Tilaa
Jutut

Uudet valot Hevossalmen sillalla – miten kummassa niitä tulisi tulkita?

Hevossalmen silta Itä-Helsingissä on saanut uudet valo-opasteet. Selvitimme, mitä eri väriset valot viestivät sekä Hevossalmen viiden valon järjestelmässä että täydellisessä, seitsemän valon opasteessa.

31.05.2019

Kirjoittajaja kuvaaja Arja Kangasniemi

Itä-Helsingissä sijaitsevan Hevossalmen sillan avauskausi on jälleen alkanut. Ensimmäisen kerran silta avataan joka vuosi toukokuun ensimmäisenä perjantaina ja viimeisen kerran lokakuun viimeisenä päivänä. Silta avataan puolen tunnin välein kello 7.30‒23.00, kun on havaittu odottava tai lähestyvä alus. Erillistä yhteydenottoa ei siis tarvitse tehdä. Siltoja avataan poikkeusaikoina vain ammattiliikenteelle. Aikataulua noudattavalle matkustajaliikenteelle annetaan usein etuajo-oikeus.

Kun veneilimme tänä vuonna ensimmäisen kerran Hevossalmesta, huomasimme, että sen valo-opasteet olivat vaihtuneet. Selvitimme, mitä eri väriset valot viestivät sekä Hevossalmen viiden valon järjestelmässä että täydellisessä, seitsemän valon opasteessa.

  • Vilkkuva, sininen valo: rajoitettu sillan korkeus, kun silta on kiinni. Hevossalmen sillan alikulkukorkeus on 3,5 metriä.
  • Yksi tai kaksi vihreää valoa: kulku on sallittu. Jos sillan lähellä on liikennettä rajoittavia tekijöitä, niistä ilmoitetaan erikseen.
  • Yksi tai kaksi punaista valoa: kulku on kielletty kaikilta aluksilta, myös niiltä, jotka mahtuvat sillan alta. Jos silta avautuu vain osittain, kulku on sallittu kiinteän osan alta.
  • Valkea valo: siltaa lähestyy esimerkiksi vesikulkuneuvo ja veneilijän täytyy odottaa ohjeita. Jos valkea valo vilkkuu, valmistaudu jatkamaan matkaa.
  • Vilkkuva, keltainen valo: merkki avattavasta sillasta, miehittämättömästä tai itsepalveluna toimivasta sulusta tai erityisestä väylänkohdasta, esimerkiksi vesiväylän risteyksestä. Kulkeminen on sallittua varovasti, omalla vastuulla. Liikennettä rajoittavat tekijät ilmoitetaan omalla opasteella.

Lähes kaikki sillat Suomessa ovat kauko-ohjattuja. Jos havaitset niiden lähellä jotain poikkeuksellista, ilmoita siitä sillan pielessä olevaan numeroon. Hevossalmessa tuo numero on 0299 8331 33.

Lisätietoja siltojen ja sulkujen avausajoista löydät Väyläviraston verkkosivuilta vayla.fi. Tietoa valo-opasteista löydät esimerkiksi Vesiliikenteen säädökset -kirjasta ja Traficomin verkkosivuilta traficom.fi (säädökset ja määräykset > Liikenneviraston määräys vesiliikennemerkeistä ja valo-opasteista.)

Lue myös nämä

X