Tilaa
Matkailu

Satamaesittely: Porvoon ulkosaariston Pirttisaari on rehevä luontokohde

Suojainen satamalahti, tuuheaa metsää, upeita kallioita, mielenkiintoista historiaa. Porvoon ulkosaaristossa odottaa vesilläliikkujan unelma.

19.06.2022

Kirjoittajaja kuvat Anne ja Steffi Sjöholm

Pirttisaaren itäpuolella sijaitsee Svartvikenin lahden pohjukka, joka on erittäin suojainen. Siellä jököttää edelleen aikoinaan armeijan merikalustoa varten rakennettu tukeva laituri. Uudenmaan virkistysalueyhdistys on tehnyt sen jatkoksi venelaiturin ja tuonut poijuja. Yhdistys pitää muutenkin hyvää huolta retkikohteestaan.

Luonnossa viihtyville pääkaupunkiseudun veneilijöille Pirttisaari on loistava viikonloppukohde mukavan lähellä kotisatamaa. Pirttisaari on myös oiva paikka yöpyä, jos matkaa Helsingistä itään päin. Paikkaa voi käyttää jopa miehistönvaihtosatamana, sillä saarelle on hyvät julkiset kulkuyhteydet. Pirttisaareen pääsee yhteysaluksella Sipoon Kalkkirannasta. Portö Line ajaa reittiä kesäaikaan useita kertoja päivässä ja pistäytyy eri puolilla Pirttisaarta. Yhteysaluksen lähtösatamaan, Kalkkirantaan, taas pääsee Helsingistä HSL:n bussilla.

Pirttisaaren palvelut ovat retkisataman tasoa kuten retkisatamassa kuuluukin olla. Satamalahdella on hyvä nuotiopaikka ja puucee. Vanhan, hiljalleen luhistuvan puutalon luota kulkee polku uimarannalle, jossa on matala hiekkaranta. Tällä lahdella näkee usein veneitä ankkurissa, sillä Svartvikenin suosittu laituri on usein täynnä kesäviikonloppuisin.

Omalla jollalla on helppoa rantautua uimarannalle ja lähikallioille. Ja tänne voi tietenkin tulla myös melomalla. Pirttisaaressa kävellessä tapaakin usein veneilijöiden lisäksi melojia ja muita retkeilijöitä.

Lisää venepaikkoja

Koska satama on niin suosittu, Uudenmaan virkistysalueyhdistys aikoo lisätä venepaikkoja. Myös rannan nuotiopaikkaa sekä huussipalveluita parannetaan. Tätä ei kuitenkaan ehditä tehdä vielä tänä kesänä, sillä koronapandemian vuoksi ollaan alkuperäisestä aikataulusta hieman jäljessä. Alkavana kesänä siis suunnitellaan ja seuraavana toteutetaan. Mutta jotakin tapahtuu tänä kesänäkin: saaren kävelyreitit saavat paremmat opasteet. (Huom. tiedot vuodelta 2021)

Pirttisaaren suojainen vierasvenelaituri. Entinen mallia puolustusvoimat. Nykyinen Uudenmaan virkistysalueen korjattu ja poijujen ympäröimä malli. Taustalla entinen merivartioasema, nykyinen yhteysvenetukikohta.

Luontoelämyksiä keväästä syksyyn

Meillä on tapana käydä Pirttisaaressa aina keväisin. Välillä poikkeamme ihan vain päiväretkelle ja kävelemme etelärannalle, Lerviksuddenille. Sielläkin on hyvä tulentekopaikka, jos vaikka haluaa ottaa eväät mukaan. Siellä on myös laavu, tulentekopaikka ja pari puuceetä. Moni retkeilijä pystyttää sinne oman telttansa tai kiinnittää riippumaton puuhun.

Kuvassa kalasääski. Kotkia näkee aika helposti.

Keväällä muuttolinnut lentävät isoina parvina näiden vesien yli. Kaakatus on vaikuttava.

Kävelyreitti venesatamasta etelään löytyy sangen helposti. Matkalla saa nauttia keuhkojen täydeltä puhdasta ilmaa ja havumetsän tuoksusta. Keväinen ilma täyttyy lintujen innokkaasta sirkutuksesta. Kun osuu saarelle oikeaan aikaan, näkee myös valkovuokkojen ja rentukoiden lainehtivat kukkameret. Vähän myöhemmin tuoksuvat kielot ja niittykukat. Syksy tuo omat värinsä, tuoksunsa ja äänensä saareen. Myös silloin on mukava käydä täällä nauttimassa virkistävästä luonnosta.

Metsäautoteiden ja polkujen päässä odottaa siis Lerviksudden. Sen mahtavilta kallioilta avautuu vaikuttava näkymä merelle ja Söderskärin majakalle. Välillä täällä voi nähdä kotkiakin. Kallion laelta, läheltä merta, löytyy myös vuonna 1838 hukkuneen kalastajanpojan muistoksi pystytetty puuristi. Sen läheisyydessä kannattaa katsoa jalkoihinsa tavallistakin tarkemmin. Kuulimme paikalliselta herralta, että tällä kohdin on usein paljon kyykäärmeitä.

Kun tähystää etelään näkyy Söderskärin majakkasaari.

Eri puolilla Lerviksuddenia on myös sotahistoriallisia muistomerkkejä. Saarta linnoitettiin toisen maailmansodan aikaan puolustustukikohdaksi, ja sen jälkeen saari olikin suljettu ulkopuolisilta viitisenkymmentä vuotta, kunnes se avautui yleisölle 2000-luvun alkupuolella. Täältä löytyy edelleen kolme tykkiasemaa, bunkkereita ja tulenjohtotorni. Ne eivät ole avoinna yleisölle, mutta läheltä pääsee katsomaan.

Pirttisaarella on pitkät perinteet

Saaressa on Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen ja Metsähallituksen hallinnoimien virkistys- ja luonnonsuojelualueiden lisäksi myös paljon yksityistä asutusta, jonka yksityisyyttä tietenkin pitää kunnioittaa. Monin paikoin kylän alueella kävelyreitit kulkevat pihoja viistäen, ja esimerkiksi koulu on nykyisin yksityisomistuksessa. Kannattaa siis harkita missä ja miten kävelee, jotta ei aiheuta turhaan mielipahaa paikallisille.

Pirttisaaren sisälahdella on paikallisten asukkaiden kylä. Saaressa on tilaa liikkua niin paljon että asukkaita ehkä voisi jättää rauhaan.

Jos veneen syväys antaa myöden, lahdella voi tehdä hitaan kunniakierroksen ja ihailla kylää sieltä käsin. Meloen tai pienemmällä veneellä liikkuvan kannattaa ajaa kylänlahdelta merelle historiallisen Höyrylaivalaiturin ohi vievää, kaikkein matalinta väylää. Höyrylaivalaituri rakennettiin jo 1900-luvun alussa, ja sen lähellä toimi aikoinaan täysihoitola kesävieraille.

Kaunista täällä on! Byvikenin kyläalue pihapiireineen ja kärrypolkuineen kuuluukin Porvoon läntisen saariston luotsi-, majakka- ja kalastajayhdyskuntiin, joka on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Suurin osa vanhan kylän rakennuksista palvelee kesäasuntoina, mutta saaressa on myös ympärivuotista asutusta.

Seudun historia on mielenkiintoinen. Pirttisaaressa on ollut pysyvää asutusta aina 1700-luvulta saakka. Ensimmäisenä tänne saapuivat kalastajat, sitten tulivat tullimiehet ja luotsit. Svartvikenissä eli retkisatamassa toimi tulliasema vuodesta 1868 aina 2000-luvulle asti. Pitkään toiminut merivartioasema siirrettiin mantereelle vuonna 2011.

Kun tarkkaan kuuntelee, kuulee satamalahdella kuitenkin edelleen päivystävän tutkan hurinan korkeassa tornissaan.

Sataman läheltä löytyy ihan hyvä hiekkaranta lasten iloksi.

Kauppalaivakin käy

Jos mieli alkaa tehdä jäätelöä tai kaipaa kunnon elintarvikkeita, kannattaa tutkia Kauppalaiva Christinan aikataulua. Karhusaaren kaupan kauppalaiva vieraillee kesäaikaan monta kertaa viikossa Pirttisaaren useissa eri julkisissa laitureissa. Kauppalaivassa asioiminen jo sinänsä on kiva kesäkokemus.

PIRTTISAARI

Lisätiedot: Pirttisaari

  • 60˚10,1’P, 25˚26,3’I www.uuvi.fi
  • Merikartta: A623
  • Vieraspaikat: noin 10 kpl (tilanne v. 2021), syvyys: väylä 2,4m (Uuvi), kiinnitystapa: poiju.
  • Kauppalaiva Christinan aikataulu ja reitti
  • Yhteysalusliikenne: Portö Line

Lue myös nämä

X