Tilaa
Huolto

Tee itse: Makeavesijärjestelmän keväthuolto – Puhdas vesi puhtaassa tankissa

Yksi veneilijä puhdistaa vesitankin vuosittain ja käyttää veden seassa puhdistustabletteja. Toinen käyttää tankkivettä vain kahvinkeittoon ja tiskaukseen. Onko vesitankin vuosittainen puhdistus ja kemikaalien käyttö tarpeen – vai bakteerikammoisten ylireagointia?

06.04.2019

Kirjoittajaja kuvat Jaakko Herttua, iStockphoto

Veneen vesitankin seiniin ja putkistoon kertyy ajan kanssa biofilmiksi kutsuttua limaa, jossa elää mikrobeja. Jos bakteerit ja levät saavat kasvaa rauhassa ja niille riittää ravintoa, veden laatu heikkenee nopeasti. Lämpimässä vedessä mikrobit lisääntyvät moninkertaisella nopeudella.

Tunkkaisen veden pumppaaminen pois ja tuoreen veden laskeminen vesitankkiin auttaa hetkeksi, mutta runsas mikrobikasvusto pilaa nopeasti myös uuden veden. Vesilaitosten suodatettua ja käsiteltyä vettä käytettäessä riittää kerran vuodessa tapahtuva makeavesijärjestelmän desinfiointi. Jos veneen tankkiin laitetaan kaivovettä, kannattaa käyttää vedenpuhdistustabletteja tai -liuoksia.

Kun vesi alkaa näyttää, maistua tai haista pahalle, on viimeistään aika tehdä asialle jotain. Mieluummin jo aikaisemmin. Vaikka vesitankin vettä käyttäisikin vain kahvin keittämiseen ja tiskaamiseen, on silti mukava ajatella, että tarvittaessa sitä voi huoletta juoda. Kallisarvoisia kesälomapäiviä ei mielellään viettäisi vatsatautia sairastaen.

Järjestelmän tarkistus

Jos vesitankin ja letkujen tarkistuksesta on kulunut jo vuosia, on syytä tarkistaa koko järjestelmä. Aloita kunnon kartoitus kansiyhteestä. Vesikorkin tulee erottua selvästi polttoainekorkista. Sininen väri ja water-teksti korkissa vähentävät polttoaineen joutumista vahingossa vesitankkiin. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, esimerkiksi Yachticon Diesel Out -käsittelyaine auttaa tankin puhdistuksessa. Korkista kannattaa tarkistaa o-renkaan kunto ja vaihtaa se tarvittaessa. Kannelta valuva sade-, meri- ja pesuvesi likaavat nopeasti juomaveden.

Kun o-rengastiiviste näyttää tältä, on se jo syytä vaihtaa uuteen.

Seuraavaksi siirrytään kannen alle ja tarkistetaan täyttöletkun ja letkunkiristimien kunto. Jos letku on virttynyt, painunut kasaan tai halkeillut, on aika investoida uuteen letkuun. Ruostuneet tai hapettuneet letkunkiristimet voi samalla vaihtaa uusiin. Vesitankin huohotinletkun kunnon voi silmäillä samalla kun lokeroita on jo availtu. Huohotinletkun päässä tulisi olla hyönteisverkko estämässä hyönteisten pääsyä vesitankkiin.

Sitten siirrytään itse vesisäiliön pariin. Tarkista letkujen kiinnitys tankkiin sekä imuletkun kunto. Pienikin halkeama tai reikä imuletkussa tai löysä letkunkiristin päästävät ilmaa letkuun, eikä vesipumppu enää jaksa nostaa vettä tankista. Tarvittaessa vaihda imuletku uuteen. Vesitankin päällä ja ympärillä ei saa näkyä merkkejä vuodoista. Vesitankin päällä ei saa säilyttää öljyä tai kemikaaleja, jotka voivat vuotaessaan pilata juomaveden.

Jos säiliössä on huoltoluukku, avaa se ja katso taskulampun ja esimerkiksi pienen peilin avulla tankin sisälle. Jos tankissa on vielä vettä, pumppaa se tyhjäksi. Seisova vesi muodostaa tankin seiniin ja pohjalle limakerroksen, ns. biofilmin. Samoin veden mukana tullut hienon hieno sedimentti kertyy säiliön pohjalle. Tyhjennä säiliön pohjalta loput vedet sekä sinne kertyneet roskat ja sakka. Jos tankki ei ole sisältä kovin likainen, voit sulkea huoltoluukun ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen, desinfiointiin. Jos tankkiin on kertynyt kalkkia, sen voi poistaa vesijärjestelmästä sitruunahapolla ennen desinfiointia.

Kurkistus vesitankkiin huoltoluukun kautta. Vaikka säiliö oli kuvaushetkellä täynnä vettä, näkee pintojen puhtaudesta, että roskien poisto ja kloriittihuuhtelu riittää järjestelmän kevätpuhdistukseksi.

Jos levää ja limaa on kuitenkin niin paljon, että se voi tukkia imuletkun, on tankkia puhdistettava ensin. Tehokkaimmat työvälineet puhdistukseen ovat tavallinen tiskiharja ja vesi. Veteen voi lisätä vähän kloriittia tehostamaan pesua. Myös painepesurilla tai höyrypesurilla saa puhdasta jälkeä, mutta usein huoltoluukut ovat tähän liian pieniä. Tankin sisäosan pesua vaikeuttavat myös säiliöiden sisään rakennetut loiskeenestolaipiot.

Jos tankki on sisältä tosi likainen, mutta mahdoton pestä kokonaisuudessaan, voi kokeilla kaataa tankkiin jääpaloja muutamien senttien paksuudelta ja sen jälkeen lähteä ajamaan kunnon aallokkoon. Tällöin jäänpalat ja sohjo toimivat ikään kuin harjoina ja hierovat levän ja biofilmin säiliön seinistä. Lopuksi sulaneet jääpalat ja leväpuuro pumpataan tai kauhotaan tankin pohjalta pois.

Huoltoluukun kumitiivisteen tiiveyttä voi parantaa myös käyttämällä silikonia. Silirub 2 on elintarvike- ja juomavesikelpoinen tiivisteaine, joka tarttuu hyvin myös ruostumattomaan teräkseen. Asennuksessa pitää olla huolellinen, sillä silikoni voi aiheuttaa makuhaittoja veteen.

Tankista tulevaan imuputkeen saa tiiviin liitoksen, vaikka letku olisi liian suuri kiertämällä putken ympäri itsevulkanoituvaa teippiä. Letkun saa nihkeän teipin päälle pyyhkäisemällä sitä astianpesuaineeseen kostutetulla sormella. Lopuksi kiristys kunnollisella haponkestävällä letkunkiristimellä.

Desinfiointi kloriitilla

Ennen huuhtelua irrota hanoissa mahdollisesti olevat poresuuttimet eli pienet siivilällä varustetut mutterit, joista vesi tulee ulos hanasta. Myös vesilinjassa olevat muut suodattimien patruunat tulee poistaa, sillä vesilinjastosta mahdollisesti irtoava aines tukkii ne nopeasti. Jos järjestelmässä on lämminvesivaraaja, kytke se pois päältä.

Veneen tankki tai tankit täytetään normaalisti vedellä, ja täytön aikana tankkiin lisätään laimennettua natriumhypokloriittia, niin että kloriitin määrä täysissä tankeissa on 10 mg/litra. Natriumhypokloriittia eli sodium hypochloritea on tavallisissa kotitalouksiin myytävissä kloriittipulloissa. Vesijärjestelmän voi kloriitin sijaan puhdistaa myös vetyperoksidilla ja vaikka höyryllä, mutta kloriitti on kaikkein tehokkain ja helpoin.

Kun kloriittia laimennetaan veteen, tulee käytettävän veden olla kylmää. Lämmin tai kuuma vesi vapauttaa klooria ilmaan ja heikentää liuoksen tehoa, eikä kaasun hengittäminen ole terveellistä. Kumihanskoja ja suojalaseja on myös syytä käyttää. Laimennus kannattaa tehdä ulkona ja siten, ettei pidä päätään suoraan sekoitusastian yläpuolella.

Jos veneessä on alumiininen vesitankki, kloriittia ei voi käyttää.

Kun tankki on täynnä, niin että huohotinletkusta ja kansiyhteestä tulvii vettä, suljetaan vesihana ja kansiyhteen korkki. Juoksuta kaikista vesipisteistä vettä niin, että hanasta tuleva vesi haisee kloorille. Anna kloriittiveden vaikuttaa vuorokausi ja huuhtele sen jälkeen järjestelmä hyvin. Lämminvesivaraaja pitää myös tyhjentää vedestä, sakasta ja kloriittivedestä ennen käyttöönottoa. Kun hanasta tulevasta vedestä ei enää huomaa kloorin hajua, on desinfiointi valmis.

Tankin säilyttäminen aina tyhjänä, kun venettä ei käytetä, vähentää biofilmin syntymistä tankkiin. Kun venettä käytetään, kannattaa myös vettä kuluttaa, jotta vesi tankissa vaihtuisi tuoreeseen noin viikon välein. Ennen vesitankin täyttöä tulee se ensin tyhjentää kokonaan vanhasta vedestä. Puhtaassa tankissa vesilaitoksen puhdistama vesi säilyy helposti viikon ilman kemikaalien lisäämistä.

Vaihtoehtoja kloriitille

Venetarvikeliikkeissä ja retkeilykaupoissa myytävät vedenpuhdistusaineet perustuvat joko klooriin, vetyperoksidiin tai sitruunahappoon. Veden säilyvyyttä taas parannetaan hopeaioneilla, kloorilla tai näiden yhdistelmillä. Laajalti ympäri maailmaa myynnissä olevia tuoremerkkejä ovat mm. Yachticon ja Micropur. Kloorinmakua vedestä voidaan poistaa natriumtiosulfaattilla, jota sisältää esimerkiksi Micropur Antichlorine.

Tarpeeksi vahvalla etanolilla voi vesitankin ja vaikka koko vesijärjestelmän puhdistaa. Riittävän määrän hankkiminen voi tosin osoittautua ongelmaksi. Mielenkiintoinen tuote ja vaihtoehto puhdistustableteille ja -nesteille, on WM aquatecin Silvertex-verkko, joka lupaa pitää veden vesitankissa juomakelpoisena jopa vuoden.

Yachticon Aqua -sarja perustuu hopeanitraatti-ioneihin. 100 ml pullolla käsittelee tuhat litraa vettä.

Ilman kemikaaleja voisi vesitankin puhdistaa ja desinfioida kuumalla höyryllä. Vesitankkien pienet tarkistusluukut kuitenkin vaikeuttavat operaatiota.

Veden ominaisuuksia voi parantaa liittämällä järjestelmään aktiivihiilisuodattimen. Aktiivihiilisuodatin poistaa vedestä makuja ja hajuja, mutta toimii samalla kasvualustana bakteereille. Tehokas käyttö vaatii suodattimen vaihtoa riittävän usein.

Veden bakteerimääriä voi pienentää vesijärjestelmään liitettävällä UV-säteilijällä, kuten Watman Sterilight. UV-valo on erittäin tehokas mikrobien tuhoaja.

Lue myös nämä

X