Tilaa
Uutiset

Suomen majakat loistavat Tallinnassa

11.04.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

Eesti arhitektuurimuuseum, Viron rakennustaiteen museo, on tutustumisen arvoinen matkakohde. Vanhassa tiilisessä varastorakennuksessa, Rotermann’s Salt Storagessa, viiden minuutin kävelymatkan päässä Tallinnan satamasta toimiva museo täytti tammikuussa 20 vuotta.

Museon alimmassa kerroksessa on kiinteä näyttely Viron arkkitehtuurista. 5. kesäkuuta saakka toisessa kerroksessa on näyttely Viron majakoista, ja ylimmässä kerroksessa voi tutustua Suomen majakoihin.

Suomen majakoista kertova näyttely on Jarmo Vehkakosken tuotantoa. Ulkosaariston maamerkkien ikuistaminen lähti liikkeelle vuonna 2003, kun Suomen Posti julkaisi 10.9. viiden postimerkin sarjan Suomenlahden majakoista.

– Sovimme Postin kanssa, että teen majakoista näyttelyn Helsingin pääpostin aulaan. Halusin tehdä näyttelyn omilla kuvillani, joten lähdin kiertämään majakoita, muistelee Jarmo Vehkakoski.

Vesillä viihtyvä ”Jaska” kierteli pienellä Busterilla suurimman osan tuossa näyttelyssä esillä olleista majakoista. Majakoihin liittyneet tekstit kirjoitti Seppo Laurell.

– Taitoin ja tulostin kaikki julisteet. Kiirettä piti kesällä 2003, että sain syksyksi näyttelyn valmiiksi!Vehkakoski innostui tuon kesän aikana majakoista ja jatkoi kiertelyä ulkosaarilla. Seuraavana vuonna Jaskan majakkaelämä kiihtyi entisestään, kun Kippari-lehti tarjosi hänelle aihetta Suomen majakat.

– Tuo matka oli pitkä. Kiersin kameran kanssa useat majakat moneen kertaan ja kirjoitin kaikki tekstit. Kaiken kaikkiaan tein majakoista Kippari-lehteen 34 juttua.

– Tallinnassa 8.4. avatussa näyttelyssä on esillä neljä uutta majakkaa, ja monia kuvia on muutettu. Kesän aikana näyttely lähtee kiertämään Viron rannikkoa, kertoo Jarmo Vehkakoski.

Viron rakennustaiteen museossa, osoitteessa Ahtri 2 majakkanäyttely on avoinna 5.6. saakka keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-18.

 

Lue myös nämä

X