Ensimmäinen veneilymuistoni Näsbystä on sateinen heinäkuun ilta yli 40 vuotta sitten. Kyyhötimme kaupan portailla sadetta paossa ja tuijotimme epäuskoisena lämpömittaria, joka näytti +7 astetta. Nyt kaupan tilalla on rakennustarvikeliike, mutta muuten kylänraitilla tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt 70-luvulle. Satoja veneitä vetävien suurmarinoiden vastapainona Näsbyn rauha tuntuu hyvältä.
Jyrkkä rinne kylän keskustasta vie alas Näsbyn vierassatamaan. Se on ollut Therese Skaagin valtakuntaa jo 20 vuotta.
”Kausi alkaa vappuna, mutta varsinainen sesonki käynnistyy vasta heinäkuun ensimmäisestä viikosta. Koulun alku hiljentää taas sataman, vaikka toki syyskuun viikonloppuina täällä on sään niin salliessa vilkasta”, tilittää Skaag sesongin lyhyyttä.
Therese Skaagin mukaan korona ei ole olennaisesti vähentänyt veneilijöiden määrää. Sen sijaan hän on huomannut, että veneilyn pariin on tullut paljon uusia ihmisiä, jotka eivät välttämättä ole omaksuneet vielä kaikkia hyvään merimiestapaan kuuluvia asioita. Skaag on pannut merkille myös isojen nopeiden moottoriveneiden lisääntymisen Näsbyssä.
”Satamassa ei järin suuria uudistuksia ole vuosien varrella tehty. Joitakin vuosia sitten rantaravintola, GrillCafé Skagen sai isolle terassilleen katon. En halua laajentaa satamaa, jotta se ei menettäisi intiimiä fiilistään, eikä täällä toisaalta ole tilaakaan suurille muutoksille.”
Ravintolan suosikkiannoksia ovat mahtavan kokoinen katkarapuleipä, erilaiset hampurilaiset ja kala-annokset – ahvenista, turskasta ja merilohesta. Kalat Näsbyhyn tulevat Ahvenanmaalta. Sesongin aikana vipinää riittää, sillä veneilijöiden lisäksi myös mökkeilijät, paikalliset asukkaat, autoilijat sekä Saariston rengastien pyöräilijät suosivat GrillCafé Skagenia.
Näsbyn laitureissa on tilaa noin 50 veneelle. Kaikki palvelut, kuten ravintola, suihkut, sauna ja pesutupa, ovat samassa pitkänomaisessa rakennuksessa, joka on ihan veden partaalla. Saunasta pääsee kyllä uimaan, mutta hieman hankalasti, sillä laiturilta pystysuoraan alas menevät portaat eivät ole varsinaiset uimaportaat.
Sataman yleisilme on viihtyisä ja siisti. Ravintolan edessä laiturilla on myös muutamia pöytiä, reheviä kukkaistutuksia ja majakan pienoismalli.
Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna aurinko paistoi ja viinilasit kilahtelivat terassin pöydissä. Herkullinen burgereiden ja savuahvenien tuoksu leijaili kaikkialla, ja lapset leikkivät laiturilla ikiaikaisia haavileikkejään. Alkaneen kesäloman tuntu täytti koko sataman.
Uusi ravintola
Vieraslaiturin lähellä oleva huoltoaseman laituri ei ole enää käytössä, mutta M-marketin ylläpitämä Seapointin meriasema löytyy hieman sisempänä lahdelta.
M-market on nykyään myös Näsbyn kylän ainoa elintarvikeliike. Kesäkuun lopussa 2021 Näsbyhyn avattiin myös toinen ravintola, Sybarit. Ravintolan emäntä Sabina Fagerlund kertoo, että nimi tarkoittaa nautiskelijaa. Tarkoituksena on muun muassa ruveta tarjoamaan veneilijöille edullisia aamiaisia seisovasta pöydästä.
700 saaren ja 800 mökin kunta
Houtskarin entinen kunta käsittää peräti 700 saarta ja luotoa. Saari on perinteinen vapaa-ajan viettopaikka. Kesämökkejä alueella on yli 800. Houtskarista on löydetty ns. ryssänuuneja ja jatulintarhoja, mutta todennäköisesti ne eivät ole keskiajalta peräisin.
Saaren nimen pohjana pidetään vanhaa suomalaista paikan nimeä Hautasaari tai Hautasalo. Historiallisissa dokumenteissa Houtskari (ruots. Houtskär) mainitaan jo vuonna 1553. Silloin se kuului Korppoon kappeliseurakuntaan. Seuraavalla vuosisadalla Turun piispa Isak Rothovius määräsi papin muuttamaan vakituisesti saarelle.
Kalastuksen ja merenkulun kukoistuskaudella 1900-luvun alkuvuosikymmenillä Houtskarista vietiin kalaa Turkuun, Tukholmaan, Tallinnaan ja Suomenlahden pohjoisiin rannikkokaupunkeihin. Kalanpyydyksiä ja veneitä valmistettiin kotiteollisuutena jopa yli oman tarpeen myyntiin.
Houtskarin tärkein nähtävyys on kirkkaan punaiseksi maalattu kirkko. Se vihittiin käyttöön vuonna 1704, ja pyhäkkö omistettiin Neitsyt Marialle. Kirkon sisustus on tyylikäs harmaansininen. Hiljaisessa ja miellyttävän viileässä kirkkosalissa ei kuulu rasahdustakaan. Saarnastuolin iso tiimalasi muistuttaa ajan kulumisesta.
Kirkon ja sen komean kellotapulin alapuolelle levittäytyy Houtskarin saaristolaismuseo. Siihen kuuluu kolme eri rakennusta: venemuseo, moottorimuseo ja venevaja. Lisäksi rannassa on pieni veneveistämö. Museoalueella on myös 17:n kivilajin kokoelma Houtskarista.
Museo on periaatteessa maanantaisin kiinni, mutta venevaja on auki. Vajassa roikkuu köysissä viisi metriä pitkä houtskarilainen perinnevene. Tervan tuoksu on huumaava.
Saaristolaismuseon edessä on muutama poijupaikka, joihin veneen voi kiinnittää vierailun ajaksi. Oikean laiturin tunnistaa siitä, että sen edessä kelluu isokokoinen muovista valmistettu koirashaahka.
NÄSBY
Lisätiedot Skagen
- 60°13,5’ P, 21°22,0’ I
- Merikartta: D727, satamanumero: 970
- Puh. 040 738 6465/Therese Skaag, 02 463 3407/Grill Cafe Skagen, hinta: 27 € (2021)
- Vieraspaikat: n. 50 kpl, syvyys: 2–6m, kiinnitystapa: poiju, ankkuri.