Tilaa
Jutut

Swan 651 ”Fazer Finland” – Toistamiseen maailman ympäri

Pietarsaaressa rakennettu Swan 651 osallistui 1985–1986 Whitbread Round the World -kilpailuun. Maailmanympärikilpailun 50-vuotisjuhliin vene osallistuu jälleen suomalaismiehistön käsissä. Veneen projektinimenä on nyt Spirit of Helsinki.

12.05.2023

Kirjoittajaja kuvat Kari Wilén

Swan-veneillä oli vakuuttava ansioluettelo kolmesta edellisestä Whitbread-kilpailusta, avauskisan voittaneesta Swan 65:a Sayula II:sta alkaen. Nautorin hovisuunnittelijat Olin ja Rod Stephens olivatkin sitä mieltä, että 65-jalkainen vene sopii parhaiten eteläisten valtamerin suurten aaltojen sekaan. Tämä oli paljon ennen kuin maailmanympärikilpailuja alettiin käydä surffaavilla tai foilaavilla aluksilla.

Nautorilla oli 1984 rakenteilla German Frersin piirtämä Swan 651, englantilaiselle Whitbread-projektille, jolta ilmeisesti kuitenkin loppui rahat. Nyt edesmennyt Michael ”Mikki” Berner sai vihiä asiasta, heitti Helsingin helmikuisessa venenäyttelyssä huulena Nautorin myyntipäällikölle, että tehdään siitä suomalaisprojekti. Berner lunasti purren ja hankki Karl Fazer -yhtiön pääsponsorikseen.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X