Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Korpoström – Kun kaipaat tekemistä

Korpoströmin satamasta löytyy kaikenlaista puuhaa ja nähtävää. Esimerkiksi Junnulabra voi pelastaa lasten sadepäivän.

26.11.2023

Kirjoittajaja kuvat Anne ja Steffi Sjöholm

Korppoon saaren etelälaidalla on ollut vierassatama niin pitkään kuin muistamme. Vuosien kuluessa se on kehittynyt Saaristokeskukseksi, joka toimii vierassataman lisäksi Saaristomeren kansallispuiston tukikohtana ja Åbo Akademin meribiologisena tutkimusasemana. Saaristokeskuksessa voi tutustua erilaisiin näyttelyihin ja osallistua tapahtumiin, jotka liittyvät mereen ja saaristoon. Esimerkiksi limisaumaveneiden pääsy Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon oli huomioitu kesällä 2022 järjestämällä teemapäivä ja näyttely. Toinen näyttely esitteli muuttajia; lintuja, kasveja ja pakolaisia.

Osumme Korpoströmiin heinäkuisena viikonloppuna, jolloin on menossa vuosittainen jazz-tapahtuma. Tunnelma on kiva ja kesäinen. Yörauhakaan ei häiriinny. Aamulla veneilijöille on tarjolla joogatunti laiturilla. Keskiviikkoiltaisin on laituritanssit.

”The best Finnish jazz since 1989” mainostaa Korpo Sea Jazz.

Sataman leikkipaikka ulkona ei ole kaksinen, mutta Saaristokeskuksen sisällä on lapsille oma tilava huone, jonka toiminnasta vastaa Saaristomeren Biosfäärialue. Paikalla on muutama ohjaaja, jotka järjestävät lapsille ohjelmaa. He vievät lapsia esimerkiksi ottamaan näytteitä vedestä. Sitten niitä tiirataan oikeiden mikroskooppien läpi. Lisäksi voidaan käydä vaikkapa kaivamassa perunoita takapihan penkistä.

Junnulabrasta voi myös lainata haaviin ja puuhapaketin, jos mieluummin liikkuu omalla porukalla.

Ehkä meidän vanhempienkin olisi hyödyllistä käydä värittämässä lintukuvia.

Ostoshimoaan voi tyydyttää Saaristokeskuksen matkamuistomyymälässä ja sataman vaatemyymälässä. Satamassa on myös ruokakauppa, jolta odotimme paljon. Valitettavasti hyllyt olivat kuin pahimpaan pula-aikaan. Toki satama oli ollut täynnä jazz-tapahtuman vuoksi ja myynti hyvä – mutta eikös kovan menekin pitäisi olla lähtökohta heinäkuun viikonloppuisin? Kun kysymme maanantai-aamuna kaupan vähän myöhässä avanneilta nuorilta myyjiltä, että tuleekohan päivän aikana tavaraa, niin he eivät tienneet. Ei siis kannattanut jäädä odottamaan.

Vihannesten osalta tilanteen pelasti viiden lähiseudun maatilan yhteinen suoramyyntipiste aivan sataman lähellä. Sieltä mukaamme lähti vihannesten lisäksi yrttiruukkuja. Tarjolla oli myös lampaantaljoja ja villalankaa.

Tuoreita vihanneksia ja tuoreita lampaantaljoja lähiseudun maatilojen yhteisessä suoramyyntipisteessä.

Storbåten Stella. Perinteiset purjeveneet ovat aina olleet vahvasti läsnä näillä väylillä.

Sataman ravintolan terassi on viihtyisä ja lista monipuolinen. Söimme useampana päivänä ja olimme tyytyväisiä annoksiimme. Täällä on huomioitu hyvin myös kasvissyöjät. Aamiaista emme testanneet, mutta sellainenkin on tarjolla seisovasta pöydästä. Palvelusta ei tule täysiä pisteitä. Se oli turhan nuivaa.

Korpoström kannattaa pitää mielessä hyvänä paikkana vaihtaa ja täydentää miehistöä. Suoria bussiyhteyksiä on Helsingistä ja etenkin Turusta. Satama sijaitsee myös monien väylien varrella. Sinne pääsee hyvin esimerkiksi runkoväylää pitkin tai mukavia sisäväyliä vaikkapa Nauvosta.

Yksi väylä kulkee aivan sataman laitaa. Sitä pitkin liikkuvat ja satamaan asioille tulevat paikalliset moottoriveneilijät aiheuttavat satamaan toistuvasti veneitä keikuttavia peräaaltoja. Aiemmin emme ole saaneet satamassa istuessa peräaaltoja syliin, mutta nyt tuli sekin koettua.

Korpoströmin väylää on kuljettu ”aina”.

Lisätietoja: Skärgårdscentrum.fi

Lue myös nämä

X