Tilaa
Arvostelut

Suomenlinna – valon saaret

31.05.2017

KirjoittajaAri Inkinen

TekijäTim Bird
KustantajaDocendo
Hinta37,95 €

Tim Bird on englantilainen valo­kuvaaja ja matkailutoimittaja, joka on asunut Suomessa yli 30 vuotta. Suomenlinna on hänelle Helsingin kruununjalokivi, jonka tunnelman ja ilmeen hän on vanginnut 144-sivui­seen kirjaan.

Kirja on upea valokuvateos ja ylistys Suomenlinnalle ja sen kauneudelle. Kirjassa on mukana myös saaren asukkaiden tarinoita omasta saarestaan ja elämästä siellä. Valokuvissa Bird on seurannut Suomenlinnan elämää kaikkina vuodenaikoina, niin yöllä kuin päivällä. Talven pakkasissa otetut kuvat ovat hyytäviä, joka saa aikaan epäilyksen saaressa asumisen mielekkyydestä. Toisaalta kesä näyttäytyy kirjassa vehreänä ja maalaismaisena – aivan kuin Helsingin keskustaan olisi todella pitkä matka.

Bird on jututtanut saarelaisia ja kysynyt heiltä Suomenlinnassa asu­misen hyvistä ja huonoista puolista. Osa vastaajista toivoo parempia liikenneyhteyksiä mantereelle, osa tuntee olevansa etuoikeutettuja saadessaan asua saarella. Jokainen asukas arvostaa Birdin mukaan saaressa asumisen aiheuttamaa erillisyyden tunnetta kukin omalla tavallaan.

Kirjan kuvitus ei pitäydy tiukasti Suomenlinnassa, vaan omat sivunsa ovat ansainneet myös linnoitusalu­eeseen kuuluvat Vallisaari, Lonna ja Särkkä.

Iso-Britannian matkailutoimittaji­en kilta on valinnut Tim Birdin vuoden valokuvaajaksi vuosina 2012 ja 2015.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X