Tilaa
Jutut

”Tällä hetkellä kaikki veneet viedään käsistä” – koeajopäivät kiinnostivat kaiken ikäisiä

Veneiden koeajopäivät Lauttasaaressa 5.–6.2020 oli jälleen menestys. Perjantaina sade hillitsi ulkoilukansaa, mutta lauantaina veneitä koeajettiin aurinkoisessa säässä.

09.06.2020

KirjoittajaTanja Paananen

Ulkomaan lomamatkoihin varatut rahat käytetään nyt mökkeilyyn ja veneilyyn. Se näkyy myös venekaupassa. Moni saapui koeajopäiville veneen vaihto mielessä ja ostohousut jalassa.

”Tällä hetkellä kauppa käy aivan uskomattoman hyvin. Kuluttajat ovat ensimmäisen koronapysähdyksen jälkeen taas heränneet. Veneily ja mökkeily tuntuvat nyt olevan se mihin panostetaan”, riemuitsee Venealan Keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Moottoriveneiden ensirekisteröinnit nousivat tammi-huhtikuussa 17 prosenttia ja vesijettien jopa 33 prosenttia. Toukokuussa vesikulkuneuvojen ensirekisteröinnit tippuivat viisi prosenttia vuoden takaisesta.

© Tanja Paananen / Otavamedia

Pajusalon mukaan kaikki veneet menevät nyt kaupaksi. Uudet ja käytetyt, aina pienistä perämoottoriveneistä isompiin matkaveneisiin.

”Se, miten hyvin markkina on herännyt ensimmäisen koronashokin jälkeen, tuli yllätyksenä. Vastaavaa ”stop and go” -kevättä ei menneiltä vuosilta tule mieleen”, Pajusalo toteaa.

”Jos perheen kanssa pitää viihtyä kesästä neljä viikkoa sekä viikonloput mökillä tai vesillä, niin kyllä siihen kannattaakin panostaa”, hän tuumii ja kannustaa ihmisiä nauttimaan Suomen kesästä veneillen ja mökkeillen turvallisesti.

Vuokraveneilystä potkua veneen hankintaan

Myös vuokraveneily on nostanut päätään ja kaupunkiveneisiin on kova tunku. Uuden vesiliikennelain myötä myös yksityiset henkilöt voivat vuokrata veneitään helpommin toisille käyttäjille.

Vuokraveneily voi madaltaa kynnystä aloittaa veneily. Kun veneitä pääsee testaamaan ja kokeilemaan rauhassa, saattaa moni päätyä myöhemmin veneen ostoon. Erilaisten veneilymahdollisuuksien hyödyntäminen on Pajusalon mielestä positiivinen asia koko alan kannalta.

Koeajopäivillä kävijät saivat testata uusia veneitä maksutta

Suomalaisten venealan toimijoiden yhteiset koeajopäivät järjestettiin tänä vuonna toista kertaa. Paikalla oli lähes 30 erilaista venettä pienistä perämoottoriveneistä suuriin matkaveneisiin.

Paikalle saapuneet Petteri ja Aarni Lehtevä testasivat innokkaina uusia veneitä.

”Emme ole vaihtamassa venettä, mutta on mielenkiintoista päästä ajamaan sellaisia veneitä mitä ei normaalisti muualla pääse kokeilemaan”, kertoo Petteri.

”Testasimme juuri XO:n 270-mallia. Nyt kun on vähän sateinen sää, niin ajamme mielellämme näitä umpiveneitä”.

Venettä koeajanut Aarni antoi sille kehuja: ”Vene otti aallot pehmeästi ja meni nopeasti. Tykkään uusista, isoista ja nopeista veneistä”.

© Tanja Paananen / Otavamedia

Susanne Malmi tuli koeajopäiville ystävänsä kanssa uteliasuudesta katsomaan mitä on tarjolla. Hän vieraili edellisenä vuonna paikalla lastensa kanssa, josta jäi hyviä kokemuksia.

”Viime vuonna pääsimme tunnin pituiselle saaristoajelulle. Se oli oikein mukava yllätys. Olemme muuttaneet pääkaupunkiseudulle vasta viime vuosina, emmekä vielä tunne hyvin lähisaaria”.

Malmia kiinnostavat kaikenlaiset veneet. Hän veneilee pääosin isänsä mökillä, mutta ei pidä itseään vielä veneilijänä.

”Voisin kyllä kuvitella ostavani tai vuokraavani veneen myös Helsingissä. Viime kesänä vuokrasin kaupungin soutuveneen”.

Susanna Malmi (oik.) © Tanja Paananen / Otavamedia

Jussi ja Santeri Häkkinen saapuivat koeajopäiville etsimään uutta venettä vanhan tilalle.

”Tulimme paikalle katsomaan uusia veneitä, sellaisia malleja mitä olisi tarkoitus hankkia. Etsimme jotain vähän isompaa koppivenettä. Merikelpoisuus ja hyvä suorituskyky on tärkeää, että voi välillä vetää vesisuksia perässä”, kertoo Jussi.

Santeri on samoilla linjoilla. ”Veneen pitää olla hyvännäköinen, jolla on mukava ajaa. Ei ole tietenkään pahitteeksi, jos siinä on myös paljon tehoja”.

Perheellä on vene kotirannassa, josta on helppo lähteä vesille aina kun sää sallii.

Lue myös nämä

X