Tilaa
Jutut

Tahdolla maailman ympäri – Ari Huuselan tarina

28.10.2021

Kirjoittajalauri kaira

Lentokapteeni ja maailmanympäripurjehtija Ari Huusela kiersi Stark IMOCA60 -veneellään yksin ja pysähtymättä maapallon Vendée Globe -kilpailussa vuosina 2020–2021. Saavuttaessaan maalin Les Sables-d’Olonnen edustalla 116 vuorokauden purjehtimisen jälkeen, oli hän ensimmäinen suomalainen ja pohjoismaalainen, joka oli läpäissyt haastavan kilpailun.

Maailmanympäripurjehduskilpailu tunnetaan yhtenä rankimmista urheilusuorituksista maailmassa ja eittämättä se on myös yksi kalleimmista yksilölajeista. Moni on vuosien aikana yrittänyt purjehtia maalin, mutta vain harva on päässyt edes lähtölinjalle.

Helppoa ei ollut Ari Huuselankaan väylä kohti maailmankuulua purjehduskilpailua. Hänen matka alkoi jo 1980-luvulla ja reitti maaliin kohti unelmaa kesti yli 20 vuotta. Ongelmia oli projektin varrella paljon ja kohtalo teki kaikkensa estääkseen Huuselaa pääsemästä maaliin. Niin hankkeen rahoitus kuin toteutus ontuivat aika ajoin. Lopulta hän kuitenkin sinnikkyydellään ja pitkäjänteisellä työllään toteutti unelmansa ja teki mahdottoman mahdolliseksi. ”Ilman hyviä yhteistyökumppaneita ja monia vapaaehtoisia auttajia en olisi nyt tässä”, muistuttaa Huusela, kun häneltä kysyy, miten tämä kaikki toteutui Suomen kokoisessa maassa.

Tapahtumarikkaan ja uskomattoman tarinan Ari Huuselasta voi nyt lukea keskiviikkona 27.10. julkaistussa kirjasta Tahdolla maailman ympäri – Ari Huuselan tarina (Otava, 2021). Teoksen on kirjoittanut Tekniikan Maailman, Veneen ja Kipparin vastaava päätoimittaja Reijo Ruokanen, jolla on takana 32 vuotta journalismia ja hän on toiminut muun muassa Talouselämän ja Ilta-Sanomien päätoimittajana.

Tahdolla maailmanympäri on journalistisen tarkka teos, jota on miellyttävä lukea. Se on ytimekäs esitys periksi antamattomasta miehestä, jolla oli unelma ja lopulta mahdollisuus toteuttaa se. Ruokasen teksti on sujuvaa ja ammattitaitoista. Pitkänlinjan journalistina hänellä on kyky hahmottaa ja kertoa asiat ymmärrettävästi sekä mielenkiintoisesti. Lajia tuntemattomalle lukijalle vieraalta kuulostavat termit avataan tiiviisti, mutta selkeästi.

Teos ei kerro ainoastaan yhtä tarinaa, vaan se avaa useamman näkökulman niin Ari Huuselan elämään, ammattiin kuin myös maailmanympäripurjehduksen moniin ulottuvuuksiin. Aivan helposti teos ei syntynyt, sillä niin paljon kirjan päähenkilöllä ja kirjoittajalla oli turistavaa projektin aikana. Ruokasen mukaan, ”istuimme satoja tunteja Lapissa kotatulilla ja Helsingin hektisyydessä. Ihan heti en vastaavaa teosta lähde kirjoittamaan.” Ari Huuselalle teos on taas päätepiste vuosikymmeniä kestäneelle hankkeelle. ”Päällimmäisenä on helpotus”, toteaa yksinpurjehtija ja hymyilee vienosti.

Teos ilmestyy painettuna, e-kirjana  ja Mikko Leskelän lukemana äänikirjana 27.10.21. Kirjan julkaisee Otava.

Ari Huusela ja Reijo Ruokanen esiintyvät Helsingin kirjamessujen Vallisaari-lavalla 12.30–13.30, minkä jälkeen heidät löytää Otavan osastolta kirjoittamassa omistuskirjoituksia. Kirjamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.-30.10.21.

Vene-lehteä julkaiseva Otavamedia kuuluu samaan Otava-konserniin kuin kirjan kustantanut Otava.

 

Lue myös nämä

X