Tilaa
Uutiset

Sailmate – ystävä navigoinnissa

17.02.2011

KirjoittajaMarkus Varis

Sailmate 

Miltä tuntuisi lähteä vesille ilman karttaa pelkkä puhelin kourassa? Sitä tuskin kukaan suosittelee, mutta erillisen plotterin voi kohta jättää kotiin. Android-alustalla toimivan Sailmate-reittisuunnitteluohjelmiston voi ladata vaikka puhelimeen tai tabloid-tietokoneeseen.

Sailmaten takana on mies nimeltä Vesa Keskinen. Insinööriksi kouluttautunut merikapteeni halusi tuoda ammatissaan käyttämänsä automaattisen reittisuunnittelun huviveneilijöidenkin käyttöön. Silloiset pelkästään navigointiin keskittyneet karttaohjelmat eivät sellaista tarjonneet.

Keskisen ajatuksena on, että suomalaisilla veneilijöillä pitäisi olla käytössään tarkimmat ja luotettavimmat suomalaiset kartat. Sailmaten kartta pohjautuu Liikennevirastolta lisensoituun aineistoon, mutta Sailmate on Liikennevirastosta erillään oleva tuote.

Mielenkiintoista Sailmatessa on web-käyttöliittymän yhdistyminen karttoihin. Sen kautta veneilijät voivat jakaa reittitietoja linkkeinä tai vaikka vinkata muille veneilijöille kauniista luonnonsatamasta. Paikkoja löytyy luonnonsatamia myöten, ja lisää tulee jatkuvasti muilta käyttäjiltä ja karttojen päivityksen myötä.

Vuoden ikäinen Sailmaten karttatietokanta kattaa merikartat A-G sekä J-M, uudet päivitetään ennen tulevaa veneilykautta. Tarjonta laajenee sitä mukaa kuin liikennevirasto ehtii karttoja digitoida. Ensi kesänä Keskinen odottaa Sailmaten olevan jo täydessä iskussa.

Sailmaten kaverit löytyvät osoitteesta 5e11.

 

Lue myös nämä

X