Tilaa
Jutut

Uutuuselektroniikka: Kuusi uutuuslaitetta esittelyssä

Joko polttelee päästä remppaamaan talven telakalla ollutta venettä? Tässä muutamia vaihtoehtoja oman veneen kunnostus- ja päivitystöihin.

12.04.2024

KirjoittajaTimo Kuukkanen

Autopilotti taskurahalla

Yacht Devices Autopilot YDAP-04 on huokea ja yksinkertainen autopilotti, jonka toiminta perustuu kurssitietokoneeseen ja työyksikön ohjaimeen. Pilotti pystyy ohjaamaan alle 12-tonnista venettä, jonka peräsimessä on hydraulinen tai lineaarinen työyksikkö.

Tiedonsiirto sisään ja ulos tapahtuu NMEA-väylän kautta, ja pilottia voi hallita monitoiminäytöltä tai WiFi-adapterin avulla matkapuhelimelta. Laite pystyy ohjaamaan suunnan, kurssin, tuulen ja reitin mukaan.

Hallintapaneeli ei sisälly hintaan, mutta sen voi toteuttaa 2–5 katkaisimen ulkoisella näppäimistöllä.

Hinta noin 400 €, lisätiedot Yacht Devices

Viileä ratkaisu

Kannettava ilmastointilaite EcoFlow Wave 2 viilentää pikaisesti kesähelteiden paahtaman veneen. Valmistaja lupaa 10 m³ tilan viilenevän kymmenellä asteella viidessä minuutissa.

Reilut 14 kiloa painava ilmastointilaite toimii verkkovirralla tai ulkoisella akulla. Asennustoimet ovat tarpeettomia, mutta viilennysteho paranee, kun lämpimän poistoilman johtaa ulos. Tai laitteen voi nostaa kannelle ja johtaa viileä ilma sisään.

Myös käänteinen toiminto eli lämmitys onnistuu.

Laite vie sähkötehoa viilennystoiminnossa 700 W.

Hinta alk. 1 199 €, lisätiedot EcoFlow

Kaikki dieselistä

Monitoimimittari Veratron VMH-35 on saanut rinnalleen VMH-35 D -mallin, joka on suunniteltu toimimaan erityisesti dieselmoottorin näyttönä. Mittarissa on yhdyskäytävä ja muunnin J1939-CAN-väylästä ja analogisista antureista NMEA2000-verkkoon.

Halkaisijaltaan 100-millisessä pyöreässä mittarissa on värillinen näyttö, joka pystyy esittämään laajan valikoiman informaatiota. Se esittää myös CAN-väylästä tulevat hälytykset.

Mittarin rinnalle saa pienemmän satelliittinäytön.

Hinta 367 €, lisätiedot Veratron ja ProNav Oy

Ohjaa kauempaa

Yacht Controller Nemesis on kaiken tyyppisiin alle 50-jalkaisiin veneisiin sopiva kauko-ohjain, jolla alusta voi hallita langattomasti ohjaamon ulkopuolelta – perästä, keulasta, laidalta tai laiturilta.

Kauko-ohjain helpottaa laituriin ajoa varsinkin vajaalla miehistöllä. Lähestymistä varten on myös automaattimoodi.

Kaksisuuntainen langaton tiedonsiirto on varmennettu toisella taajuudella, kuten valmistajan muissakin kauko-ohjaimissa.

Ohjaimen asetuksiin ja päivityksiin voi käyttää mobiililaitetta.

Hinta alkaen 6 000 €, lisätiedot Yacht Controller

Laajalla keilalla

Kun muut kaikuvalmistajat keskittyvät suuriin taajuuksiin, Airmar esitteli keskitaajuuksia 60–100 kHz käyttävän luotaimen B175MW. Sen toinen erikoisuus on jopa 73 x 16 asteen keila.

Luotaimessa on lisäksi chirp-valmius.

Anturi sopii lähinnä avovesien valoisassa kerroksessa, mutta myös syvemmällä elävien lajien etsimiseen. Yhden kilowatin teholla keila ulottuu 400 metriin.

Anturissa on pronssinen läpivientihela ja V-pohjalle sopiva kallistettu elementti.

Hinta 2 499 €, lisätiedot Airmar

Ahteri sivulle VIE!

Anchorlift WS60 on uudella filosofialla suunniteltu peräpotkuri. Järjestelmään kuuluu kaksi harjatonta moottori/potkuri-yhdistelmää, jotka asennetaan vesirajan alle peräpeilin molempiin reunoihin.

60–65 kilogramman sivuttainen työntövoima riittää 8-tonniselle veneelle.

Myyntisarjaan kuuluvat moottorit, litium-akku ja laturi.

Peräpotkureiden ohjaamiseen tarvitaan lisäksi sauvaohjain tai hallintapaneeli, johon voi yhdistää keulapotkurin ohjauksen.

Hinta 2 990 €, lisätiedot Anchorlift ja ProNav Oy

 

Lue myös nämä

X