Tilaa
Uutiset

Tulliveneet valvovat pitkin kesää

13.07.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Tulli

Tulli seuraa tarkoin kesän aikana huviveneiden polttoaineen käyttöä, kuljettajien kuntoa ja veneiden varustusta.

Vuoden 2008 lakimuutoksen jälkeen veneissä on saanut käyttää vain dieseliä. Houkutus käyttää kevyemmin verotettua polttoainetta on yhä suuri.

Pelkästään Eteläisen tullipiirin kymmenen miehen venepartio valvoi viime vuonna valtiolle satojen tuhansien eurojen verotulot polttoaine- ja muun verovalvonnan tuloksena.

– Aloitimme huviveneilyn seuraamisen viime vuonna, sitä ennen keskityimme polttoaineen myyjiin. Tänä kesänäkin olemme jo lähettäneet näytteitä Tullilaboratorioon analysoitaviksi, Henrik Wahlroos Eteläisen tullipiirin venevalvonnasta kertoo.

Tulli seuraa verovalvonnan lisäksi pääasiassa maahan tulevaa veneliikennettä, mutta suorittaa oman päätehtävänsä lisäksi myös vesiliikenteenvalvontaa, sekä osallistuu poliisin ja rajavartiolaitoksen kanssa yhteistoimintaan merellä ja Järvi-Suomessa.

– Nollatoleranssi olisi vesillä paikallaan. Monella veneilijällä on alkometri ja he osaavat optimoida käyttönsä niin, että promillen raja ei ylity. Promillen humala on jo sellainen, että tarkkaavaisuus ei ole aivan kohdillaan, Wahlroos sanoo.

– Oma riskinsä liikenteessä ovat myös nk. uudet veneilijät, joilla ei ole kokemusta vesillä liikkumisesta. Monet heistä ajavat venettä kuin autoa, pyyhkäisevät muiden veneiden vierestä kaahaamalla ja vaarantavat peräaalloilla vesiliikenteen.

TV2 lähettää torstaisin klo 22:05 Tulli-nimisen 8-osaisen sarjan, jossa seurataan maa-, meri-, lentotullin ja Vaalimaan tulli- ja raja-aseman toimintaa Suomen eri toimipisteissä.

Lisätietoja

 

Lue myös nämä

X