Tilaa
Uutiset

Stormforce-liivin reikä aiheutunut iskusta

31.03.2011

KirjoittajaHeikki Juuri-Oja

 Heikki Juuri-Oja

Uusimmassa Vene-lehdessä 4/2011 vertailtiin kuutta uutta paukkuliivimallia. Testi tehtiin yhteistyössä Meriturvan kanssa. Vertailtavia ominaisuuksia olivat mm. liivien kääntävyys, kelluttavuus ja käytännöllisyys.

Stormforce C13 Hydrosafe Neo-Deck 150N -liivin ilmakammiossa todettiin testin aluksi reikä. Paikan päällä tutkittuna epäiltiin alustavasti, että reiän olisi mahdollisesti aiheuttanut laukaisumekanismin sulakkeen reuna liivin auetessa paineella.

Maahantuoja Six-Cap lähetti liivin tutkittavaksi valmistajalle Englantiin. International Safety Productsin omissa laboratoriotutkimuksissa kävi ilmi, että reikä on aiheutunut ulkopuolisesta iskusta. Mikroskooppikuvista ilmeni, että myös liivin ulkokuoressa on vauriojälki samassa kohtaa kuin reiät kammioissa.

Six-Capin mukaan testiliivi oli kiertänyt joitakin messu- ja sovitustapahtumia ennen testiä.

Meriturvan kalustopäällikön Michael Blomqvistin mukaan tapaus osoittaa, miten tärkeää olisi puhaltaa manuaalisesti liivi täyteen useita kertoja veneilykauden aikana sen ehjyyden toteamiseksi. Erityisen merkittävää tarkistus on niille veneilijöille, jotka käyttävät liivejä paljon ja esimerkiksi kalastajille, joiden syöttien koukut saattavat tehdä liiviin huomaamattoman reiän.

Teksti ja kuva: Heikki Juuri-Oja

 

Lue myös nämä

X