Tilaa
Jutut

Suomen kaikille alakoululaisille opetetaan pian veneilyn perusteita osana lukutaitohanketta

Tavoitteena on lahjoittaa kaikkia kolmea Vilskettä Vesillä -kirjaa Suomen 1500 alakouluun 25 kappaletta vuosittain.

14.01.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Koululaisille ryhdytään opettamaan lukutaitoa ja vesillä liikkumista kolmivuotisessa hankkeessa. Valtakunnallinen vesiturvallisuutta ja lukutaitoa edistävä hanke kantaa nimeä Vilskettä vesillä ja sen virallisena lähettiläänä toimii kansanedustaja ja kilpapurjehduksen kolminkertainen maailmanmestari Sari Multala. Mukana hankkeessa ovat myös venealan keskusliitto Finnboat ry, Opetushallituksen Lukuliike, Suomen Luokanopettajat ry sekä Suomen Rehtorit ry.

”Lukutaito on edellytys kaikelle oppimiselle ja Vaahtopäistä kertovan innostavan tarinan lukeminen on hauskaa. Luokan kanssa yhdessä lukeminen tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen ilmiöoppimiseen ja yhteistyöhön vesiurheiluseurojen kanssa. Vesillä liikkumisen taidot ovat tärkeitä perustaitoja, joiden opettaminen helpottuu tämän luokkalukukirjahankkeen myötä. Kirjasarjassa ympäristöstä ja vesistöistä huolehtiminen nousee vahvasti esille, mitä pidän erityisen tärkeänä”, Multala sanoo tiedotteessa.

Luokkalukukirjahanke kattaa kaikki Suomen alakoulut. Tavoitteena on antaa kaikille lapsille mahdollisuus oppia ja innostua vesilläliikkumisesta monipuolisesti ja turvallisesti. Hankkeen uskotaan myös motivoivan lapsia uimataidon kohentamiseen ja kasvattavan kaikkinensa Suomeen uutta veneilijä- ja vesilläliikkujasukupolvea.

Hankkeessa yhteiskuntavastuulliset yritykset rahoittavat jokaiseen suomalaiseen alakouluun työvälineet, joilla voidaan opettaa turvallisen vesilläliikkumisen perustaitoja.

”Mielestämme hanke on tuhansien järvien ja vankan veneilykulttuurin maassa erittäin tärkeä: on hienoa, että vesiturvallisuutta ja veneilytaitoja opetetaan muiden perustaitojen ohella jo ala-asteikäisille. Hankkeen ansiosta lapset saavat hyvissä ajoin tuntuman turvalliseen vesilläliikkumiseen ja toivomme toki, että hankkeen myötä heistä myös kasvaa aikanaan vastuunsa tuntevia veneilijöitä”, sanoo Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

”Perhe, kaverit ja vapaa-ajan toiminta vaikuttavat merkittävästi lasten ja nuorten lukuharrastukseen. Lähdimme mukaan kolmivuotiseen Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeeseen, koska siinä yhdistyy niin monta lapsille tärkeää asiaa. Vilskettä vesillä -kirjoilla kehitetään lasten monilukutaitoa, kun uusien kansalaistaitojen opettamiseen ja harrastamiseen yhdistetään lukeminen”, jatkaa lukuliikekoordinaattori Pia Lumme Opetushallituksesta.

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa alakouluja velvoitetaan jo nykyisellään varmistamaan muun muassa lapsille perusuimataito ja opettamaan kuinka vedestä voi pelastautua. Kouluilla ei ole kuitenkaan ollut vaadituille taidoille yhtenäistä opetusmallia, tarvittavia työvälineitä tai resursseja.

Vilskettä Vesillä -kirjat opettavat vesillä ja luonnossa liikkumisen lisäksi myös jokamiehenoikeuksia sekä turvallisuutta. Kirjoista ensimmäinen, Vaahtopäät Purjehdusleirillä, kertoo purjehduksen perusteita opettelevista kuudesta ”Vaahtopäästä”. Seuraavassa kirjassa he opettelevat moottoriveneilyn perusteita ja kolmannessa opettellaan vesien suojelua. Kirjat julkaistaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Tavoite on lahjoittaa kutakin kirjaa 25 kappaletta vuosittain kaikkiin Suomen 1500 alakouluun.

”Veneilyseurat ja yritykset ovat lahjoittaneet kirjalaatikoita jo kahden vuoden ajan kymmeniin kouluihin eri puolille Suomea. Tästä yhteistyöstä saadun erinomaisen palautteen perusteella luokkalukukirjahanke laajennetaan nyt kattamaan kaikki Suomen alakoulut. Haemme parhaillaan jäsenyritysten ja verkostojemme kautta yhteiskuntavastuullisia kumppaneita toteuttamaan tätä merkittävää valtakunnallista kestävän kehityksen hanketta. Toivotamme kaikki tervetulleiksi kehittämään Suomea, lastemme lukutaitoa, vesiturvallisuutta, liikunnallisuutta, yhteisöllisyyttä ja kasvattamaan veneilijöiden määrää Suomessa”, sanoo hanketta koordinoiva Vilskettä Vesillä -tuottaja Lissu Suursalmi.

Lue myös nämä

X