Tilaa
Jutut

Uutuuselektroniikka: Lähettävä AIS ja muita elektroniikkauutuuksia

Lähettävä AIS ei ole enää sidottu yhteen venekohtaiseen MMSI-meriradionumeroon. AIS-lähettimen numeron voi itse nyt muuttaa, jos sellaiselle on tarve. Lisäksi muita elektroniikkauutuuksia esittelyssä.

03.06.2024

KirjoittajaTimo Kuukkanen

KuvaajaMarkus Pentikäinen ja Valmistajat

Siirrettävä AIS

AIS-lähetintä on pidetty venekohtaisena, sillä siihen koodattuja veneen tietoja ei ole voinut muuttaa. Esimerkiksi vuokraveneessä tai siirtopurjehduksella voisi kuitenkin olla tarvetta siirrettävälle AISille.

Digital Yacht Nomad 2 on siirrettäväksi suunniteltu B-luokan AIS-lähetin.

Tietojen muuttaminen onnistuu tietokoneella tai mobiililaitteella, joka toimii myös AIS-näyttönä. Laite saa virtansa USB:stä, ja siinä on yhdistelmäantenni tai mahdollisuus käyttää veneen GPS- ja VHF-antenneja.

Hinta 1 110 €, lisätiedot Digital Yacht

Selkeä kaiku

Lähtötason kaikuplotteri Lowrance Eagle on helppo käyttää. Se tekee kuvan säädöt automaattisesti.

Ottipaikka löytyy C-Mapin kartaston ja syvyystietoja tallentavan Genesis Liven avulla.

Anturivalikoima riippuu näytön koosta. Valittavana on chirpin ja skannaavien luotaimien yhdistelmiä. Parannetut kierrelukitut liittimet helpottavat asennusta.

IPS-tekniikalla toteutettu näyttö on luettavissa aurinkolaseinkin. 4-tuumainen näyttö edustaa kevyempää luokkaa myös ominaisuuksiltaan. Muut koot ovat 5, 7 ja 9 tuumaa.

Hinta alk. 185 €, lisätiedot Lowrance Suomi

Litteät piuhat

Elektroniikka– tai sähkölaitteiden asennus kannelle edellyttää johtotöitä.

Scanstrutin DS-H-MULTI-BLK-läpivientihela poikkeaa valmistajan aiemmista: asennukseta saa matalan ja tyylikkään, sillä kaapelit tuodaan sille kannen tason suuntaisesti, ei kohtisuorassa.

Läpivientiin mahtuu neljä eri paksuista kaapelia.

IP68-luokan tiiveydellä, UV-kestävyydellä ja lujalla materiaalilla saa varman lopputuloksen. Kumitiivisteiden ja itseporautuvien ruuvien ansiosta ei tarvitse turata tiivistysmassojen ja muttereiden kanssa.

Hinta n. 70 €, lisätiedot Scanstrut

Aina käyntiin

Kyykähtänyt käynnistysakku tietää ikävyyksiä, varsinkin jos sähköä ei ole saatavissa. Huviveneisiin suunniteltu käynnistysmoduuli KBi KSM Kompact pelastaa pulasta. Sen varastoima sähkö riittää veneen sisämoottorin käynnistykseen.

Moduuli asennetaan käynnistysakkujen virtapiiriin. Käynnistystilanteessa se luovuttaa tymäkästi virtaa lyhyen jakson ajan ja varautuu 30 sekunnissa seuraavaa käynnistystä varten.

Laite toimii lyijy- ja litiumakkujen kanssa, eikä se vaadi huoltoa eikä huomiota.

Hinta noin 2 110 €, lisätiedot Kold-Ban

Puhelimesta varaohjain

Minn Kotan uusia, vuoden 2024 keulamoottorimalleja voi komentaa valmistajan langattoman kaukosäätimen lisäksi puhelimeen ladatulla ilmaisella One-Boat Network -sovelluksella. Tälle voi ilmetä tarvetta, jos kaukosäädin on kateissa tai virratta.

Puhelin hallitsee liki kaikki kaukosäätimen toiminnot. Sillä voi ohjata, säätää nopeutta sekä käyttää GPS-, syvyyskäyrä- ja reittitoimintoja. Lisäksi sillä voi ladata ja päivittää Minn Kotan ja Humminbirdin laiteohjelmistoja ja selata valmistajan ohje- ja vinkkisivuistoja.

One-Boat Network on ladattavissa Applen ja Androidin sovelluskaupoista.

Lisätiedot Comstedt

Faktat silmille

Kilpaa purjehtiessa mittaritieto on tärkeää, mutta näytöt eivät ole jatkuvasti näkökentässä.

Engo ActiveLook -aurinkolasien kanssa tilanne on toinen. Niiden linsseissä oleva mininäyttö on aina silmien edessä.

Digital Yachtilla on tarjota Engon näyttölaseille ekosysteemi, jossa WiFi-palvelin lähettää NMEA2000-verkon dataa Applen mobiilisovellukselle, ja tämä puolestaan syöttää sen laseille.

Tietosivuja voi selata viittaamalla kintaalla lasien edessä.

Lasien akkukesto on 12 tuntia.

Hinta 615 €, lisätiedot Digital Yacht

Lue myös nämä

X