Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Solmua siistimpi silmukka pleissaamalla

Pleissaus vaatii opettelua, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.

11.11.2018

Kirjoittajaja kuvat Esa Mäkinen

Köysien sekä vaijereiden jatkaminen ja silmukoiden teko pleissaamalla eli pujomalla on satoja vuosia vanha taito. Liitoksena pleissaus on  solmua parempi. Pleissattu köysi mahtuu juoksemaan pylpyröistä, eikä pleissi myöskään purkaudu helposti.

Aikaisemmin pleissaaminen kuului jokaisen merimiehen ja veneilijän yleissivistykseen. Nykyään valmiiksi pleissattuja kiinnitysköysiä saa kaupoista kohtuulliseen hintaan.

Pleissaustaidolle on silti yhä käyttöä, ainakin pitkillä merimatkoilla, kun rantojen kaupat ovat kaukana. Pleissaus on myös mukava harrastus, joka ei vaadi kalliita investointeja. Ainoa tarvittava erikoistyökalu on malspiikki eli pujotuspuikko. Muut tarvikkeet, eli terävä veitsi tai sakset, sähköteippiä ja sytytin löytyvät jokaisen veneilijän  työkalupakista.

Pleissauksia on kolmea lajia: köyden tai vaijerin jatkopleissi, silmukka- eli silmäpleissi ja köyden päättävä kruunupleissi. Tekniikoita on useita ja vaikeusaste riippuu köyden laadusta. Helpoimpia ovat ytimettömät, kolmelyödyt eli kolmisäikeiset köydet, esimerkiksi kiinnitys- ja hinausköydet.

Lähes jokainen kattavampi solmukirja esittelee muutamia tekniikoita erikoistarpeisiin. Niitä tarvitaan niin harvakseltaan, että ulkoa oppimiseen tarvittavaa rutiinia ei monelle veneilijälle kerry koskaan.

Seuraavassa esiteltävälle silmäpleissille kolmelyötyyn synteettiseen köyteen sen sijaan löytynee muutama käyttökohde miltei joka veneestä.

Ohjeessa ehjä köysi tulee tekijää kohti ja pleissaus etenee tekijästä poispäin. Näin oikea ja vasen pysyvät kohdallaan. Työ ei ole vaikeaa,  mutta tarkkaavaisuutta se vaatii. Maltti on valttia, pleissaus ei ole vauhtilaji!

Näin teet silmäpleissin kolmelyötyyn köyteen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X