Tilaa
Uutiset

Suunto 75-vuotias

24.03.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Suunto

Suunto sai alkunsa 1930-luvulla, kun suomalainen maanmittausinsinööri ja innokas suunnistaja Tuomas Vohlonen turhautui saatavilla olleiden maastokompassien epätarkkuuteen ja alkoi etsiä jotain parempaa. Hän valmisti ensimmäisen kompassiprototyyppinsä vaseliinipurkista, johon hän otti kannen vaimonsa puuterirasiasta.

Vohloselle myönnettiin patentti nestetäytteisen kompassin valmistusmenetelmästä, ja vuonna 1936 perustettiin Suunto Oy. Yrityksen ensimmäinen tuote oli Suunto M-311-maastokompassi.

Tänään maailman johtavaksi urheiluinstrumenttien suunnittelijaksi ja valmistajaksi kasvanut Suunto juhlii 75:nnettä syntymäpäiväänsä.

– Suunto on tehnyt pohjimmiltaan samaa perustamisestaan vuonna 1936 lähtien: valmistanut urheiluinstrumentteja, joihin asiakkaat voivat luottaa. Olemme tehneet yhteistyötä monien eri urheilulajien asiantuntijoiden kanssa ja olemme aina valmistaneet tuotteemme loppukäyttäjää silmällä pitäen. Kun lisäksi toimimme maailmanlaajuisesti, saamme paremman käsityksen asiakkaidemme tarpeista. Tehtaamme, tutkimus- ja kehitysyksikkömme sekä suunnittelutyöryhmämme sijaitsevat kaikki Vantaalla. Tähän perustuu Suunnon tuotteiden ainutlaatuinen suomalaisuuden leima ja korkea laatu”, sanoo Suunnon toimitusjohtaja Mikko Moilanen.

Sukellus- ja merenkulkuosaamisen edelläkävijä

Suunnon ensimmäiset sukelluskompassit perustuivat 1960-luvun maastokompasseihin. Tärkeimpiä aloitteentekijöitä näiden instrumenttien suunnittelemiseksi olivat sukeltajat. Englantilainen virkistyssukeltaja kokeili Suunnon maastokompassia veden alla, ja huomattuaan, että kompassi toimii virheettömästi, hän antoi Suunnolle asiasta palautetta ja lisäsi omia muutosehdotuksiaan.

1970-luvulla Suunnon venekompassivalikoimaa laajennettiin ja markkinoille tuotiin ensimmäinen kilpapurjehdukseen tarkoitettu taktiikkakompassi. 1980-luvulla Suunnosta tuli maailman johtava sukellusinstrumenttien valmistaja. Vuosikymmenen tärkein saavutus oli SME-sukellustietokoneen lanseeraaminen. SME oli ensimmäinen massatuotantona valmistettu sukellustietokone, jonka avulla saatettiin laskea sukelluksen turvallinen kesto ja dekompressioajat.

Vuonna 1998 Suunto julkisti ensimmäisen erityisesti ulkoilukäyttöön suunnitellun rannetietokoneen, Suunto Vectorin, joka mittaa ilmanpainetta ja korkeutta, ennustaa säätilan muutoksia sekä näyttää suunnan ja kellonajan.

Vuonna 2004 Suunto laajensi toimintaansa sykemittareihin. Suunto on tänä päivänä maailmanlaajuinen tekijä tälläkin osa-alueella.

Vuonna 2010 Suunto julkisti www.movescount.com-palvelun, ilmaisen urheilunettiyhteisön, jossa kaikki urheilusta ja kuntoilusta kiinnostuneet voivat jakaa liikuntasuorituksensa samanhenkisten ihmisten kanssa.

Lisätietoja

 

 

 

Lue myös nämä

X