Tilaa
Uutiset

Sisukas viidenkympin villityksessä

20.02.2011

KirjoittajaKati Laitinen

Kati Laitinen

Käteni lipuu kuin itsestään pitkin tasaista pintaa. Toista metriä sileää, pyöreää vartta pitkin. Sormien alla ei tunnu kuoppia, ei säröjä. Käsi liukuu kohti lapaa, joka on täydellinen sekin. Sileä, hyvän muotoinen ja keveä.

Puuairo Sisukas kehiteltiin Oy Lahnakoski Ab:n Lahna-airojen viidenkympin juhlavuoden mittatikuksi. Se on äänetön. Se ei turhia roiski. Se sopii muotoiltune kädensijoineen soutajan käteen siinä missä huopaajankin.

Lavan keveys ja varren paino tekee siitä toimitusjohtaja Kaj Sandströmin mielestä miellyttävän ja tasapainoisen soutukaverin. Terävä lavan reuna särkee veden pinnan, mikä helpottaa airon uppoamista veteen. Airo ei turhia pomppoile.

Säikeet
estävät taipuilun

Sisukkaan varsi muodostuu viidestätoista erillisestä kuusen säikeestä. Se tuo airoon lujuutta ja designia. Puuaines pystytään hyödyntämään tarkkaan, kun pienimmätkin kuusen kappaleet rakentuvat airoksi.

Myös lapa kätkee sisäänsä jotain. Poikittainen kiila, jossa puusyyt kulkevat lapaan nähden poikittain, ehkäisee lavan ennenaikasta halkeilua.

Oikean pituiset airot
ovat tasapainoiset soutaa

Kaj Sandström antaa tietämättömälle toimittajalle pikakurssin, kuinka oikean mittaiset airot valitaan.

– Kaikki lähtee veneen pituudesta ja laidan korkeudesta. Lyhyet airot jäävät liian ylös ja liian pitkät uppoavat liian syvälle veteen.

Koen ahaa-elämyksen: Isäni Näpsässä täytyi olla liian pitkät airot. Sain nimittäin lapsena moitteita liian äänekkäästä kalat karkoittavasta soututyylistä. Vai sittenkin liian lyhyet? Kevätkylmää koskivettä tuli kuorittua useampikin aironmitallinen suoraan isäni syliin. Niin tai näin, vika ei välttämättä ollutkaan soutajan taidoissani!

Oy Lahnakoski Ab Kokkolasta valmistaa puuairoja noin satatuhatta paria vuosittain ja niitä viedään yli kahteenkymmeneen maahan. Yritys onkin Euroopan johtavia puuairojen valmistajia.

Siskukas ja muut Lahna-airot löytyvät osastolta 5a12.

 

Lue myös nämä

X