Tilaa
Jutut

Silmäsi näkevät oikein – Tämä on ehkä maailman kummallisin laiva

10.05.2020

KirjoittajaVeneen toimitus

Ihminen on monien muiden ominaisuuksiensa lisäksi varsin kekseliäs olento. Jos kohtaamme pulman, keksimme siihen yleensä myös ratkaisun.

Tästä kekseliäisyydestä erinomainen esimerkki on amerikkalaisen Scripps-meritutkimusinstituutin tutkimusalus RP FLIP. 1960-luvulla meritutkijat halusivat syventyä merenalaisten ääniaaltojen tutkimiseen, mutta ongelmana oli, että aluksia heiluttavat aallot häiritsivät ääniaaltojen kuulemista.

Niinpä Scripps-instituutti haki rahoitusta maan kansalliselta merentutkimusvirastolta kehittääkseen aluksen, jota aallot eivät keinuta. Hankkeen lopputuloksena oli tämä kummajainen, joka näyttää taivasta kohden sojottavalta laivan keulalta:

Eikä se vain näytä siltä – se on juuri sitä. Syviin vesiin suunniteltu alus on tässä kuvassa valtaosin näkymättömissä pinnan alla. Vain 108 metriä pitkän aluksen keulan 17 metriä kelluu pinnalla täysin aalloista välittämättä.

Tutkimusalustan loppuosa on yhtä suurta ballastitankkia, jolla kontrolloidaan aluksen uppoamaa ja asentoa. Kuten aluksen nimestäkin voi päätellä, aika ajoin RP FLIP käännetään horisontaaliseen asentoon ja se liikkuu merillä kuin mikä tahansa muukin laiva…

Tai no, ei ihan. Onhan se melko poikkeuksellisen näköinen:

Aluksen stabiilius johtuu siitä, että aallot eivät vaikuta pinnanalaiseen massaan, joka muodostaa valtaosan tutkimusaluksen painosta.

Joku voisi kysyä, eikö olisi ollut helpompaa käyttää meriakustiikan tutkimiseen vaikkapa sukellusvenettä, mutta vastaus on Wikipedian mukaan ei. Sukellusveneiden käyttöä kyllä pohdittiin hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Käytännössä RP FLIP on edellisen kuvan mukaisessa asennossaan vain silloin kun alusta siirrellään paikasta toiseen. Siihen se tarvitsee avukseen hinaajia, sillä aluksessa ei ole omaa propulsiojärjestelmää.

RP FLIP käännetään pystyasentoon täyttämällä ballastitankit vedellä. Kun alusta siirretään, ballastitankit tyhjennetään kompressorilla ja perä nousee takaisin pinnalle.

RP FLIPIN poikkeava kääntöominaisuus selittää siis myös sen, miksi aluksen sisältä otetuissa kuvissa seinille kuuluvat asiat ovat lattialla ja toisin päin:

1962 käyttöönotettu RP FLIP on edelleen Scripps-instituutin palveluksessa. Sitä operoi viisihenkinen miehistö, joiden lisäksi aluksella on tilaa noin kymmenelle tutkijalle.

Nykyisin alusta käytetään akustisen tutkimuksen lisäksi myös muiden mereen liittyvien asioiden tutkimuksessa sekä meterologisen datan keräyspaikkana. Aluksen kotisatama on San Diegossa Kaliforniassa.

Aluksesta kertoo Jalopnik-sivusto. Alukseen voit tutustua paremmin alla olevat videot katsomalla:

Tämä juttu on julkaistu myös Veneen sisarlehdessä Tekniikan Maailmassa 23. huhtikuuta 2020.

Lue myös nämä

X