Tilaa
Uutiset

Tall Ships’ Races -valokuvanäyttely Suomen Joutsenella

04.08.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Arto Takala: Kisa käynnissä

Forum Marinum -merikeskuksessa Turussa voi elokukussa ihailla ”Eilinen on tänään” -näyttelyssä Arto Takalan valokuvia.

Näyttelyn arvoituksellinen nimi kätkee taakseen menneen ajan nostalgiaa ja suuren seikkailun kokemuksia.

Turkulainen valokuvaaja Arto Takala on osallistunut kaikkiin Turussa järjestettyihin suurten purjelaivojen kilpailuihin joko lehtikuvaajana tai purjehtijana. Lisäksi hän on ollut mukana Helsingissä vuonna 2000 järjestetyssä kisassa. Mikäpä olisi parempi paikka tällaiselle näyttelylle kuin suuri, kolmimastoinen purjelaiva, fregatti Suomen Joutsen.

Suurin osa näyttelyn kuvista on Irlanti-Ranska-Englanti -kisasta, mutta myös matkalta Suomesta Irlantiin. Tämän matkan kuvia on kaikkiaan 37 ja niiden aiheet ovat osin kilpailusta, mutta myös siitä, mitä muuta kisan aikana voi kokea ja nähdä.

Kuvat ovat suurikokoisia – pitkät sivut noin metrin mittaisia – mutta joukossa on myös pieniä vedoksia.

Kiehtova aihepiiri

Arto Takala kertoo tehneensä 30-vuotisen uran lehtikuvaajana ja purjehtineensa aina. Työskennellessään lehtikuvaajana hän pystyi yhdistämään intohimoisen harrastuksensa ja työnsä.

Työnantajan toimeksiannosta suurten purjelaivojen kisasta on syntynyt myös kaksi kirjaa, joiden kuvittamiseen Takala on osallistunut.

Pääosan näyttelyssä nähtävistä kuvista hän on kuitenkin kuvannut vapaa-ajallaan.

Arto Takala: Brigantiini Prince William odottaa kisan alkamista

The Tall Ships’ Races on kansainvälinen, vuosittain purjelaivoille järjestettävä tapahtuma, joka järjestetään Itämerellä joka neljäs vuosi.

Sääntöjen mukaan vähintään puolet laivojen miehistöstä on 15-25 -vuotiaita.

Ensimmäinen, alun perin ainoaksi tarkoitettu kilpailu järjestettiin vuonna 1956 Torquaysta Lissaboniin purjelaivojen aikakauden päättymisen vuoksi. Kilpailu kiinnosti yleisöä siinä määrin, että se on sittemmin järjestetty vuosittain.

Tapahtumaa kutsuttiin 1970-luvulta 2000-luvun alkuvuosiin saakka sponsorinsa mukaan ”The Cutty Sark Tall Ships’ Race” -kisaksi. Vuodesta 2004 sitä on tukenut Antwerpenin kaupunki ja satama.

Suomessa kisaisäntäkaupunkeina ovat olleet Helsinki, Turku ja Kotka. Niiden lisäksi Maarianhamina on ollut useana vuonna epävirallisena käyntisatamana.

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi elokuussa suuret purjelaivat ovat jälleen Turussa. The Culture 2011 Tall Ships’ Regatta 25.-28.8. on ensimmäinen Suomessa järjestettävä teemallinen Tall Ships -purjehdus. Aikaisemmin niitä on järjestetty mm. Välimerellä ja Mustallamerellä.

Näyttely museolaiva Suomen Joutsenella on avoinna 31.8. saakka päivittäin kello 11-19.

Lähde: Forum Marinumin tiedotus
Kuvat: Arto Takala

 

Lue myös nämä

X