Tilaa
Matkat

Satama: Nordcenter – Tammisaaren taakse golfaamaan

Raaseporissa sijaitsevan Tammisaaren pohjoispuolella uinailee omassa rauhassaan golfkeskus Nordcenterin vieraslaturi. Satama on oheispalveluidensa takia golfaaville veneilijöille tutustumisen väärti.

03.04.2022

Kirjoittajaja kuvat Risto nordell

Satamaan päästäkseen pitää alittaa Tammisaaressa sijaitseva Pohjan silta. Sen alikulkukorkeus on 3,10 metriä, mutta silta avataan tilauksesta ympäri vuorokauden ei kuitenkaan ma–su klo 22–08, eikä ma–pe klo 16–18. Avaus tulee tilata tuntia ennen avausajankohtaa numerosta 020 444 3017.

Pohjanpitäjän lahti on yllättävän laaja ja sillan jälkeenkin matkaa vielä riittää: Nordcenterin laituri löytyy vasta 14 meripeninkulman päästä pohjoiskoilliseen ajettaessa. Navigointi on helppoa, sillä styyrpuurin puolella sijaitsevaan satamaan kulkee Pohjan sillalta saakka viitoitettu reitti.

Koska Pohjanpitäjänlahden perukan vesi on Mustionjoen takia varsin humuspitoista, vieraslaiturin kupeessa kelluu kauniina lauttoina keltaisia ulpukoita, joita yleensä näkee vain järvialueiden satamalahdissa.

Nordcenterin vieraslaiturin välittömässä läheisyydessä on myös Pohjankurun satama. Helsinki–Turku-rautatie kulkee rannan tuntumassa ja tuo satamaan oman äänimaailmansa.

Tukeva betoniponttonilaituri on valmistunut vuonna 2019 ja tilaa on noin 30 vierasveneelle. Laiturin päässä on isompia aluksia varten kylkikiinnityspaikka. Sen syvyys on riittänyt todistettavasti isolle perinnepurjelaivallekin.

Sataman ympäristö on karunpuoleinen. Vieressä on Golfstrandin lomaosakerivitalo ja siihen kuuluva pieni uimaranta, joka ei kuitenkaan ole Nordcenterin sataman venevieraiden käytössä. Satamassa ei ole sähkötolppien lisäksi muita palveluita. Ne löytyvät noin 400 metrin päässä Nordcenterissä.

Varaa venepaikka etukäteen

Vieraslaiturin venepaikka pitää varata etukäteen, mieluiten viimeistään päivää ennen saapumista. Varaaminen hoituu soittamalla golfkeskuksen vastaanottoon p. 0600 390 755 (hinta 0,76 €/min + ppm). Sen jälkeen soittajan numero aktivoidaan. Kun aktivoidusta numerosta soittaa numeroon 046 505 40773 laiturin portti aukeaa.

Satamasta pyritään järjestämään ennakkotilauksesta kuljetus kartanon alueelle ja paikalle voidaan tuoda asiakkaan tilauksesta myös golfauto. Sillä huristelee parissa minuutissa Nordcenterin toimistoon, jossa maksetaan satamamaksu. Siihen sisältyy sähkö, wc sekä sauna- ja suihkutilojen käyttö.

Saunat ovat lämpimänä klo 11–21. Tilat ovat modernit ja kylpylöiden tapaan talon puolesta on tarjolla niin pesuaineet kuin pyyhkeetkin. Uimamahdollisuutta ei ole, mutta pukuhuoneesta pääsee vilvoitteluterassille.

Nordcenterin vieraslaituri sijaitsee Mustionjoen suulla, golfkentän välittömässä läheisyydessä.

Golfaajille tekemistä

Nordcenter tarjoaa golffareille kaksi kenttää. Amerikkalaisen Bradford Benzin suunnittelema puistomainen Benz-kenttä avattiin vuonna 1993. Kenttää hallitsevat pienet metsälammet ja kumpujen ympäröimät greenit.

Toisen kentän, Freamin, hallitseva piirre on vaihteleva maasto, suuret korkeuserot ja kauniit maisemat. Kenttä kiertelee lähes merenrannassa ja kartanon vanhalla puistoalueella. Kentistä on perinpohjaiset väyläesittelyt Nordcenterin nettisivuilla.

Golfkeskuksessa järjestetään aloittelijoille kursseja, joilla voi suorittaa green cardin. Veneilijöitä varten Nordcenterillä on erilaisia tarjouspaketteja. Golfin lisäksi voi pelata tennistä, padelia tai vuokrata maastopyörän.

Vihreiden kenttien keskellä kohoava ravintola toimii Åminnen kartanon vanhassa päärakennuksessa. A-oikeuksin varustettu, vaaleaksi sisustettu ja avara ravintola tarjoaa päivittäin klo 11–16 lounasta seisovasta pöydästä. Tarjolla on apetta myös monipuoliselta à la carte -listalta. Hintataso on kohtuullinen sillä kallein annos, paistettu siika rapukastikkeessa, maksaa 27 € (tiedot v. 2021).

Kartanoravintolan viinilista on korkeatasoinen, erityisesti samppanjatarjonnan osalta, sillä listalta löytyy Taittingerin tuoteperhe kokonaisuudessaan. Juomia voi nautiskella lobbybaarin lisäksi liki 200-paikkaisella terassilla ja ihailla samalla maisemia aina Pohjanpitäjänlahdelle saakka.

Viihtyisässä kartanoravintolassa tarjotaan lounaan lisäksi à la carte -annoksia.

Kartanon pitkä historia

Åminnen kartanolla on pitkä historia. Kartano syntyi 1570-luvulla kolmesta Åminnen kylän rälssikartanosta. Vuosisatojen myötä omistajasuvut vaihtuivat usein ja kartanon loistokkain aika koettiin 1700-luvun loppupuolella. Seuraavalla vuosisadalla Åminnen kartano siirtyi mustiolaiselle ruukinpatruuna Magnus Linderille, joka omisti myös Mustion kartanon.

Åminnen historia kietoutuu vahvasti vuonna 1875 Mustionjoen kosken partaalle perustetun rautaruukin ympärille. Ruukilla tarkoitetaan varhaista raudan- tai kuparinvalmistukseen keskittynyttä tehdasta, mutta myös sen ympärille muodostunutta lähialuetta. Åminne kuuluu osana Länsi-Uudenmaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ruukkimiljööseen.

Lisätiedot: Nordcenter

 

Åminnen kartanon historia alkaa jo 1500-luvulta.

Lue myös nämä

X