Tilaa
Uutiset

Tulikettu menetettiin Atlantilla

Xtra Staerk -tiimi menetti ykkösveneensä Infiniti 52 -veneensä Tuliketun juuri ennen sen pääsyä todellisiin kilpailuihin. Tavoite maailmanluokan menestyksestä siirtyy, mutta ei peruunnu.

30.04.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajateemu kiiskinen

Nopeasti Suomen avomeripurjehduksen kärkeen noussut tiimi ja pursiseura Xtra Staerk Ocean Racing Society kohtasi erittäin pahan takaiskun, kun sen tuore huippuvene Infiniti 52 Tulikettu hävisi Atlantille.

Tulikettu oli palaamassa Portugalin Cascaista Englannin Gosportiin, kun se 18. huhtikuuta törmäsi tunnistamatta jääneeseen vedenalaiseen kohteeseen. Vauriot olivat niin vakavat, että vuorokautta myöhemmin puolen yön jälkeen laukaistiin EPIRB-hätälähetin ja siitä noin kymmenen tunnin kuluttua nelihenkinen siirtomiehistö evakuoitiin pelastajaksi ohjattuun öljytankkeriin.

Kaikki veneessä olleet saatiin turvaan vahingoittumattomina.

Tulikettu jäi ajelehtimaan yksin. Sen etsintä- ja pelastusyritys aloitettiin heti lentokoneen avustamalla hinausaluksella. Viikon kestäneen tuloksettoman etsinnän jälkeen operaatio lopetettiin 29. huhtikuuta. Teoreettisesti Tulikettu on saattanut kellua tätä pidempäänkin, mutta se on hyvin epätodennäköistä.

Tulikettu oli ensimmäinen yksilö uudesta venetyypistä, josta odotettiin todella kovan luokan tekijää RORC-sarjan arvokisoihin. Vene on suunniteltu alusta lähtien nimenomaan DSS-foileilla toimivaksi. Vaikka Tulikettua ei vielä keritty vertaamaan kilpakumppaneihin radoilla, meritestit olivat vakuuttavia.

Kuva: Tim Wright

”Ehdimme purjehtia melkein 5 000 merimailia ennen onnettomuutta. Suorituskyky ylitti kaikki odotuksemme”, sanoo Tulikettu Racing -tiimin vetäjä Arto Linnervuo.

”En koskaan unohda sitä tunnetta, kun Tulikettu ensi kertaa nousi siipensä avulla aaltojen päälle ja kiisi helpon tuntuisesti jopa 28 solmun nopeuksia ilman surffiaaltojen apua.”

Se, että juuri kilpahistorialtaan melko tuore suomalaistiimi valittiin Infiniti 52:n kehittäjäksi ja suurlähettilääksi, on erittäin merkittävä luottamuksen osoitus. Haveri on vakava takaisku Tulikettu-projektin tavoitteelle voittaa ensimmäisenä täysin suomalaisena venekuntana yksi suurista RORC-kilpailuista.

Hanke jatkuu silti, vakuuttaa Linnervuo. Tiimi jatkaa mahdollisimman pian yhteistyötä Infiniti Yachtsin kanssa.

”Sillä aikaa jatkamme harjoittelemista ja kilpailemista Xtra Stærk Ocean Racing Societyn muilla menestyneillä avomeripursilla Xp44 ja JPK 10.30. Selvitämme myös mahdollisuutta vuokrata muita kilpailukykyisiä veneitä.”

On osin myös XSORS:n ansiota, että Helsingissä pidetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa RORC-kalenterin kilpailut. Niitä tiimi ei pääse kokemaan Tuliketulla, mutta lähtölinjalla heidät siis nähdään.

Tuliketun menetys on järkyttänyt myös hankkeen muita osapuolia. Heidän myötätunnon osoituksiinsa on sisältynyt myös vahva viesti tuesta tiimin tulevaisuuden tavoitteille.

”Infiniti 52 osoitti kaikin tavoin, että se on paras Dynamic Stability System (DSS) siivellä varustettu vene. Tuliketun menetys on suuri pettymys, mutta kakkosrunko on hyvässä vauhdissa ja kolmannen rakentaminen alkaa muutaman viikon päästä”, kertoo Infiniti Yachtsin perustaja Gordon Kay.

”Olemme onnellisia siitä, että veneen miehistö on turvassa ja toivomme näkevämme Arton sekä hänen tiiminsä takaisin vesillä hyvin pian”, kommentoi puolestaan Brian McInnes veneen veistäneeltä Composite Buildersiltä.

Stu Bannatyne, Tulikettu Racing -tiimin valmentaja ja Doyle Sailsin edustaja, kertoo olleensa vaikuttunut sekä itse purresta että suomalaistiimin valmiuksista.

”Ensimmäisten koepurjehdusten aikana olin todella innostunut veneestä, joka antoi useita merkkejä erittäin vakuuttavasta suorituskyvystään erilaisissa olosuhteissa. Tulikettu oli aito askel eteenpäin 52 -jalkaisten avomerikilpaveneiden teknologiassa ja suorituskyvyssä”. Bannatyne sanoo.

”Olen ymmärtänyt, että Arto haluaisi kovasti kyetä palaamaan uuteen Infiniti 52 veneeseen. Se on hieno uutinen, odotan paljon mahdollisuutta liittyä mukaan uudestaan.”

Toim. huom. Päivitetty alkuperäinen otsikko (Tulikettu tuhoutui Atlantilla) muotoon ”Tulikettu menetettiin Atlantilla”.

Lue myös nämä

X