Tilaa
Uutiset

Tekes: Vuokraveneille on kysyntää

08.06.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

Veneily kasvattaa suosiotaan erityisesti nuorten miesten ja naisten keskuudessa. Harva haluaa kuitenkaan sitoa rahansa veneen ostamiseen ja ylläpitoon.

Tekesin Vene-ohjelmassa on useamman vuoden ajan kartoitettu veneilyn trendejä, kohderyhmiä sekä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tutkimuksissa ilmeni, että veneilyn pariin on löytämässä uusi ryhmä, joka ei välttämättä halua omistaa venettä, vaan haluaa sen käyttöön lyhyeksi ajaksi nopeasti ja vaivattomasti.

Suomessa on tällä hetkellä varsin kapea tarjonta veneiden vuokraamista tai osaomistajuutta harkitseville. Vuokraveneitä tarjoavat venevalmistajat tai vuokravenevälitystä tarjoavat yritykset ovat hyvin pieniä. Venevalikoima on siksi suppea ja keskittyy ääripäihin – suuriin matkaveneisiin tai pieniin kanootteihin.

– Suuri selittävä tekijä vähäiselle valikoimalle on se, että veneiden hankintaan tarvittavan pääoman tarve on vuokrayritykselle suuri ja vastaavasti veneisiin sidotun pääoman käyttöaika liian lyhyt. Veneitä kun voi Suomessa käyttää vain melko lyhyen ajan lähinnä kesällä, kertoo Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun professori Jaakko Aspara.

Venealan toimijat yhteistyöhön

Vastatakseen muuttuviin trendeihin alan eri toimijoiden olisi syytä yhdistää voimansa. Venealan kauppiaat, vaihtoveneiden myyjät ja esimerkiksi veneilyn koulutusta tarjoavat tahot voisivat yhdistää tarjontaansa.

– Yhteistyössä syntyisi uusia palvelukonsepteja, kuten esimerkiksi veneilykoulutuksen ja -elämyksen yhdistävien palveluiden lisääminen. Tällaisen palvelun yhteydessä kuluttajalle voitaisiin tarjoa mahdollisuutta vuokrata tai ostaa koulutuksessa käytetty vene omaksi. Muita uusia toimintamalleja voivat olla osaomistusten koordinointi ja hallinnointi tai reitti- ja paikannuspalveluiden kehittäminen yhteistyössä venevalmistajien kanssa”, sanoo Tekesin Vene-ohjelman koordinaattori Markku Hentinen VTT:ltä.

Retkiveneilystä on mahdollisuus rakentaa koko kansaa kiinnostava harrastus, johon kuluttajan rahat riittävät.

– Tekesin Vene-ohjelma rahoittaa edelläkävijäyritysten kehittämishankkeita, ja nyt on hyvä aika lähestyä Tekesiä kehittämisideoiden kera, sanoo ohjelman päällikkö Matti Evola.

Nykyiseen vuokravenetarjontaan voi tutustua Venenetin linkit-osiossa.

Lisätietoja

Kuva: Jamo Vehkakoski

Lue myös nämä

X