Tilaa
Jutut

Satamat: Gull­kronasta pohjoi­seen – Pensar ja Kirjainen

Gullkronan selän pohjoispuolella veneilijää odottaa kaksi rauhallista pikkusatamaa.

02.07.2021

Kirjoittajaja kuvat risto nordell

Pensariin on helppo pujahtaa. Etelästä tulevalta väylältä laituriin poiketaan Haraholmin länsiviitan takaa. Idästäkin pääsee paikalle, mutta silloin kannattaa olla tarkkana, sillä Pensarin ja Haraholmin välisessä salmessa on kiviä. Vieraslaiturin edessä on vettä kahdesta neljään metriin. Satama on muuten suojainen, mutta avoin lounaistuulelle.

Kirjaisten satama puolestaan on täysin avoin itätuulelle, mutta yleensä vallitseville kesätuulille se on turvallinen valinta yöpymispaikaksi. Satamaan johtaa Kirjaistensalmen läpi kardinaaliviitoitettu reitti.

Pensarin laiturin edessä kohoaa korkea valkoinen rakennus. Se on vanha lottatalo, jossa toimii hotelli-ravintola Sandvik. Entinen yrittäjä Eva Johansson myi paikan muutama vuosi sitten Minna Alakoskelle ja Perttu Jaakkolalle. Pariskunta pyörittää ravintola- ja majoitustoimintaa myös Ypäjällä.

Kun saavuimme laituriin, Minna Alakoski riensi tomerasti avustamaan rantautumisessa ja alkoi heti esitellä paikkoja. Ensimmäiseksi huomiomme kiinnittyi tyylikkään valkoiseksi maalattuun ravintolasaliin ja kauniiseen sisustukseen.

”Haaveeni on, että Pensarin toiminta voisi olla ympärivuotista. Satamasta tulisi veneilijöiden keidas, joka on tunnettu ruuasta ja siitä, että täällä kuunnellaan myös asiakkaiden toiveita.”

”Haluamme kuitenkin säilyttää Pensarin saaristolaisen ilmeen. Tänne ei tule yökerhoa, eikä savupommeja”, virnistää Alakoski.

Pensarin ravintola Sandvikin lounaspöydän antimet ovat maittavia.

Iltapäivällä nautimme Pensarin lounaan seisovasta pöydästä. Vaikka kyseessä oli tavallinen arkipäivän lounas, yllätyimme ruokalajien määrästä ja laadusta. Ruoka oli pantu kauniisti esille, ja kaikki raaka-aineet olivat ensiluokkaisia ja varsin tuoreita. Tarjolla oli kylmäsavuhaukitartaria, erilaisia salaatteja, kalapataa ja vuohenjuustokasvispaistosta.

Erikoismaininnan hotelli-ravintola Sandvik ansaitsee omasta usean lajin jälkiruokapöydästä. Lounaan ja jälkiruokapöydän hinta oli käyntihetkellä yhteensä 20 €.

Vapaajoukkojen tukikohta

Pensarissa on hyvät mahdollisuudet saunomiseen kahdessa eri saunassa. Pikkusaunan vuokraus maksaa 25 € ja isomman saunan 30 € tunnilta. Saunojen terasseilta avautuu merellinen näköala Klobbskärsfjärdenille ja Saaristomeren kansallispuistoon.

Viime vuosisadan alussa Pensar oli Saariston vapaajoukkojen, Skärgårdens Frigårdin tukikohta. Korppoon kartanot valloittaneet punaisten joukot kärsivät tappion Pensarin vapaajoukoille.

Nykyisen pallonkentän ja entisen äkseerausalueen viereisellä kalliolla kohoaa vielä tänäkin päivänä komea graniittinen muistopatsas, joka pystytettiin vuoden 1918 taisteluiden muistoksi.

Jatkosodan aikana Pensarissa asui myös lottia. Heidän tehtävänään oli tarkkailla Gullkronan selän takaa lähestyvien pommikoneiden liikkeitä. Lotat toimivat saarella vuoteen 1944 saakka, jolloin järjestö lakkautettiin.

Kesäkuussa 1941 Pensarin vesillä purjehti kaksi saksalaista miinalaivaa. Niiden tarkoitus oli laskea miinakenttä Suomenlahden suulle ennen operaatio Barbarossan alkua. Rauhan jälkeen Pensarin omistajaksi tuli silloinen Paraisten Kalkki, jonka henkilökunta käytti sitä lomapaikkanaan.

Uudistunut Kirjainen

Kirjainen (ruots. Kirjais) tarkoittaa sekä saarta että kylää Nauvon pääsaarten eteläpuolella Paraisilla. Kymmenen neliökilometrin kokoisesta saaresta on siltayhteys Sommarön kautta Pikku-Nauvoon. Ympärivuotisia asukkaita on saarella kolmisenkymmentä, mutta kesävieraat moninkertaistavat asukasmäärän.

Kirjaisten satamassa veneilijää odotti kesällä 2019 upouusi tukeva laituri. Viime purjehduskaudeksi valmistui kokonaan uusi huoltorakennus, jossa vessojen lisäksi on sauna, suihkuhuoneet ja pesutupa. Rakennuksen ulkoseinällä on tiskipaikka. Satamaa pyörittää Kirjaisten kyläkaupan väki.

Kirjaisten satamassa on viime kesänä valmistunut uusi laituri.

Kirjaisissa saa polttoainetta ympäri vuorokauden.

Heinäkuisena perjantai-iltapäivänä Kirjaisten satamassa ja kyläkaupan tienoilla riittää vilskettä. Veneilijöiden lisäksi paikalla hyörivät mökkiläiset avoveneineen ja autoineen. Kaupan pihalla soi haitari, laiturin juurella myydään luomumansikoita ja erilaisia hilloja.

Hemming Kavòn myy luomumansikoita ja hilloa Kirjaisten satamassa.

Jos sataman uusi grillikatos ei houkuta, apetta saa ravintola Bystrandista. Kolme vuotta sitten omistajaa vaihtanut ravintola tarjoaa mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa. Päivän listalla oli karitsapataa ja paistettuja ahvenfileitä. Ruokaa ja juomaa voi nauttia myös isolla terassilla, komeiden kirsikkapuiden varjossa.

Kirjaisten ravintola Bystrandissa voi nautiskella ruokaa ja juomaa kirsikkapuiden alla.

Kaupan takaa lähtee polku, jota pitkin pääsee korkealla mäelle. Siellä odottaa yllätys: puinen näköalatasanne kukkaistuksineen ja vanhaa myllyä muistuttavassa pyöreässä rakennuksessa aina avoinna oleva pieni kirjasto! Kirjaisten merenkulkuperinteistä todistaa kalliolla pötköttelevä mahtava kölipuutukki.

Rauhallista kyläidylliä täydentävät pieni hiekkaranta, juhannussalko ja lentopallokenttä. Tänne pitää tulla ensi suvena uudestaan.

Kirjaisten rantavajan kupeessa on pieni uimaranta.

Lue myös nämä

X