Tilaa
Uutiset

Suomen merimuseo sai lahjan

09.07.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Merimuseo

Suomen merimuseo sai Kymenlaakson ammattikorkeakoulun merenkulun ja logistiikan osaamisalalta laajan esinelahjoituksen.

Lahjoitettu esineistö on ainutlaatuinen kokoelma merenkulun opetuksessa käytettyä välineistöä 1800-luvulta lähtien. Pääosa esineistä ajoittuu 1950-1970-luvulle, jolloin kotkalainen merenkulun koulutus eli voimakkainta kasvun aikaa.

Lahjoitus täydentää merkittävällä tavalla museon kokoelmia.

Kokoelmaan kuuluu navigointilaitteiden lisäksi mm. erilaisia opetuksessa käytettyjä havaintovälineitä värisokeuden testauslevyistä peltisiin signaalilippuihin ja laitteistoseinäkkeistä toimivaan planetaariokoneistoon. Kuvassa museon työmestarit siirtävät hyrräkompassin säätötaulua muuttoautoon.

Muutama esineistä, esimerkiksi 1800-luvun lopulta oleva laivan kaarimalli, on jo esillä Suomen merimuseon päänäyttelyssä ”Pohjantähti, Etelän risti”.

Joitakin esineitä, kuten sekstantteja, liitetään museon opetuskokoelmaan tulevienkin sukupolvien kokeiltavaksi.

Kotkan merenkulkuoppilaitos perustettiin Viipurissa 1868 ja oli ensimmäinen suomenkielinen merenkulun oppilaitos. Viipurista Kotkaan oppilaitos siirtyi talvisodan päätyttyä. Omassa talossa Pookinmäellä merikapteeneita on koulutettu vuodesta 1973 lähtien ja nyt koulu on muuttamassa Metsolan toimipisteeseen saman katon alle muun liikenteen, tekniikan sekä metsä- ja puutalouden alan koulutuksen kanssa.

Suomen merimuseo on kansallinen merenkulun historiaa tallentava museo, joka toimii osana Suomen kansallismuseota. Merimuseo sijaitsee Merikeskus Vellamossa, jossa toimivat myös Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo, ravintola Laakonki ja museokauppa Plootu. Rakennuksessa on lisäksi mm.
opetus- ja seminaaritiloja sekä yli 200-paikkainen auditorio.

Lähde: Museovirasto
Kuva: Timo Kunttu

 

 

 

Lue myös nämä

X