Tilaa
Jutut

Siivoa oma lähirantasi – Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoot

Siisti Biitsi -rantojen­siivoustalkoo-ohjelmalla alkoi tänä vuonna 10. toimintavuosi. Tänä vuonna tarkoituksena on kerätä kasaan Suomen suurin talkoojengi – niin meren kuin järvienkin rannoille.

13.05.2023

Kirjoittajaja kuva Ida Sandberg PSS

Suomessa tupakantumpit, muoviroskat, kuten ruoka- ja karkkikääreet ja pahviroskat ovat yleisimpiä rantaroskia, joita talkoolaiset raportoivat Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoo-ohjelmalle. Siisti Biitsin myötä talkoolaisilta on saatu roskadataa jo 10 vuoden ajalta.

”Eniten löydetyt roskatyypit liittyvät kaikki ihmisten vapaa-ajanviettoon, ja on kiitollista, että tiedotuksella ja ympäristökasvatuksella määrät voidaan saada laskemaan. Usein esimerkiksi luullaan, että tupakantumppi tai karkkipaperi on turvallista heittää hulevesikaivoon. Useimmissa viemäreissä ei kuitenkaan ole suodatusta, vaan niiden vesi laskee suoraan lähimpään vesistöön roskineen päivineen”, Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri kertoo.

Talkoolaisia pyydetään raportoimaan keräämänsä roskat maksuttomalla Siisti Biitsi -sovelluksella. Raportoinnin avulla saadaan tärkeää tietoa Suomen rantojen roskaisuudesta, minkä avulla pystytään ehkäisemään roskaantumista jo alkumetreillä.

”Niin tärkeää kuin rantojen ja ympäristön siivoaminen onkin, on se pohjimmiltaan laastarointia eli varsinaisen ongelman haittojen minimointia. Kun päästään paneutumaan ongelman juurisyyhyn eli roskaantumisen syntyyn, voidaan ongelman olettaa pikkuhiljaa pienenevän ja lopulta katoavan kokonaan”, Jännäri kertoo.

Siisti Biitsi -talkoisiin osallistuminen on näin helppoa:

1. Merkitse siivottava ranta Siisti Biitsi -sivujen karttaan
2. Vietä kiva päivä rannalla siivoustalkoiden merkeissä.
3. Raportoi löytyneet roskat meille maksuttomalla Siisti Biitsi -mobiilisovelluksella.
4. Huolehdi roskien jatkokäsittelystä.

Talkoojärjestäjinä voivat toimia niin yhdistykset, seurat, klubit, harrastusryhmät, koulut, kaupungit, kunnat, yritykset kuin yksittäiset henkilöt – toisin sanoen kaikki!

Lue myös nämä

X