Tilaa
Arvostelut

Sataman kapakan Hilda

30.11.2022

Kirjoittajalauri kaira

KustantajaJohnny Kniga
Hinta32,95 €

Satamakaupungit ovat perinteisesti tunnettuja prostituutiosta ja sen aiheuttamista lieveilmiöistä. Laivojen liepeillä niin kutsuttua maailman vanhinta ammattia harjoittavat naiset eivät olleen harvinainen näky myöskään Kotkassa, jossa poliisi 1930-luvulla otti kiinni vuosittain noin sata naista haureuden harjoittamisesta ja epäsiveellisestä elämästä.

Tämä puoli historiasta on ollut kuitenkin huonosti tunnettua ja yhteiskunnan marginaalissa eläneistä naisista on jäänyt vain satunnaisia merkintöjä sanomalehtien palstoille. Sataman kapakan Hilda -teos tekee tähän kuitenkin muutoksen.

Teoksen kirjoittaja on helsinkiläinen kustannustoimittaja Silja Koivisto, jolle isoisotäti Hildan elämän palasten kokoaminen oli harrastus.

Hildan elämän äkillinen ja epätavallinen päättyminen johdatti Koiviston maailman, josta syntyi lopulta urauurtava teos 1930-luvun prostituutiosta.

Omien sanojensa mukaan ”joutonaisten” kohtalot liikuttivat tutkijaansa ja tästä syystä hän ei ole enää se sama, joka projektin aloitti. Teos on kirjoittajan omakohtainen tutkimusretki Kotkan öisille kaduille, sataman laitureille sekä seksiä myyneiden naisten luo.

Hildan tarina, surullista kyllä on vain yksi niistä lukuisista unohdetuista kohtaloista, joista sietäisi lukea enemmän.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X