Tilaa
Jutut

Strømsø Electric Folkboat – Sähköä karvalakkiin

Futurististen sähkövenekonseptien joukossa norjalainen kansanpaatti viehättää rehdillä käytännöllisyydellä.

28.01.2024

KirjoittajaTeksti Pasi Nuutinen

Ulkonäkö soittaa kaikuja jostain satamahinaajien, lobsterveneiden ja akuankka-paattien välimailta. Strømsø Electric Folkboat on nimi, ja leppoisaa jokamiestunnelmaa on tarjolla.

Laivamaisen korkean keulakannen alla on seisomakorkuinen kahden hengen kajuutta ja wc. Ajohytti on korkea ja sen suuret sivuikkunat antavat valoa matkustamoon.

Siellä on neljän hengen dinetti styyrpuurin laidalla ja asiallisesti jääkaapilla, uuniliedellä ja altailla varustettu pentteri vastalaidalla. Kaikki toimivat sähköllä, jota Strømsø käyttää ainoana voimanlähteenään.

Ohjaamo on salongin peränpuolelle. Äänettömästi kulkevassa veneessä kippari halutaan pitää mukana seurustelussa ilman kurottelua ja niskan vääntelyä.

Hytti suljetaan kunnollisella ovella, pohjoismaissa kun ollaan, ilman liukukiskovirityksiä. Avotila on suojaisa, perässä on täysleveä penkki ja aidoilla kunnon portaat maihinnousua varten.

Strømsøn moottoreina on kaksi norjalaisen Arkan kääntyvää podia, joiden avulla ohjailu satamissa käy erittäin ketterästi. Niiden teho on yhteensä 8 kW. Aurinkopaneelien nimellisteho on 1,14 kWp ja perusversion 15 kWh akuilla toimintamatkaksi kerrotaan noin 6 tuntia ja 28 mpk matkanopeudella 5 kn.

Se riittää lähiveneilyyn ja useimmille mökkiläisille, jotka voivat ottaa lisävirtaa omasta töpselistä. Jos omaa virtaa ei ole tarjolla, otetaan lisää akkuja paneelien ladattavaksi silloin, kun vene ei ole käytössä. Expedition-version 45 kWh akuilla taittuu jo lähes 80 mpk eli Helsingistä Tallinnaan ja takaisin. Kaikilla versioilla voi myös ajaa suoraan aurinkopaneelien voimalla kolmea solmua jatkuvasti.

Perusversio on matkaveneeksi suorastaan halpa (85 000 € + alv) eikä kalleimman (143 000 + alv.) hintaa nosta vain akut, vaan myös runsaampi varustelu.

On vielä ehkä uskallettua nimetä sähköpaattia kansanveneeksi. Mutta jos jollain siihen on uskottavat perusteet, niin se taitaa olla juuri Strømsø.

Lisätiedot stromsoboat.no

Leppoisaa jokamiestunnelmaa veneessä, joka ehkä muistuttaa hieman akuankka-paattia.

Strømsø Electric Folkboat.

Lue myös nämä

X