Tilaa
Jutut

Satamat: Viikinkien jäljillä Hiittisten saaristossa

Kemiönsaaren eteläpuolella sijaitseva Hiittisten saaristo tunnettiin jo keskiajalla tanskalaisessa purjehdusoppaassa, Hedebyn itineraariossa. Hiittinen oli myös tunnettu viikinkien idäntien pysähdyspaikka. Nykyveneilijälle alueen ykkössatama on Rosalan Nötholm.

05.05.2020

Kirjoittajaja kuvat Risto Nordell

Hiittisten saaristo on yli 2 000 saaren ja luodon muovaama kiehtovan kaunis mosaiikki. Pääsaaret ovat Hiittinen ja Rosala, jotka toisistaan erottaa vain kapea salmi, Kyrksundet. Siitä Hedebyn itineraario käyttää nimeä Örsund.

Itineraario tulee sanasta itinerarium ja se tarkoittaa reittikuvausta. Löytöpaikkansa mukaan nimetty tanskalainen itineraario kuvaa tarkasti purjehdusväylän Tanskasta Ruotsin itärannikkoa pitkin Ahvenanmaalle ja sieltä edelleen Saaristomeren kautta Tallinnaan. Reitti tunnettiin viimeistään jo 1200-luvun alkupuolella.

Hiittisten pääsaaren eteläpuolella olevassa Östervikenissä on useita laitureita, mutta ainoa, johon voi rantautua, on Hiittisten kyläkaupan, eli Holmströms Lanthandelin laituri. Sitä lähestyttäessä on syytä varoa monia kiviä.

Ilmainen pysähdyspaikka

Huononkuntoisen laiturin käytettävyyttä rajoittaa mataluus, sillä veden syvyys on vain 1,5 m. Koska palveluita ei ole tarjolla – lukuun ottamatta kaupan ystävällisesti paikalle jättämiä kottikärryjä – ei satamamaksuakaan peritä. Puutteistaan huolimatta laituri on sovelias pysähdyspaikka moottoriveneille, kun haluaa ihastella kirkonkylän kauniita taloja, kukkivia puutarhoja ja liki täydellistä hiljaisuutta.

Holmströmin kaupan laiturin syvyys on vain 1,5 m.

Tärkein nähtävyys on Hiittisten punaiseksi maalattu puinen kirkko. Kyrksundetin varrella oli kappeli jo 1200-luvulla. Nykyinen kirkko on sieltä siirretty 1600-luvun alkupuolella. Nimensä Andreaksen kirkko sai Kemiön kirkkoherralta Andreas Prytziltä.

Kirkko on Suomen toiseksi vanhin ristinmuotoon rakennettu kirkko. Helteisenä kesäpäivänä on hyvä lepuuttaa jalkojaan viileässä kirkossa ja katsella kirkon neljää komeaa kirkkolaivaa. Niistä vanhin on Leionstierna vuodelta 1779.

Hiittisten kirkko on myös yksi heinäkuussa pidettävien Kemiön musiikkijuhlien tunnelmallisista konserttipaikoista.

Hiittisten arvokas puukirkko on peräisin 1600 -luvulta.

Kylän kokoontumiskeskus

Nälän kurniessa vatsassa havahduimme maallisempiin tunnelmiin ja suuntasimme kohti kauppaa vastapäätä olevan Backom Cafén terassia. Vuonna 1994 avattu kahvila-ravintola on kylän kokoontumiskeskus. Tarjolla on joka päivä kolme eri lounasvaihtoehtoa.

S/y Tingelingin miehistölle maistuivat erinomaisesti lasagne ja porsaanfilepata.

Iltapäiväunien jälkeen jatkoimme kohti Rosalan Nötholmenin vierassatamaa, jota Bjarne Eriksson on pitänyt jo 80-luvulta lähtien Säbbholmenin itäpuolisessa lahdessa. Sinne on kätevä poiketa Hiittisten ja Rosalan pohjoispuolitse kulkevalta niin sanotulta jäänmurtajareitiltä suuntaamalla Hällstenin loistolta etelään. Teboilin huoltoaseman takana olevalle vieraslaiturille pääsee Kalvholmenin itäpuolitse kulkevaa reittiä.

Suojainen satama

Nötholmenin satama on suojainen kaikilla tuulilla ja siksi sillä historiansa ikivanhana kalasatamana. Nötholmenin vierassataman tunnelma on pysynyt samana vuodesta toiseen. Vierasveneiden lisäksi satamassa hyörii runsaasti mökkiläisiä, jotka käyvät Erikssonin hyvin varustellussa elintarvikekaupassa ja polttoainetta ostamassa. Sataman ilmekin on säilynyt suurin piirtein samana, sillä isompia uudistuksia ei ole enää viime vuosina tehty. Nötholmen on kuitenkin edelleen hyvä ja intiimimpi vaihtoehto läheiselle Kasnäsin vierassatamalle.

Rosalan Nötholm tarjoaa suojaisen sataman 50 veneelle.

Sataman hallitsevin elementti on pitkänomainen punainen puutalo, joka kätkee sisäänsä niin ravintolan, kaupan, satamatoimiston kuin kirpputorinkin. Ravintolassa on myytävänä laaja valikoima saaristolaistuotteita, kirjoja ja käsitöitä.

Nötholmin ravintola – kauppa täyttää hyvin veneilijän perustarpeet.

Nötholmin kaupasta voi elintarvikkeiden lisäksi ostaa käsitöitä ja saaristoaiheisia kirjoja.

Korjauspalveluita tarjolla

Nötholmenissa saa apua myös erilaisiin veneisiin liittyvissä ongelmissa, sillä tarjolla on pienimuotoisia korjauspalveluita. Huoltoasemalla myydään myös venetarvikkeita. Lapsia varten on oma leikkipaikkansa leluineen ja aikuiset voivat grillailla suojaisassa katoksessa, jossa on grillejä vapaasti käytettävissä.

Satamasta kannattaa vuokrata polkupyörä, joilla pääsee helposti Hiittisten kirkolle ja Rosalan viikinkikylään, Rodeborgiin. Siellä on monia mahdollisimman aitoon viikinkityyliin rakennettuja taloja, kahvila, ravintola, sekä viikinkien kulttuuria esittelevä näyttely.

Lue myös nämä

X