Tilaa
Jutut

Satamaesittely: Airisto Marina ja Sattmarkssundet

Satamapaikka Airiston Stormälössä tarjoaa täyden palvelun vierassataman. Airisto Marinassa sekä omistaja että laiturit ovat uusia. Samalla reissulla kannattaa vierailla Sattmarkssundetin mainiossa savustamossa.

29.04.2022

Kirjoittajaja kuvat Risto Nordell

Airisto Marinassa, korkean kallion suojassa on muutama päivä ennen juhannusta hiljaista. Kausipaikkalaisten veneet kelluvat vielä visusti aisapaikoillaan odottamassa kesälomamatkan alkua. Muutamasta vierasveneestä ihastellaan purppuraista auringonlaskua Airiston sinilaineiden taakse.

Airisto Marinassa palvelut pelaavat. Kaksi upouutta vieraslaituria tarjoavat vierailijoille tukevat ja tarpeeksi pitkät kävelyaisat. Uloimpana olevalla aallonmurtajalaiturilla on kylkikiinnitysmahdollisuus isommille veneille.

Hiekkarannan kupeessa olevan saunan terassilta voi tarkkailla sataman veneiden lisäksi ohiajavaa veneliikennettä. Sen sijaan saunasta uimaan pääsy on edelleen jostain syystä hankalaa. Jos ei halua lampsia 50–60 metrin matkaa hiekkarannalle, ainoa mahdollisuus on liukastella mereen limoittunutta veneluiskaa pitkin.

Jos kokkaus veneessä ei kiinnosta, iltaeinettä voi nauttia perinteisessä ravintolassa, joka on toiminut samassa rakennuksessa jo viime vuosituhannen puolella. Silloin paikka tunnettiin nimellä Airiston matkailumotelli tai Airiston lomakeskus. Nyt ravintolan nimi on Marina 21. Monille vuosien varrelta tuttu iso ravintolasali on nykyisin varattu tilausravintolaksi ja päivittäin auki oleva ravintola on rakennuksen etuosassa, ison terassin vieressä.

Niin meren rannassa kuin ollaankin, maittavista kala-aterioista ei kannata täällä haaveilla, vaikka tarjolla olikin 27 euron hintainen päivän kala. Suomalaiskansalliseen tapaan ruokalistalla oli pizzoja ja Airisto-burgeri. Moderni palveluyhteiskunta on jo saaristossakin, sillä pizzan voi tilata ja maksaa netistä ja se kiikutetaan suoraan veneelle.

Huoltoasemalla myydään jonkin verran elintarvikkeita. Kauppaa alueella ei ole.

Airiston aktiviteetteja

Airisto Marinan erikoisuus ovat kallioihin maalatut satamassa vierailleiden laivojen ja veneiden nimet. Niitä on mukava tavailla veneilypäivän päätteeksi. Aktiivisempaa toimintaa kaipaavat voivat pelata minigolfia, tennistä tai vuokrata jetin tai suppilaudan.

Saunan vieressä on pieni grillipaikka polttopuineen. Hiekkarannan takana on Airisto Spa, jossa netin mukaan on tarjolla erilaisia saunoja ja kylpypaljuja. Ukset olivat kuitenkin tiukasti säpissä, ilmeisesti ajankohtaisen koronatilanteen takia.

Airiston rannasta löytyy myös luonnonlähde, joka on pulputtanut paikalla vuosisatojen ajan. Lähteen takia Stormälön lahti on ollut tunnettu ankkuripaikka jo ammoisista ajoista. Tiedetään, että Ruotsin laivastolla oli tapana täydentää juomavarastojaan Airistolla.

Kun venäläiset alkoivat rakentaa Pietari Suuren merilinnoitusketjua, tuli lähteestä tärkeä myös itäisille merenkulkijoille. Linnoitustyötä johti kontra-amiraali Richter. Koska Airisto oli Venäjän laivaston vakinainen satamapaikka, nousi lähteen rannalle Richterin käskystä komea muistopaasi, joka varustettiin venäjänkielisellä tekstillä. Alun perin tämä muistomerkki pystytettiin aivan lähteen reunalle, mutta nykyisin se on upotettu ja muurattu ravintolarakennuksen kivijalkaan.

Savukalaa Sattmarkista

Vain noin neljän meripeninkulman päässä Stormälösta itään, Sattmarkin sillan pielessä sijaitsee Sattmarksundetin pikkusatama. Airistolta sinne on vapaa alikulkukorkeus, mutta Paraisten Kirkkoselältä kulkua rajoittavat kuusi metriä leveä nostosilta ja Sattmarkin sillan 14 metrin alikulkukorkeus.

Satama on tarkoitettu lähinnä päiväkäyntejä varten, mutta yöpymisestä voi sopia kahvilassa erikseen. Paikalla on kaksi laituria, joista lähimpänä siltaa oleva on vieraslaituri. Poijuja on kuusi. Sattmarkin sillalta kuuluu jonkin verran saaristotien liikenteen ääniä.

Sattmarkin pikkusatama on umpisuojainen.

Satamassa ei ole mitään palveluita, mutta se ei haittaa, sillä Sattmarkiin mennään kahvilan, ravintolan ja kalasavustamon takia. Satamasta vanhan torpan pihapiiriin löytää helposti seuraamalla savustamosta nousevia herkullisia tuoksuja.

Savustamo on Heikki Eskelisen valtakuntaa. Hän savustaa paikalla joka päivä klo 11–18. Meidän käyntimme aikana Eskelinen vetää uunista kauniisti ruskettuneita siikoja. Myytävänä on lisäksi kampeloita, kuhaa, ahvenia ja kirjolohifileitä. Tarjolla on toki tuoretta kalaa, silakkasäilykkeitä, purkitettua savusärkeä ja uusia perunoita. Osan kaloistaan Eskelinen ehtii jopa pyytää itse.

Kalastaja Heikki Eskelinen esittelee vastasavustettuja siikoja

Savustamon vieressä on Sattmarkin ravintola Bistro. Nautimme sen terassilla maittavan kalalautasen ja kenties suurimman ja maukkaimman katkarapuleivän ikinä. Siitä riitti hyvin kahdelle syöjälle. Kummankin annoksen hinta oli 20 € (tiedot vuodelta 2021).

Sattmarkin Bistron annokset saavat veden kielelle.

Sattmarkin kahvila toimii vanhassa torpassa ja se hemmottelee vierailijaa monenlaisilla herkuilla. Pihalla on runsaasti pöytiä ja penkkejä. Savukalan tuoksuun sekoittuvat varhaiskesän niittykukkien ja juhannusruusujen tuoksu. Peipposet livertävät ja kahvikupin äärellä lenseän suvisen iltapäivän tunnelma rikkomaton.

SATTMARK

  • 60°15,1’P, 22°14,3’ I
  • Merikartta: D704, satamanumero: 648
  • Puh. 040 482 4848, hinta: 10 €, Yöpymisestä sovittava erikseen
  • Vieraspaikat: 6 kpl, syvyys: 1,5–4 m, kiinnitystapa: ankkuri, poiju
  • Käymälä, suihku, ravintola/kahvila

Lisätiedot: Sattmark

AIRISTO MARINA, STORMÄLÖ

Lisätiedot: Airisto Marina

  • 60°15,1’P, 22°06,5’ I airistomarina.fi
  • Merikartta: D707, 708, satamanumero: 738
  • Puh. 040 594 7961, hinta: 25€, päiväkäynti 5€
  • Vieraspaikat: 60 kpl, syvyys: 4-15 m, kiinnitystapa: aisa, poiju
  • Sähkö, makeavesi, polttoaine 24/7, käymälä, suihku, sauna, pesukone, kuivausrumpu, tiskauspiste, nuotiopaikka/grillikatos, jätepiste, septityhjennys, ravintola/kahvila, veneluiska

Lue myös nämä

X