Tilaa
Uutiset

Sammutinhuoltosakot kumottiin Korkeimmassa oikeudessa (20.9.06)

20.09.2006

KirjoittajaVenelehti

Korkein oikeus antoi kesäkuussa päätöksen, jonka mukaan vuonna 2003 tarkistamattomista sammuttimista merivartiostolta sakot saaneen helsinkiläisveneilijän rangaistus kumottiin, ja valtio tuomittiin maksamaan miehen oikeudenkäyntikulut.

Tapaus sai alkunsa vuonna 2003, kun Karl-Gustav Widén oli lähdössä Orrengrundin merivartioasemalta kohti Viroa. Widénin Marino Camping -veneessä oli kaksi sammutinta, mutta niistä puuttuivat vuosihuoltotarrat. Hän sai asemalta mukaansa 1 400 euron sakkolapun. Widén otti sakkolapun takana olleiden ohjeiden perusteella yhteyttä syyttäjään toivoen sakkojen kohtuullistamista. Yhteydenotto johti siihen, että Widén kutsuttiin Loviisan käräjäoikeuden istuntoon puimaan tapausta. Sakot alennettiin 800 euroon.

Myös tätä summaa Widén piti kohtuuttomana, joten hän valitti käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen – se ei kuitenkaan suostunut ottamaan tapausta käsittelyyn. Hovioikeuden päätökseen tyytymätön Widén päätti viedä tapauksen vielä Korkeimman oikeuden käsittelyyn. Hän perusteli valitusoikeushakemustaan mm. sillä, että tuolloisen asetuksen mukaan veneessä piti olla ”hyväksytty” sammutin: mistään vuositarkastuksista asetus ei maininnut mitään – eikä ottanut kantaa edes siihen, millainen hyväksytty sammutin itse asiassa on. Widén liitti valitukseensa vielä jo käräjäoikeudelle esittelemänsä lehtiartikkelin, jossa veneilijöiden kerrottiin saaneen tarkistamattomista sammuttimista tuohon aikaan yleisesti vain suullisia huomautuksia.

Korkein oikeus päätti, ettei vuonna 2003 voimassa ollut laki ja siihen liittyneet asetukset vaatineet sammuttimiin vuositarkistusta. Näin Widénin sakkotuomio kumottiin, ja valtio tuomittiin maksamaan hänelle noin 1 000 euron oikeudenkäyntikulut. Samalla Korkein oikeus nuhteli hovioikeutta, jonka olisi pitänyt tarkemmin perehtyä Widénin valitukseen. Myöskään lainsäätäjän toimiin Korkein oikeus ei ollut päätöksessään tyytyväinen, koska sammuttimiin liittynyt asetus ei vielä vuonna 2003 täsmentänyt, mitä hyväksytty sammutin tarkoittaa tai edes sitä, mistä asiasta saisi tarvittaessa lisätietoa. HJO

Lue myös nämä

X