Tilaa
Uutiset

Tänä vuonna jo 165 hukkunutta

13.12.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

Suomessa on tänä vuonna hukkunut marraskuun loppuun mennessä 165 suomalaista. Vuotta aikaisemmin vastaavana aikana hukkuneita oli 144.

Vuoden 2009 marraskuussa Suomessa hukkui 4 ihmistä, tänä vuonna 7 ihmistä.

Heinäkuun helteiden jälkeen hukkuneiden määrä on asettunut lähelle viime vuosien lukemia.

Ennakkotiedot on kerännyt Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto.

Naisten määrä hukkuneista on viime vuotta korkeampi, vaikka on edelleen selvästi miesten määrää pienempi.

Itä-Suomessa, erityisesti Kymenlaaksossa, hukkuneiden määrä on jälleen edellisvuotta selvästi suurempi (38 vuonna 2010 ja 29 vuonna 2009). Muilla alueilla poikkeamat vuoteen 2009 verrattuna ovat pienet.

Tilastointi

SUH:in ja Onnettomuustutkintakeskuksen tilastoimien hukkuneiden määrät poikkeavat toisistaan.

SUH:n tilastoissa ovat mukana vain suomalaiset hukkuneet. SUH tilastoi vain vesiturvallisuuden piiriin kuuluvat tapaukset (ei esimerkiksi ammeeseen hukkuneet), kun taas käynnissä olevassa Onnettomuustutkintakeskuksen projektissa otetaan mukaan kaikki tapaukset, joihin vesi liittyy jollain tavalla.

Onnettomuustutkintakeskuksen hukkumistilasto sisältää myös itsemurhat. SUH katsoo, että vesiturvallisuuden keinoin ei voida vaikuttaa itsemurhiin ja siksi niitä ei oteta mukaan tilastoihin. SUH:n tilasto perustuu lehdistöseurantaan ja on siksi ennakkotilasto.

Viralliset lukemat löytyvät aikanaan Tilastokeskuksen virallisesta kuolinsyytilastosta.

Jäällä liikkujille

Vaikka jäät ovat jo useissa paikoissa paksuja ja kestäviä, on jokaisen jäällä liikkujan syytä varustautua asianmukaisesti (mm. naskalit, vaihtovaatteet vesitiiviissä pussissa ja mielellään myös jääpiikki).

Koska jään vahvuus voi esimerkiksi virtauksista ja pohjan laadusta johtuen vaihdella paljon lyhyelläkin matkalla, on varmistettava, että jää on tarpeeksi vahvaa koko sillä alueella, missä aiotaan liikkua.

Lisätietoja:
Viisaasti vesillä -kampanja
Hukkumistilastot

 

 

 

Lue myös nämä

X