www.aboais.net
AIS-havaintoja Saaristomeren ja Turun merialueella. Harrastajasivusto. (Vene 1-2/09)
www.animatedknots.com/?LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com
nimensä mukaisesti: animoituja solmuja
www.aprs.fi
APRS (Automatic Packet Reporting System) on radioamatöörien käyttämä paikkatietojärjestelmä. Sivuston palvelu näyttää reaaliaikaisesti erilaisten kulkuneuvojen sijainti-, nopeus- ja kulkusuuntatietoja. (Vene 1-2/09)
www.cospas-sarsat.org
Virallinen COSPAS-SARSAT (Cosmicheskaya Sistyema Poiska Avariynich Sudov – Search and Rescue Satellite-Aided Tracking) sivusto. Tietoa mm. hätälähettimistä ja lyhenteistä. (Vene 1-2/09)
www.egmdss.com/fi
EU-tuella toteutettu opetuspaketti GMDSS:n perusteista. Sivusto vaatii kirjautumisen sekä hetken navigointia ennen kuin sen logiikka aukenee. Se sisältää tuhdin tietopaketin, sanaston, kirjallisia testejä sekä laitesimulaattoreita. Kokeilukerralla en saanut VHF- ja NAVTEX-simulaattoreita toimimaan ja sanasto aukesi vain englanniksi, mutta siitä huolimatta sivusto on hyödyllinen. (Vene 1-2/09)
www.ensiapuopas.com
Elvytysohjeet uudistuivat jokin vuosi sitten, ja muutenkin on hyvä kerrata ensiavun kulku aika ajoin. Aseta siis jokin elvytyssivusto suosikkeihin.
www.ficora.fi/attachments/suomi_A_L/1156442563042/Files/CurrentFile/LRC_koe.pdf
Avomerilaivurin radiotutkintokysymyksiä voi harjoitella kotikoneen ääressä. Avomerilaivurin radiotodistus (LRC) tarvitaan, jos aluksessa on MF/HF-puhelin eli ns. SSB-puhelin. (Vene 1-2/09)
www.ficora.fi/attachments/suomi_R_Y/1156442766198/Files/CurrentFile/Suomi_merivhf.pdf
Rannikkolaivurin 52-sivuinen radioliikenneopas löytyy Viestintäviraston sivuilta pdf-tiedostona. Oppaassa kerrotaan mm. tarvitseeko alus meriradionumeron (MMSI) sekä paljon, paljon muuta. (Vene 1-2/09)
www.ficora.fi/index/luvat/luvanvaraisetradiolaitteet/merenkulunradiolahettimet.html
Merenkulun luvanvaraisiin radiolaitteisiin kuuluvat puhelimien lisäksi tutka, EPIRB ja AIS-lähetin (huom. AIS-vastaanotin ei tarvitse lupaa). (Vene 1-2/09)
www.ficora.fi/index/luvat/tutkinnotjatodistukset/meriradio.html
Viestintävirasto vastaa meriradioviestinnän todistuksista ja tutkinnoista. Sivulla kerrotaan kuinka tutkinnon voi suorittaa ja mitä se maksaa. (Vene 1-2/09)
www.ficora.fi/index/luvat/tutkinnotjatodistukset/meriradio/mfhf.html
Meri-VHF-tutkinto
www.grafical.fi/sbc_ajokortti/ajokortti.php
Kysymyssarjoja, joilla voi kerrata perusasiat merimiestiedoistaan.
www.imo.org/Safety/mainframe.asp?topic_id=389
Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n virallinen englanninkielinen teksti GMDSS:stä (Global Maritime Distress and Safety System). (Vene 1-2/09)
international.findmespot.com
SPOT on viralliseen merenkulun turvajärjestelmään kuulumaton satelliittipaikannin. Pienikokoinen SPOT-laite lähettää sijainnin sekä lyhyen viestin sähköpostiin, kännykkään tai internetiin. Kätevä ja edullinen, mutta ei toimi valtamerellä. (Vene 1-2/09)
www.itameriportaali.fi/fi/aranda/aranda_manuaali/fi_FI/hypotermia/
Hypotermian oikea hoito on elintärkeää ja näin talvella on aikaa vaikkapa tulostaa veneeseen ohjeet. Hoito-ohjeita annetaan monellakin sivustolla, joista merentutkimusalus Arandan verkkosivu on selkeimpiä.
www.koti.mbnet.fi/ojalesa/tutor/karttasivu.html
Matkanteon edistymisen voi esittää reittipisteiden avulla Google-kartalla (kuten Merimyyräxin lokissa). Tämän sivun ohjeita noudattaen saat upotettua Google Maps ajax-kartan nettisivuillesi ilman JavaScript-kokemusta. (Vene 1-2/09)
www.marinetraffic.com/ais
Kreikkalaisen yliopiston avoin palvelu, joka välittää tietoa AIS-laivaliikenteestä ympäri maailman. (Vene 1-2/09)
www.meripelastuskeskus.fi/rvl/mrcc/home.nsf/pages/05CB55752A352D42C2257098002E3778
Rajavartiolaitos listaa merenkulun VHF-kanavien käyttötarkoitukset. Hyödyllinen tietojen kertaus jokaiselle VHF-puhelimen käyttäjälle. (Vene 1-2/09)
www.meripelastuskeskus.fi/rvl/mrcc/home.nsf/PFBD/AEA887E0178627E3C225751B00301EF7? | opendocument
COSPAS-SARSAT järjestelmän 121,5 MHz:n ja 243 MHz:n hätähälytykset poistuvat 1.2.2009. Lue lisää sivulla olevasta tiedotteesta ja varmista että oma EPIRB:isi toimii. (Vene 1-2/09)
www.mistral.co.uk/42brghtn/knots/42ktmenu.html
Solmujen tekoa animaatioina (42nd Brighton (Saltdean) Scout Group)
www.mpky.fi
Maanpuolustuskoulutus ry
www.navis.pp.fi/arkisto
Merenkulkuopin tutkintotehtäväarkisto – Laivurikurssien tenttikysymyksiä vastauksineen
www.navis.pp.fi/sanasto.html
Pieni navigointisanasto – Veneilyyn ja navigointiin liittyvää erityissanastoa
www.pelastustoimi.fi
Laaja sisäasiainministeriön verkkopalvelu, jossa hyödyllinen neuvontapalvelu. Veneitä sivuten on kysytty sammuttimista ja palovaroittimista.
www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/lpages/liikennevesiliikenteenvalvonta?opendocument
Venepoliisi
www.punkki.net
Punkki.Net – Tietoa punkeista ja niiden ihmisille ja eläimille levittämistä infektioista
www.raja.fi/rvl/slmv/home.nsf/pages/F4B004B941852DD2C2256FF20020947A
Rajavartiolaitoksen sivustolla ohjeistetaan hätärakettien harjoitusammunnan järjestäminen.
www.redcross.fi/ensiapu
Suomen Punainen Risti, ensiapu
www.redcross.fi/verkkokauppa/ensiapu/fi_FI/avaruuslakana
Avaruuslakanaksi kutsuttu alumiinipeite pitää lämpimänä, suojaa tuulelta ja kosteudelta. Varuste ei kuulu pakollisiin eikä edes katsastusvarusteisiin, mutta on hyödyllinen veneessä.
www.reumaliitto.fi/punkki
Suomen Reumaliiton Punkkisivut
www.rl.se/ais_eng
Ruotsalainen radionörtti selvitti AIS:in toimintaa jo vuonna 2003. Periaatteessa signaalin voi koodata ja vastaanottimen rakentaa itse, mutta se ei vaikuta ihan helpolta. Radiotekniikasta kiinnostuneille. (Vene 1-2/09)
www.safesec.fi
Sammutuskoulutusta, Safesec
www.shipplotter.com
Tietokoneohjelma, joka koodaa AIS-vastaanottimen signaalin ja näyttää sen eri muodoissa (teksti, kartta) tietokoneen ruudulla. (Vene 1-2/09)
www.shll.fi
Sammutinhuoltoliikkeiden liitosta löytyy lista huoltoa ja tarkistuksia tarjoavista liikkeistä. Sammutin on tarkastettava vuosittain.
www.solmut.net
solmuja, tietysti!
www.ssj.nu/seggasthamn.htm
Pietarsaari SSJ
www.suh.fi/toiminta/hengenpelastus/koulutus
Vesipelastuskursseja ja uimakouluja, SUH
www.tukes.fi/fi/Toimialat/Pelastustoimen-laitteet/Myyntikieltoja-ja-palautusmenettelyja
Turvatekniikan keskus TUKES valvoo ja testaa käsisammuttimien vaatimustenmukaisuutta. Sivustolta löytyy lista tuotteista, jotka eivät täytä vaatimuksia ja on asetettu myyntikieltoon. Tätä kirjoittaessa myyntikiellossa on neljä tuotetta ja palautusmenettelyssä kolme.
www.turunpursiseura.net/content/view/54/93/
Esimerkkilista veneen ensiaputarvikkeista on tarkoitettu muokattavaksi omaan käyttöön. Sisältö vaihtelee riippuen matkan pituudesta, luonteesta, miehistön ensiaputaidoista ja mahdollisista pysyvistä sairauksista, toteaa luettelon laatinut ensihoidon vastuulääkäri Arno Vuori.
users.evtek.fi/~karisv/ukkonen/ukkon2000.htm
Kari Vierisen laatima sivusto Ukkonen ja veneily ei ole ulkoasultaan kovin moderni, mutta sisältää asiaa – kuten helpot ohjeet ukkosenjohdattimen tekoon – ja mielenkiintoisia kuvia salamaniskun vahingoista.
www.ttl.fi/Internet/Suomi/Aihesivut/Henkilonsuojaimet/Suojaintyypit/vesisuojain.htm
Työterveyslaitoksen sivulla on virkakielistä tekstiä ”vesillä käytettävistä suojaimista”, eli pelastusliiveistä ja kelluntapukineista, muun muassa luokitus kantavuuden ja käyttötarkoituksen mukaan. Kannattaa vilkaista, jos on ostamassa liivejä.
www.uta.fi/%7Efipeku/skigla.htm
Pieni purjehdussanasto
www.fkl.fi/teemasivut/vahingontorjunta/Kulkuneuvovahingot/Sivut/default.aspx
Finanssialan keskusliitto, luettelot varastetuista veneistä, moottoreista, vesiskoottereista ja venehälyttimistä.
veps.fma.fi/portal/page/portal/fma_fi/merenkulun_palvelut/liikenteen_ohjaus/alusliikennepalvelut/ais
Merenkulkulaitoksen sivulla on selkeästi suomeksi selitetty kuinka alusten automaattinen tunnistusjärjestelmä AIS toimii. (Vene 1-2/09)
www.veneily.fi
Entisen Merenkulkulaitoksen veneilysivusto jatkaa Liikenteen turvallisuusviraston alaisuudessa. Yksityiskohtaista tietoa löytyy turvallisuusvarusteista ja veneiden rakenteista, sekä pakollisista että suositelluista.
www.venelehti.fi/tuote.aspx?tuote=92321852033.pdf
Vene-lehti testasi paukkuliivit Meriturvan kanssa ja seikkaperäinen vertailu on luettavissa verkkoarkistossa ja lehden numerossa 1-2/07.
www.venetieto.fi/koydet-solmut
solmuja
www.viisaastivesilla.fi
Viisaasti vesillä -vesiturvallisuuskampanja
www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=249465&lan=FI
Jokamiehenoikeudet