Tilaa
Jutut

Suomalaiset oligarkit luottavat italialaisiin luksusjahteihin, mutta myös suomalaisveneiden suosikkimerkki kelpaa

Ensimmäinen suomalaisen oligarkin vene on takavarikoitu Italiassa, mutta millaisia veneitä Suomen kansalaisilla tai Suomeen linkitetyillä venäläistaustaisilla liikemiehillä on?

08.03.2022

Kirjoittajamarkus ånäs

Useat venäläistaustaiset liikemiehet ovat saaneet myös Suomen kansalaisuuden. Muiden oligarkkien tapaan heilläkin on merkittäviä huviveneomistuksia.

Suomen kansalaisuuden saaneista oligarkeista rikkain on Gennadi Timtšenko. Öljy- ja kaasukaupalla rikastuneella Timtšenkolla meri on verissä. Hän on kunnostautunut muun muassa kilpapurjehduksen tukijana.

Timtšenko on kilpaillut purjeveneellään

Timtšenko ei ole pelkästään rahoittanut vaan hän on myös osallistunut itse kilpailutoimintaan. Timtšenko omistaa Paul Cayadin kipparoiman Katushan, RC 44 -luokan veneen, jota Timtšenko ohjasi vuonna 2010 yhden päivän ja neljän lähdön ajan Gmundenissa Itävallan cupin kilpailussa.

Timtšenko suoriutui urakastaan melko hyvin, sillä hän ei ammattipurjehtijoita vastaan sijoittunut regatan yhdessäkään lähdössä viimeiseksi.

Varsinainen Timtšenkon huvijahti kulkee moottoreilla. Jahti nousi maailman huomion keskipisteeksi, kun italialaiset viranomaiset kertoivat takavarikoineensa sen osana Venäjän eliittiä kohtaan käynnistettyjä EU:n pakotetoimia.

Neitsytsaarten lipun alle rekisteröity Lena on Marine Trafficin paikkatietojen mukaan tällä hetkellä Liguriassa San Remossa. Italialaisen Sanlorenzon valmistama tyylikäs, kokoalumiininen Lena on vain 38,5 metrinen ja reilun 20 miljoonan euron hintaiseksi arvioitu, eikä siinä ole tiettävästi edes uima-allasta. Se on vuosimallia 2010.

Kauppa käy Rotenbergeilla

Eniten Venäjän rikkaista suomalaiseen yhteiskuntaan on integroitunut Rotenbergien suku.

Veljekset Boris ja Arkadi Rotenberg ovat sekä Yhdysvaltojen että EU:n pakotelistalla. Boris Rotenbergilla on ainakin Suomen kansalaisuus, mutta ilmeisesti myös Arkadilla, ainakin Forbesin tietojen mukaan. Boris Rotenbergin lapsista ainakin viihdebisneksessä ja pankkisektorilla omistajana ja johtajana toimineella Roman Rotenbergilla on Suomen kansalaisuusuus.

Pakotetoimien kohteena olevalla Roman Rotenbergillä ei ole tiettävästi omaa huvijahtia. Hän on kertonut julkisuudessa omistavansa suomalaiskansallisesti vain Suomen yleisimmän venemerkin Busterin, jolla hän ajaa saarihuvilaltaan Kauppatorille kahville.

Arkadi Rotenbergilla sen sijaan on kunnollinen paatti, jolla ehtii kauemmaskin. Hänellä onkin runsaasti vapaa-ajanviettopaikkoja Välimerellä, mutta sen lisäksi Arkadi Rotenberg ilmoitti omistavansa Mustanmeren rannalle rakennetun, yli 1,2 miljardin euron arvoisen palatsin, jota on epäilty tosiasiallisesti Vladimir Putinin omistamaksi. Rotenbergin omistamaksi yhdistetty huvijahti on nimeltään Persefoni I . Italialaisen Bennettin vuosimallin 2012 liki 54-metrisen alus tosin myytiin viime vuonna, pyyntihinta oli 22 miljoonaa euroa.

Veneen kaupasta ja sen nimen vaihtamisesta huolimatta esimerkiksi Forbes laskee sen edelleen kuitenkin Rotenbergin tosiasiallisesti omistamaksi.

Nirvana toistaiseksi turvassa

”Heidän superjahdeillaan ei pitäisi olla paikkaa Eurooppamme satamissa”, kommentoi oligarkkien veneitä kiristyneessä tilanteessa Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola.

Suomessa tai Suomen lähialueilla yritystensä kanssa toimivista oligarkeista suurin vene on Vladimir Potaninilla. Maailman rikkaimmaksi venäläiseksi arvioitu Potanin hallinnoi Nornickel-yhtiöiden kautta muun muassa Harjavallan nikkelitehtaita.

Potanin Cayman-saarille rekisteröity alus Nirvana on lähtenyt Marine Trafficin mukaan Malediiveilta Arabianmerellä. Nirvana on 88,5 metriä pitkä luksusvene, jonka on rakentanut vuonna 2012 Oceanco. Siellä on oma saunamaailma.

Jahti ei ole toistaiseksi vaarassa, sillä Potanin ei ole pakotetoimien kohteena.

IMAGOIMAGESSTOCK / LEHTIKUVA / PETER SEYFFERTH

Saimaan syväväylän jahdit

Tupakkakaupalla rikastunut Kyproksen kansalainen Igor Kesaev ei ole tiettävästi Suomen kansalainen, vaikka aikonee viettää aikaa Puumalan huvilatontillaan Saimaan rannalla. Kesaev osti huhtikuussa 2020 Partalansaaren lounaiskulmasta Kotasaaren, jonka rannasta on suora näköyhteys strategiselle syväväylälle.

Sijainti syväväylän varrella ei ole ainakaan miljardöörin kannalta katsottuna sattumaa, sillä Kesaevilla on useita syvällä uivia isoja jahteja, kuten Sky ja pidempi My Sky.

Sky on tällä hetkellä Saint-Barthélemyssä Karibialla ja My Sky Marine Trafficin mukaan monien muiden oligarkkiveneiden tapaan karussa pakotetoimia Malediiveilla.

Lue myös nämä

X