-2023 aikana toteutettavaa vesiensuojelun tehostamisohjelmaa. Tavoitteena on, ei enempää eikä vähempää kuin Itämeren ja sisävesien hyvä tila.

Vuotovaarassa olevien hylkyjen kartoittamisen lisäksi ministeriön ohjelman puitteissa on tarkoitus vähentää myös muun muassa maa- ja metsätalouden ravinnekuormitusta vesiin, kunnostaa vesistöjä sekä vähentää kaunkivesien haitallisia aineita.

Lue myös nämä

X