Tilaa
Uutiset

Suomalaispurjehtijat MM-mitalijahtiin

15.10.2010

KirjoittajaKiti Westerback

X Sail Racing Team

Teemu Kekkosen ja Samuli Leistin kesällä perustettu X Sail Racing Team tavoittelee kahden veneen voimin maailmanmestaruutta 2011 Århusin MM-regatassa. Miesten yhteisprojekti on suomalaisittain mittava panostus huipputason kölivenepurjehdukseen.

– Suomesta ei aikaisemmin ole nähty tämän kokoluokan veneissä vastaavaa. Projektimme kilpailuttaa kahta X-35-venettä ja hakee yhteisestä tekemisestä etuja niin harjoitteluun kuin purjeiden kehitykseenkin, Kekkonen kertoo.

Kekkonen johdatti X.O.-veneensä seitsemänneksi tämän vuoden MM-regatassa Scarlinossa, ja viime vuonna Kielistä oli tuloksena neljäs sija. Nyt tavoitteet ovat korkeammalla.

– Kaksi edellistä kautta on näyttänyt meille, missä maailman huipun taso on. Se ei ole kaukana, mutta kaikilla osa-alueilla täytyy parantaa, jotta uusiin tavoitteisiin päästään.

Projektin toista venettä kipparoi Samuli Leisti. Entisenä maajoukkuetason jollapurjehtijana Leisti oli jo pidempään etsinyt tapaa tulla mukaan huippupurjehdukseen.

– Lyhyessä ajassa olemme onnistuneet kokoamaan ammattitaitoisen sekä motivoituneen tiimin. Treenaaminen suunnitellusti kahdella identtisellä veneellä vie projektin osaamista vauhdilla eteenpäin, Leisti kertoo.

Veneiden ohjaajina on kaksi kokenutta purjehtijaa. Kekkosen X.O-veneen ratissa jatkaa kannuksensa H-veneissä ja Mumm 30 -luokassa hankkinut Anssi Lydén. Leistin One -veneen rattiin on tarttunut aikaisemminkin X-35-luokassa kilpaillut Alpo Kaakinen.

WB-Sails tekee purjeet Suomessa

Suomalaisen purjehdusosaamisen ohella projektissa viedään maailmalle myös suomalaista purjedesignia.

Olympiapurjehduksessa kannuksensa hankkinut WB-Sails toimittaa purjeet myös X Sailracing Teamin veneisiin.

– X-35 toimii oivallisesti älypurjehankkeemme testausalustana. Olemme asentaneet ensimmäisen koe-erän antureita X.O:n fokkaan ja keräämme kokemuksia järjestelmästä vielä tämän syksyn aikana, WB-Sailsin toimitusjohtaja Mikko Brummer kertoo.

Lähde ja kuva: X Sail Racing Team  

 

Lue myös nämä

X