Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Bodö – ei kalaa vaan burgereita

Bodö Saaristomerellä on avattu vasta seitsemisen vuotta sitten. Taakkanaan sillä ei ole vanhoja perinteitä esimerkiksi ruuan suhteen.

17.07.2023

KirjoittajaTeksti ja kuvat Anne ja Steffi Sjöholm

Sataman menestysresepti on selvä: loistava palvelu, herkulliset burgerit, suojainen satama ja pitkä kausi. Bodön satama avautui veneilijöille eteläisellä Saaristomerellä kesällä 2016 ja se on valittu vuoden vierassatamaksi jo kahdesti ja saanut lisäksi vielä kunniamaininnankin.

Henkilökunta kipaisee rantaan ottamaan köydet vastaan, kun vene saapuu laituriin. Tervetuliaiskahvi kuuluu satamamaksun hintaan. Palvelu on muutenkin huomaavaista läpi koko vierailun. Hienoa veneilijöiden kannalta on myös se, että satama palvelee peräti huhtikuusta lokakuuhun.

”Vain heinäkuu tuo todella paljon väkeä. Yritämme kuitenkin pidentää kautta eri tavoin. Viime talvena meillä muuten oli yksi moottorivenekunta laiturissa tammi- ja helmikuussa ”, Laura Simonen-Spicer kertoo.

Laura ja miehensä Matt ottivat vastuun sataman hoitamisesta kesällä 2021. Sitä ennen he olivat olleet siellä kesätöissä. Entisen merivartioaseman omistaa Metsähallitus.

Nuorilla yrittäjillä riittää virtaa ja ideoita. Niitä kehitetään yhdessä lähisaarten eli Björkön, Jurmon, Aspö ja Nötön kesken.

”Yritämme kaikki markkinoida toisiamme. On hyvä meille kaikille, jos veneitä tulee tänne. Jeesaamme myös toisiamme. Esimerkiksi kun meiltä meni sähköt, niin Santeri Björköstä toi meille polttoainetta generaattoriin, ettei pakastin sulanut”, Laura sanoo.

Vanhassa merivartioasemassa on huoneita vuokrattavina. Torni on edelleen merivartioston käytössä.

Bodössä on rento ja rauhallinen fiilis. Merinäköalan lisäksi tarjolla on rehevää metsää. Erilaisia istuskelu- ja löhöilypaikkoja on paljon. Tekemistä kaipaaville on pelejä, luonto- ja runopolkuja sekä suppilautoja. Lapsia kiinnostavat tietenkin myös kanat ja kanit.

Bodöhön pääsee myös yhteysaluksella ja se tuo jonkin verran vieraita entisen merivartioaseman päärakennuksessa toimivaan Bed & Breakfast -paikkaan. Laura kertoo, että huoneissa yöpyvät myös avoveneillä saaristoa kiertävät.

”Tavoitteena on, että päärakennuksen lämmitys saataisiin uusittua ja vesijärjestelmä toimimaan myös talvella. Haaveena on rakentaa myös ekomökkejä. Silloin täällä voisi yöpyä ympäri vuoden”, Laura suunnittelee.

Bodössä kaikki vesi tehdään osmoosilaitteella. Jotta vettä säästyy, saunoissa ei ole suihkuja eikä laiturilla vesijohtoa. Naisten sauna on muutama kesä sitten valmistuneessa huoltorakennuksessa, miesten merivartioston entisessä saunassa. Yhteissauna kuuluu satamamaksuun. Halutessaan voi vuokrata oman ajan lauttasaunasta. Veskit ovat siistit puuceet.

Ei huono saunaterassi.

Bodössä on pieni myymälä sekä bistro, josta voi ostaa ruoka-annosten lisäksi myös makeita leivonnaisia. Aamuksi voi tilata sämpylöitä.

”Bodössä ei ole kalastusperinnettä ja sen vuoksi täällä ei alettu myydä kalaruokaa, vaan burgereita. Tänä vuonna olemme niiden lisäksi alkaneet tarjota ruisjuureen leivottua pizzaa. Sekin taikina tehdään itse paikan päällä”, Laura kertoo.

Bodön tarina veneilijöiden ja lähiseudun mökkiläisten keskuudessa alkoi huhuna herkullisista burgereista. Sana kiiri, ja niitä tultiin joukolla maistamaan. Burgereiden ja itse satamankin suosiosta kertoo sekin, että laituria on pidennetty jo kahdesti.

Yhteysaluksellakin pääsee Bodöhön.

Lisätiedot: Bodö

 

Lue myös nämä

X