Tilaa
Jutut

Suomi-kuvan kirkastusjuhlat – Floating Showssa 27 suomalaisvenettä

34 toimittajaa 17 maasta kokoontui Nauvoon tutkimaan Suomen veneteollisuuden tuoreinta tarjontaa.

20.07.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

’Ehdottoman ainutlaatuista”, sanoo brittitoimittaja Alexander Smith.”Täysin uskomattoman upeaa”, hehkuttaa italialaiskollega Giacomo Giulietti.Eivät he puhu säästä, joka kesäkuisen viikon on ollut aurinkoinen hellerajoille asti, eivätkä saariston kauneudesta. Ei, vaan kiitoksia siivittää ammatillinen tyytyväisyys.Venealan keskusliitto Finnboatin järjestämä, suomalaisen veistämöteollisuuden näyteikkuna maailmalle, Floating Show on osoittautunut jälleen kerran niin hyvin järjestetyksi, ettei sille löydy maailmalta verrokkia.Paikalla on 12 veistämöä ja yhteensä 27 venettä. Tukikohta on Nauvon vierassatama. Neljänä päivänä toimittajat ajavat seitsemän etappia päivässä. Vaihdot ovat saariston poukamissa, lounastauot vierassatamissa. Valokuvaajille on iso tukialus ja Finnboatin omat kuvaajat ottavat materiaalia kaikkien osallistujien käytettäväksi.

Koronavuosina tapahtuma peruuntui kahdesti. Muuten sitä on pidetty kahden vuoden välein 1972 alkaen. Painetta perinteen paluuseen on tullut nimenomaan kansainväliseltä medialta, kertoo Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo. Venevalmistajilta vähemmän.

”Koronan kysyntäpiikin aikana kaikki meni muutenkin kaupaksi”, selittää Sargo 28:aa esittelevä Johannes Sarin. Kun uutuuksia taas on, niiden esittelyyn yhteistapahtuma on paljon tehokkaampaa kuin protoveneiden kuljettelu jälleenmyyjille ympäri maailmaa.

Medioiden näkökulmaa avaa Alexander Smith, joka yleistyvään tapaan toimii freelancerina ja palvelee myös muita asiakkaita kuin päämiestään Motorboat & Yachtingia.

”Yhdessä viikossa ja yksillä matkakuluilla saan materiaalit 17 artikkeliin: koeajot, mittaustulokset, kuvat ja videot”, Smith hykertelee.

Italialaistoimittaja Giacomo Giulietti kehui Floating Shown järjestelyitä.

Verrattuna yksittäisten tehtaiden lehdistötilaisuuksiin, juuri ajamisen runsaus tekee perusteellisen testauksen mahdolliseksi. Se toki vaatii keskittymistä itselle tärkeimpiin malleihin. Niin tekee ensimmäistä kertaa mukana oleva ranskalainen Chloé Torterat.

”Valitsen lähinnä pienempiä veneitä, daycruisereita ja avoveneitä, ne kiinnostavat nyt lukijoitamme eniten.”

Torterat kirjoittaa Bateaux.com -nettisivustolle ja on jäsenenä Best of Boats -veneilypalkinnot jakavassa juryssä. Hän ei voi kuvitella, että vastaavaa tapahtumaa voisi järjestää Ranskassa.

”Meillä veistämöt ovat aivan liian mustasukkaisia toisilleen, että he pystyisivät tällaiseen.”

Toimittajakunnan nestori, ruotsalainen Lars-Åke Redéen on ollut mukana jo 25 vuotta ja on nähnyt muiden yrittävän.

”Italiassa, Ranskassa, Ruotsissa ainakin, mutta ei niistä mitään tullut”, Redéen muistelee.

”Teillä Suomessa on ihan poikkeuksellinen yhteishenki, eikä sen hyötyä koko alalle voi vähätellä.”

Mistä se voisi johtua? Redéen pohtii hetken ennen vastaustaan: ”Ehkä saunomisesta?”

Lue myös nämä

X