Tilaa
Jutut

Satamaesittely: Inkoo Gölisnäs – Poissa perusreitiltä

Moni Barösundin läpi seilaava veneilijä ei tiedä, että vain muutaman mutkan takana etelässä, virallisen reitin ulkopuolella on Gölisnäsin retkisatama. Satama on oivallinen esimerkki yhteistyöstä, joka koituu veneilijän eduksi.

02.08.2020

Kirjoittajaja kuvat risto nordell

Gölisnäsiin pääsee parhaiten poikkeamalla Barösundin länsipuolelta etelään, reitille, joka vie Tostholmin länsipuolitse. Se jälkeen voi ottaa suunnan takaisin itäkoilliseen ja jatkaa matkaa Gloholmin ja Åkerholmin välistä kohti Gölisnäsiä. Tarkempi reittiselostus ja kartta löytyvät sataman nettisivulta.

Gölisnäsin palveluista pääsevät nauttimaan myös maitse tulevat. Hekin pääsevät pienelle merimatkalle Barösundin lossilla. Muutaman minuutin kestävän lossimatkan jälkeen Barösundista perille Gölisnäsiin tuo noin neljän kilometrin pituinen hiekkatie. Maantieyhteyden takia Gölisnäs sopii hyvin myös miehistönvaihtosatamaksi.

Gölisnäsin satamalahti on umpisuojainen ja paikalle pääse huoletta, vaikka pienellä laivalla, sillä vettä riittää aina kuuteen metriin saakka. Heinäkuisena viikonloppuna vieraslaiturilla riittää hyörinää ja avustavia käsiä.  Vaikka laituri näyttää täydeltä, hyvällä yhteistyöllä ja tiivistämällä s/y Tingelingin nokka saadaan kuin saadaankin pollariin kiinni.

Satamalahti on erittäin suojainen.

Hyvässä yhteistyössä hoidettu

Yhteistyöhön Gölisnäsissä onkin totuttu, sillä alue kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistykselle, mutta sataman hoidosta vastaa Hyvinkään pursiseura. Kummatkin osapuolet lienevät tyytyväisiä asiaintilaan, sillä se on jatkunut jo vuosikausia.

Venevieraalle tilanne on oivallinen. Koska hyvinkääläiset pitävät Gölisnäsiä ”omana” tukikohtanaan, he hoitavat sitä mallikelpoisesti! Kaikkialla on siistiä, käymälöitä myöten, tulentekopaikkoja riittää ja puuvarastot pullottavat valmiiksi hakattuja klapeja. Rannasta löytyvät muun muassa kalanperkuupöytä ja perkuujätteiden kompostori. Kokonaisuuden kruunaa peräti kaksi vuokrasaunaa, joista toisessa on päivittäin yleiset vuorot miehille ja naisille.

Retkeilijöiden tarpeet on otettu hyvin huomioon Gölisnäsissä.

Oman veneen lisäksi Gölisnäsissä voi majoittua mökeissä tai aitassa. Majoitus on varattava etukäteen valvojalta.  Alueella on myös mahdollista telttailla ja vuokrata soutuveneitä.

Gölisnäsissä on vapaaehtoinen satamamaksu, joka sujautetaan laiturin juuressa olevaan laatikkoon. Toivottavasti kaikki veneilijät kaivavat tässä kohtaa kuvettaan, että pursiseura saisi jatkossakin pidetyksi sataman näin hyvin hoidettuna. Sähköstä sentään peritään varsin kohtuullinen kolmen euron vuorokausimaksu. Sen voi maksaa huvilarakennukseen, jossa on saari-isännän toimisto. Siellä kannattaa piipahtaa myös ilmoittamassa veneen kotipaikka ja seuraava satama, sillä Hyvinkään pursiseura tekee näistä tilastoja.

Satamatoimisto sijaitsee Hyvinkään pursiseuran kerhorakennuksessa.

Saunan lämmössä

Gölisnäsissä saunominen on olennaisessa roolissa.  Kesäaikaan yleisille vuoroille lämmitetään yleensä isompi saunoista. Puulämmitteisen kiukaan löylyt ovat makoisia. Pesuvesi tulee miellyttävästi järvestä, mutta saunasta pääsee helposti pulahtamaan satamalahden lämpimään veteen. Isolla terassilla on hyvä vilvoitella ja jutella mukavia. Suurin osa paikallaolijoista on vakioporukkaa, joka ei kuitenkaan satunnaisista kävijöistä hätkähdä. Saunakokemuksesta maksaa mielellään pyydetyt, vaivaiset kaksi euroa. Saunan voi vuokrata myös yksityiskäyttöön. 15 euron vuokra on siitäkin huvista lähes naurettavan pieni. Myös toinen sauna on vuokrattavissa.

Gölisnäsin puulämmitteinen sauna on sataman keskeinen paikka.

Rauhalliset yöt

Saunan jälkeen voi istua iltaa grillikatoksessa ja nauttia vaikkapa makkarasta, oluesta ja suomalaisen saaristoillan kauneudesta. Vaikka ilo on viikonloppuisin ylimmillään, saaressa pidetään kiinni hiljaisuudesta klo 23.00–7.00 välisenä aikana.

Satamassa on useita tulipaikkoja, grillikatos ja runsaasti valmiiksi pilkottuja puita.

Pieni kävelylenkki lähimaastossa kannattaa, sillä Inkoossa ovat hyvät sieni- ja marjametsät. Barösundin kauppaankin on matkaa vain nelisen kilometriä.  Se taittuu kätevästi Gölisnäsistä vuokrattavalla polkupyörällä. Oman kauppareissuni ohella  heittelin kaupan laiturista jigillä vajaassa tunnissa puoli ämpärillistä ahvenia.  Jopa maistuivat herkullisilta, kun niitä saunan jälkeen grillillä halstrasin!

Lue myös nämä

X