Tilaa
Testit

Sun Odyssey 409 tarjoaa tilaa ja tyyliä

Sun Odyssey 409 valittiin viime talvena vuoden purjeveneeksi Euroopassa. Etsimme perusteita valinnalle – ja löysimme niitä.

18.12.2011

Kirjoittajakari wilen

Kuvaajajarmo wright

Sun Odyssey 409 on uudenaikaisen näköinen matkapursi, jossa on monta Jeanneaulle uutta yksityiskohtaa. Sellaisia ovat suuri, alas käännettävä uimataso, taivutetut kattoluukut ja katon suojassa taakse vedetyt jalukset. Veneessä on myös nykyään niin muodikas kylkitaite sekä läpikäveltävä avotila.

Reippaasti Airistolla

Syyskuun lopun purjehduskeli oli mitä mainioin, tuulta noin 8 m/s ja poutainen sää.

Veneen itsejalustuva fokka ja läpilatoitettu isopurje ovat erinomainen valinta saaristopurjehdukseen. Luovilla vene kulki vähän päälle kuutta solmua ja nousi hyvin tuuleen, joten matka taittui ripeästi ja vaivattomasti. Genaakkerilla vauhti nousi lähes kymmeneen solmuun.

Vene pysyi puuskissa hyvin perämiehen hallinnassa, vaikka kallistui runsaat 30 astetta.

Purjehdus itsejalustuvalla fokalla on helppoa ja vaivatonta. Testiveneessä on silti kryssifokkaa varten takaa säädettävät jaluskiskot kajuutan katolla. Genualle on kiskot sivukansilla ja kun rustit ovat ylärakenteen vieressä, voi veneessä käyttää täyskokoista genuaa.

Perämiehellä on esteetön näkyvyys eteen, mutta kahtia jaettu peräharus osuu ikävästi selkään. Turkki on rattien takana kuopalla, jotta jalkatukea saa veneen kallistuessa.

Hieno ulkopöytä

Jarmo Wright

Läpikäveltävä istuinkaukalo on suuri – matkustajia mahtuu kahdeksan – ja esimerkillisesti varusteltu. Klaffipöydässä on monipuoliset säilytystilat, ledvalot sekä tölkkitelineet, ja sen takareunaan saa kääntyvän konsolin plotterille. Pöydässä on myös jalkatuet ja hyvät kahvat, kuten molemmissa ohjauspylväissäkin.

Uimataso lasketaan käsin ja se on varustettu kokoon taittuvilla uimatikkailla.

Kulku keulakannelle on helppo ohi vanttien, katolla on kaiteet ja kantta kiertää puinen varvaslista.

Ruhtinaallisesti sisällä

Jarmo Wright

Veneen kolmessa kajuutassa on ruhtinaalliset yöpymistilat kuudelle.

Erikoista tässä veneessä on, että salongin U-sohvasta saa leveän vuoteen laskemalla pystykiskoille asennetun pöytälevyn istuintasoon. Takaisin ylös levy nousee vastapainon avulla ilman suurempaa voimankäyttöä.

Pöydän ääreen mahtuu ruokailemaan viisi henkeä.

Pentterissä on paljon työtasoja ja suuri, ylhäältä käytettävä kylmiö. Säilytystilaa on runsaasti ja lieden edessä on suojatanko. Sisätiloissa on muutenkin runsaasti tarttumiskohtia.

Kajuuttojen eteisissä mahtuu pukeutumaan ja vuoteet ovat sekä leveät että väljät.

Pesutilassa on puukalusteet. Wc-istuimella pysyy hyvin, vaikka vene keinuisikin. Taitettavalla pleksiseinällä erotettavassa suihkutilassa on penkki ja katossa tanko sadevaatteille.

Veistämö valmistaa laipiot ja kalusteet Fine Teak -puulaminaatista. Viimeistely on hyvää. Uutta ovat pöytien tuhdit, pyöristetyt reunalistat, jotka antavat vakuuttavan vaikutelman puutyön laadusta.

Jeanneau laminoi runkonsa umpilaminaatista. Sisältä ne tuetaan vahvalla palkistolla. Tässä mallissa palkisto on avattu uumien välistä ja laminoitu kiinni runkoon. Kerrosrakenteinen kansi tehdään veistämön omalla Prisma Process -injektiomenetelmällä. Lujitemuovikerrosten välissä on balsaydin.

Sun Odysseyn lähtöhinta on edullinen, etenkin ottaen huomioon sen upeat asuintilat. Kun pakettiin lisätään kolmas kajuutta ja varustelua, loppuhinta nouseekin äkkiä 40 000 eurolla. Siitä tosin on vielä pitkä matka vastaavan kokoisen pohjoismaisen matkapurren hintaan.

Sun Odyssey 409 valittiin viime talvena Vuoden purjeveneeksi Euroopassa.

Lisätiedot: Aquastore

Tekniset tiedot

Pituus 11,98 m
Vesilinja 11,00 m
Leveys 3,99 m
Syväys 2,10 m
Uppouma 7 450 kg
Moottori Yanmar 3JH5-CE, 40 hv
Suunnittelu Philippe Briand
Hinta 181 990 euroa
Valmistaja Jeanneau, Ranska, www.jeanneau.com

Lue myös nämä

X