Tilaa
Arvostelut

Someri – Jatkosodan saaritaistelu

21.10.2022

Kirjoittajalauri kaira

KustantajaReadme
Hinta 28,95 €

Virolahden edustalla ulkomerellä sijaitseva Somerin pieni saari, joka kohoaa vain 16 metriä merenpinnasta, joutui toisen maailmansodan polttopisteeseen 8.-9.7.1942. Neuvostoliiton taisteluosasto otti mittaa Suomen ja Saksan asevoimista 36 tuntia kestäneessä taistelussa kallioisen saaren herruudesta niin maalla, merellä kuin ilmassa. Meritaistelusta, joka on yksi Itämeren historian suurimmista, tuli kuluneeksi 80 vuotta kesällä 2022.

Someri – Jatkosodan saaritaistelu kertoo näistä hetkistä ja hieman historiasta saaren sekä sen asukkaiden ympärillä. Teoksessa on kaksi rinnakkain kulkevaa tarinaa. Toisessa kirjailija Harri V. Hietikko kertoo taistelun vaiheista ja toisaalta hän reflektoi omia tuntojaan isoisästään kapteeni Veikko Rauhaniemestä, joka toimi periksiantamattomana linnakkeen päällikkönä taistelun aikana.

Hietikon teksti on sujuvaa, mikä ei ole ihme, sillä hänet tunnetaan paremmin lukuisista rikosromaneistaan. Teoksen kannalta olisi ollut kuitenkin hyvä, jos siellä täällä asiatyyliin kuulumattomat puhekieliset ilmaisut olisi karsittu pois. Puutteistaan huolimatta teos on kuitenkin hyvä lisä Suomenlahden ulkosaarten ja sotiemme historiaan.

Someri – Jatkosodan saaritaistelu

Lue myös nämä

X