Pleissaus vaatii opettelua, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.
21.03.2021
Kirjoittajaja kuvat Esa Mäkinen
Köysien sekä vaijereiden jatkaminen ja silmukoiden teko pleissaamalla eli pujomalla on satoja vuosia vanha taito. Liitoksena pleissaus on solmua parempi. Pleissattu köysi mahtuu juoksemaan pylpyröistä, eikä pleissi myöskään purkaudu helposti.
Aikaisemmin pleissaaminen kuului jokaisen merimiehen ja veneilijän yleissivistykseen. Nykyään valmiiksi pleissattuja kiinnitysköysiä saa kaupoista kohtuulliseen hintaan.
Pleissaustaidolle on silti yhä käyttöä, ainakin pitkillä merimatkoilla, kun rantojen kaupat ovat kaukana. Pleissaus on myös mukava harrastus, joka ei vaadi kalliita investointeja. Ainoa tarvittava erikoistyökalu on malspiikki eli pujotuspuikko. Muut tarvikkeet, eli terävä veitsi tai sakset, sähköteippiä ja sytytin löytyvät jokaisen veneilijän työkalupakista.
Pleissauksia on kolmea lajia: köyden tai vaijerin jatkopleissi, silmukka- eli silmäpleissi ja köyden päättävä kruunupleissi. Tekniikoita on useita ja vaikeusaste riippuu köyden laadusta. Helpoimpia ovat ytimettömät, kolmelyödyt eli kolmisäikeiset köydet, esimerkiksi kiinnitys- ja hinausköydet.
Lähes jokainen kattavampi solmukirja esittelee muutamia tekniikoita erikoistarpeisiin. Niitä tarvitaan niin harvakseltaan, että ulkoa oppimiseen tarvittavaa rutiinia ei monelle veneilijälle kerry koskaan.
Seuraavassa esiteltävälle silmäpleissille kolmelyötyyn synteettiseen köyteen sen sijaan löytynee muutama käyttökohde miltei joka veneestä.
Ohjeessa ehjä köysi tulee tekijää kohti ja pleissaus etenee tekijästä poispäin. Näin oikea ja vasen pysyvät kohdallaan. Työ ei ole vaikeaa, mutta tarkkaavaisuutta se vaatii. Maltti on valttia, pleissaus ei ole vauhtilaji!
Näin teet silmäpleissin kolmelyötyyn köyteen
Pleissaus aloitetaan purkamalla köyttä auki. Vähimmäismäärä kolmelyödylle köydelle on kolme kierrosta, mutta suositeltavaa on 4–5 kierrosta tai enemmänkin, jos pleissiä halutaan ohentaa. Köyden ympäri kierretyllä teipillä estetään liika purkautuminen työn aikana. Teipillä sidotaan myös säikeiden päät: näin ne eivät purkaudu ja pysyvät jäykkinä, mikä helpottaa pujotuksia.
Määritä silmukan koko. Silmäke eli koussi on valittu köyden paksuuden mukaan. Koussin voi kiinnittää tilapäisesti paikoilleen teipillä. Säikeiden on asetuttava tasaisesti, ne eivät saa olla ristissä toistensa kanssa.
Keskimmäinen säie viedään aloituskohdassa ehjän köyden säikeen ali oikealta vasemmalle malspiikilla. Malspiikin voi työntää itsestä poispäin, mutta helpompaa on tulla ”itseään kohti”, jolloin säikeen voi vetää toisen ali yhdessä malspiikin kanssa. Malspiikkiä voi myös kiertää pituusakselinsa suuntaisesti, jolloin säikeen aukko suurenee ja pujotus on helpompaa. Malspiikkiä on käytettävä varoen, etteivät köyden säikeet vahingoitu. Seuraavaksi tehdään sama keskisäikeen oikealla puolella olevalle säikeelle: se pujotetaan keskisäikeeseen verrattuna yhtä säiettä alempaa. Kolmas, vasemman puoleinen säie taas pujotetaan yhtä säiettä ylempää kuin keskisäie. Vielä säikeitä ei tarvitse kiristää kovin toikkaan, mutta niitä tulee aina kiertää puolisen kierrosta pujotuksen jälkeen, jotta ne pysyvät koossa ja säilyttävät pyöreän muotonsa.
Ensimmäinen kierros on tehty. Valitse oikealta alinna oleva säie, jaa pujota se yhden säikeen yli ja seuraavan ali. Etene oikealta vasemmalle säie kerrallaan ja muista: kiristä säikeet pujotuksen jälkeen ja kierrä niitä puolisen kierrosta muodon pitämiseksi.
Työtä jatketaan kolmisen kierrosta huolellisesti säikeitä kiristäen. Sen jälkeen on ohennuksen vuoro.
Ohentamisessa katkaistaan saksilla tai terävällä veitsellä säikeestä muutamia ohuita lankoja. Katkaistavat langat valitaan niin, että ne jäävät seuraavassa pujotuksessa säikeen alle piiloon. Näin jatketaan vielä pari, kolme kierrosta, kunnes säikeistä on jäljellä vain noin sentin pätkät.
Pleissauksen tasaisuus tarkistetaan vielä kerran ja kiristetään säikeitä tarvittaessa. Lopuksi säikeiden päät leikataan mahdollisimman lyhyiksi, sulatetaan varovasti sytyttimellä ja painellaan köyden pintaan piiloon. Ole erityisen varovainen, ettei ehjä köysi vaurioidu sulatuksessa.
Lopuksi pyörittele pleissi kädellä painaen tai vaikkapa laudanpalasella kauniin tasaiseksi. Poista teipit koussin ympäriltä. Työ on valmis.