Tilaa
Huolto

Tee itse: Asenna AIS-lähetin veneeseen

Ais-lähetin parantaa näkyvyyttä vesillä ja varoittaa törmäysuhasta. Ais-lähettimen asentaminen veneeseen sujui yllättävän helposti.

05.10.2020

Kirjoittajaja kuvat tomi peurakoski

Lähettäviä ais-laitteita löytyy monia erilaisia, erilaisin ominaisuuksin. Sen avulla näyt paremmin.


Ais-transponderien, eli lähetin-vastaanottimien suosio on ollut viime vuosina hissukseen nousussa, samalla kun niiden hinta on hiljalleen laskenut kuluttajaystävällisemmälle tasolle. Hiljaisilla vesillä veneilijä ei sellaista varmaan tarvitse, mutta vilkkailla vesialueilla ais-lähetin on kelpo peli. Laituriparlamentit ovat jakaneet ”tietoa” siitä, että ammattimerenkulkijat inhoavat huviveneissä olevia ais-lähettimiä, koska ne tukkivat ammattimerenkulkijoiden karttanäkymän sijaintitiedoillaan. Kysyessäni ammattilaisilta mielipiteitä huviveneisiin tarkoitetuista B-luokan ais-lähettimistä, ei kenelläkään ollut mitään niitä vastaan, sillä tarvittaessa ne saa kytkettyä näytöistä pois päältä.

AIS-lähettimen ominaisuuksia

Itse valitsin veneeseen asennettavaksi Em-trakin uuden sukupolven aisin, mallinumeroltaan B954. Se pitää sisällään wlanin ja bluetoothin, joten veneessä voi ais-maaleja seurata langattomasti vaikka iPadilla tai kännykällä, kunhan niihin on hankittu sopiva ohjelmisto, joka karttakuvan päällä näyttää ais-maalit.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X