Tilaa
Uutiset

Solitaire alkaa laskea kaasuputkea Suomenlahteen

24.08.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Solitaire

Nord Stream -kaasuputken asennukseen Suomenlahdella käytettävä sveitsiläisen Allseas-yhtiön putkenlaskualus Solitaire saapui avomerelle Helsingin edustalle. Alukselle kuljetetaan tänään Helsingistä noin 200 miehistön jäsentä.

Solitaire jatkaa tiistai-iltana Venäjän vesille, jossa se rakentaa Venäjän 115 kilometrin pituisen osuuden ja jatkaa putkenlaskua Suomen talousvyöhykkeelle. Solitaire-alus rakentaa putkilinjaa Suomenlahdella kaikkiaan 342,5 kilometriä.

Tämä Itämeren osuus on ympäristöllisesti haasteellinen, sillä merenpohja on epätasainen ja sen varrella sijaitsee useita historiallisia miinalinjoja. Solitaire on näissä olosuhteissa ihanteellinen alus putkenlaskua varten, sillä aluksen ohjauksessa ei käytetä lainkaan ankkureita. Vain itse putkilinja on kosketuksissa merenpohjaan.

Solitaire-aluksen kymmenen ohjauspotkuria tuottavat noin 50 000 kW:n työntövoiman. Nämä ohjauspotkurit pitävät putkenlaskualuksen automaattisesti paikallaan tuulta, aaltoja ja merivirtoja vastaan. Ohjauspotkureita ohjaa järjestelmä, joka valvoo jatkuvasti aluksen todellista sijaintia verrattuna putkilinjan reittiin. Jos alus lähtee ajautumaan pois paikaltaan, potkurit asemoivat sen välittömästi takaisin oikeaan sijaintiin.

300 metriä pitkä (ilman putkenlaskuramppia) ja 40,6 metriä leveä alus on kolmen jalkapallokentän pituinen. Sillä on massiivinen 22 000 tonnin putkensiirtokapasiteetti ja työasemia usealla tasolla. Tämän ansiosta se pystyy vastaanottamaan ja varastoimaan 12 metriä pitkiä, 25 tonnia painavia putkia, hitsaamaan ne yhteen, testaamaan hitsaukset, yhdistämään putket putkilinjaan ja laskemaan ne merenpohjaan sovitulle reitille 2,5 kilometrin päivänopeudella.

Solitairen on määrä saapua Suomen talousvyöhykkeelle lokakuun puolivälissä. Tällä hetkellä Saipem-yhtiön ankkuroitu Castoro Sei -alus laskee putkilinjaa Suomen talousvyöhykkeen läntisimmässä osassa itään päin edeten.

Nord Stream -putkilinja tulee vuonna 2012 valmistuessaan olemaan 1 224 kilometriä pitkä. Se koostuu 202 000 betonipäällysteisestä teräsputkesta ja kuljettaa Eurooppaan 55 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa.

Lisätietoja

Lue myös nämä

X