Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Iniön Norrby ja Bruddalsviken – Tuhannen saaren sylissä

Saaristomeren keskellä veneilijää odottaa Iniö, tuhansien luotojen ja saarien mosaiikki, joka kätkee sisäänsä vanhaa saaristolaismiljöötä, mutta myös nykyaikaa.

30.03.2023

Kirjoittajaja kuvat risto nordell

Kymmenen vuotta sitten Iniön kirkonkylän Norrbyn satama oli huonosti ruopattu, nurmikon keskelle kaivettu matala allas. Kesäkuussa 2013 uudistunut, 1,8 miljoonaa euroa maksanut, satama otti vastaan ensimmäiset vieraansa: satama-aluetta oli laajennettu, uusi huoltotalo rakennettu ja laitureiden viereen oli tehty pieni hiekkaranta.

Kaikilta tuulilta suojaiseen satamaan johtaa 2,4 metrin väylä ja tilaa löytyy noin 50 veneelle. Huoltorakennuksessa sijaitsevat asialliset saunat ja saniteettitilat. Rakennusta kiertävillä leveillä portailla on mukava vilvoitella, ja hiekkarantakin alkaa heti portaiden juurelta. Saunat lämpiävät joka päivä klo 18–22. Koska talousvesi on saaristossa monin paikoin kortilla, Iniössäkin kehotetaan säästämään vettä. Saunan jälkeen kelpaa kesäillassa valmistaa ruokaa järeästi rakennetulla grillipaikalla.

Norrbyn satamasta pääsee suoraan lekottelemaan hiekkarannalle.

Jos pentteri ammottaa tyhjyyttään, laiturille saakka kantautuvat kahvila-ravintola Leonellan tuoksut ohjaavat nälkäisen oikeaan osoitteeseen. Turhaan Leonella ei saanut viittä tähteä Vene-lehden suosikkiravintolaäänestyksessä. Kalaruokien ja pastojen ohella ravintolan vetonauloja ovat artesaanityyppiset pitsat, kuten savuporopitsa karpaloineen tai kylmäsavulohipitsa herkullisine majoneeseineen. Suosituin pitsa on kuitenkin Mummun voltti, lihanrakastajan unelma. Pitsojen nimet ovat todella persoonallisia kuten vaikkapa Eeva Kilven Top 5 runot.

Huoltorakennuksen takana on järeästi muurattu grillipaikka.

Juomapuolestakaan ei tarvitse kantaa huolta. Kesällä 2021 sangriaa myytiin isoissa kannuissa, ja viiden litran hanallisesta lonkeropönikästä riitti janojuomaa isommallekin porukalle.
Leonellan lisäksi Norrbyn sataman näkymiä on hallinnut jo vuodesta 1921 Iniö Lanthandel. Perinteiseen saaristokauppojen tyyliin valikoima on yllättävän laaja – ja jos jotain ei ole, sitä tilataan. Kaupan edustalla on Seapointin meriasema ja palvelulaituri. Laiturille saa heinäkuussa usein jonottaa, sillä se on myös mökkiläisten ahkerassa käytössä.

Satamaesittely on julkaistu Vene-lehdessä 9/2022

Iniössä on vaikea eksyä.

Saaristolaiskylän henki elää

Pieni kävelyretki Iniön kylänraitilla kannattaa. Saaristolaiskylän henki on vahvana kaikkialla. Vanhat talot ovat erinomaisesti hoidettuja ja puutarhat hehkuvat kukkaloistossaan. Kaikki on kuin 70-luvulla, jolloin olin saarella ensimmäistä kertaa. Sitten viime kerran on tapahtunut muutoksiakin: pankki on lopettanut toimintansa ja rakennuksessa on nykyään herkkuja tarjoava kahvila.

Muutaman sadan metrin päässä, puiden siimeksessä, kohoaa Iniön kirkon torni. Pyhäkkö on rakennettu harmaakivestä vuosina 1798–1800 kuuluisan kirkonrakentajan Mickel Piimäsen johdolla. Kirkko vihittiin käyttöön juhannuspäivänä 1801, ja se sai nimensä juuri syntyneen prinsessa Sophia Wilhelminan mukaan. Pitkäperjantaina vuonna 1880 kirkko paloi pahoin.

Iniön pieni harmaakivikirkko, Sophia Wilhelmina, on katsellut iniöläistä elämänmenoa jo yli kaksi sataa vuotta.

Tulipalo herätti Turunmaan saaristossa laajaa huomiota ja tapahtumasta tehtiin arkkiveisukin. Peräti 22-säkeistöisen veisun on sepittänyt Äpplöstä kotoisin oleva talonpoika Alexander Thomasson. Veisu alkaa kuin paraskin tuon ajan sanomalehtiuutinen:

Suomen saaristossa Iniön kappelissa sattui vaarallinen tapaus
sinä päivänä kun kristikunta pukeutuu surupukuun…

Kirkon kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmat esineet ovat Viwi Munsterhjelmin alttarimaalaus 1900-luvun alusta ja kahdesta 1600-luvun messinkikruunusta yhdistetty iso kattokruunu. Saaristolaiskirkkojen tapaan Sophia Wilhelminan kirkossa on oma kirkkolaivansa. Se on ahvenanmaalaisen Viktor Anderssonin rakentama.

Iniön kirkon votiivi- eli kirkkolaiva.

Iniön nähtävyyksiin kuuluu kirkon lisäksi todennäköisesti maailman ainoa plokimuseo. Yksityisen henkilön ylläpitämässä museossa on liki 300 plokia. Museo on avoinna sopimuksen mukaan.

Norrby

Telakka ja thairavintola

Kirkon ohitse pohjoiseen johtavalta tieltä on vain noin kilometrin matka Bruddalsvikeniin Björklundin venetelakalle, jonka erikoisuus on thairavintola. Thaimaalaisen kokin valmistamina on tarjolla niin miedosti kuin tulisestikin maustettuja wokkeja ja muita herkkuja. Annosten hinnat vaihtelevat 6–20 euron välillä.

Bruddalsviken on myös rauhallinen pieni satama, jonka palveluihin kuuluvat polttoaineaseman lisäksi sauna ja muita vierassataman palveluita. Sähkötolppia laiturilla ei kuitenkaan ole. Björklundin venetelakka on myös valtuutettu Yanmar- ja Volvo Penta -huoltoliike.

Bruddalsvikenin satama-allas on suojainen kaikilla tuulilla. Kävelymatkaa kirkonkylälle on kilometrin verran.

Aikoinaan Iniö oli yksi Suomen pienimmistä itsenäisistä kunnista, mutta vuonna 2009 se liitettiin osaksi Paraisten kuntaa. Iniö on edelleen vahvasti ruotsinkielistä aluetta, sillä vain 30 prosenttia asukkaista puhuu suomea äidinkielenään.

Iniön historia ulottuu vuosisatojen taakse, sillä se mainitaan ensi kertaa aikakirjoissa jo vuonna 1463. Monilla Iniön saarilla on eksoottisilta kuulostavia nimiä kuten Keistiö, Jumo tai Kolko. Niiden on arveltu viittaavaan alun perin virolaiseen nimistöön.

Bruddalsviken

Lue myös nämä

X