Tilaa
Arvostelut

Talonpoikaisveneet Saaristomerellä

23.04.2021

Kirjoittajalauri kaira

KustantajaLitorale (2020)
Hinta40,95 €

Monet tuntevat Harro Koskisen yhteiskuntakriittisestä taiteesta. Sikamessias lienee hänen tunnetuin teos. Vähemmän tunnettu puoli taiteilijan elämästä on kuitenkin hänen intohimoinen suhtautuminen talonpoikaisveneitä ja niiden historiaa kohtaan. Kaikki alkoi jo vuonna 1971 Kökarin Karlbyn laiturilta vanhan talonpoikaisveneen rantautuessa rauhallisesti Koskisen silmien edessä.

Kesti kuitenkin tovin, ennen kuin Koskinen onnistui hankkimaan oman talonpoikaisveneen vuonna 1984, mutta sen jälkeen hän ja puiset veneet ovat olleet erottamattomia. Taiteilija on elänyt elämäänsä ylläpitäen elävää saaristolaiskulttuuria, hankkien tietoa varhaisista venetyypeistä, kunnostaessaan vanhoja verkkoveneitä, tehden konstruktiopiirustuksia kymmeniin uudisrakenteisiin sekä neuloen purjeita.

Kaksikielisessä kirjassaan Talonpoikaisveneet Saaristomerellä – Allmogebåtar på Skärgårdshavet Koskinen on koonnut vuosien varrella kertyneen tiedon talonpoikaisveneistä yksiin kansiin. Se lienee laajin aihetta käsittelevä julkaistu teos Suomessa. Kauniisti taitettu kirja tarjoaa kattavan kuvan veneiden menneisyydestä, rakennustavoista sekä nykytilasta.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X