Tilaa
Jutut

Toisessa maailmansodassa kadonneen sukellusvene USS Grenadierin hylky löydettiin

Avonaiset luukut ja aluksen mitat viittaavat löytäjien mukaan siihen, että sukellusveneen täytyy olla juuri USS Grenadier. Pelastuneelle miehistölle koitti kovat ajat japanilaisten sotavankeina.

12.10.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Yhdysvaltalaisen toisessa maailmansodassa uponneen USS Grenadierin hylky on todennäköisesti löydetty. Sukellusveneen upotti japanilainen lentokone vuonna 1943.

Sukellusveneen hylky, jota pidetään ”lähes” varmasti Grenadierina, löytyi Malakan niemimaan ja Indonesiaan kuuluvan Sumatran väliseltä merialueelta Kaakkois-Aasiassa, Live Science -nettijulkaisu kertoo.

Hylyn löytänyt sukeltajaryhmä kertoo verranneensa ja tutkineensa kolmen alueelle toisen maailmansodan aikaan uponneen sukellusveneen tietoja sotilasarkistoissa ja keskittäneet etsintänsä niiden perusteella alueille, joista kalastajat olivat tehneet havaintoja mahdollisista hylyistä.

Etsintäryhmään kuuluivat australialainen Lance Horowitz, belgialainen Ben Reymenants ja ranskalaiset Jean Luc Rivoire ja Benoit Laborie. Jälkimmäiset asuvat Singaporessa, kun kaksi ensin mainittua puolestaan Thaimaassa.

Ryhmä teki kaksi monipäiväistä etsintämatkaa mahdollisina pitämilleen alueille. Kaikuluotaintekniikalla he paikallistivat hylyn 85 metrin syvyydestä viime vuoden lokakuussa.

Kaikkiaan kuuden sukelluksen jälkeen etsijäryhmä on julkistanut tietonsa hylystä: se makaa pohjassa kaikki luukut avoimina ja tornin mittojen sekä luukkujen ja rungon sijainnin ja muodon perusteella aluksen täytyy heidän mukaansa olla juuri USS Grenadier. Asialle odotetaan vielä Yhdysvaltojen merivoimien vahvistusta.

Grenadier vaurioitui liikkumiskyvyttömäksi lentokoneesta pudotetun torpedon osuttua siihen. Kapteenin päätöksellä miehistö yritti ajelehtia yhä kelluvan aluksen mukana lähemmäksi rannikkoa, mutta japanilaiset ehtivät ensin. Seuranneen tulitaistelun yhteydessä kapteeni määräsi miehistöä avaamaan kaikki luukut ja upottamaan aluksen.

Kaikki miehistön jäsenet selvisivät, mutta joutuivat japanilaisten sotavangeiksi aina sodan päättymiseen saakka. Historia kertoo, että vankeudessa miehistöä kidutettiin ja pidettiin nälässä, minkä seurauksena neljä kaikkiaan 76 miehistön jäsenestä menetti henkensä.

Lue myös nämä

X