Tilaa
Jutut

Ruotsalaisveneilijöiden puute on kova isku Ahvenanmaan matkailualalle

Ruotsalaisveneet loistavat poissaolollaan, vaikka huviveneillä olisi lain mukaan oikeus tulla Suomeen.

01.08.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Matkailu on Ahvenanmaalle yhtä tärkeä elinkeino kuin Etelä-Euroopalle. Eli huomattavasti tärkeämpi kuin Suomelle kokonaisuutena.

Joka viides yksityisellä sektorilla toimiva ahvenanmaalainen saa elantonsa tavalla tai toisella matkailusta. Yli 80 prosenttia maakunnassa yöpyvistä turisteista tulee Suomesta ja Ruotsista. Puolet kummastakin maasta.

”Kausi on nyt lähtenyt käyntiin. Mutta koko kevät jäi väliin jo ihan kalastajista lähtien. Lisäksi kaikki kevään ja alkukesän tapahtumat peruuntuivat. Talvi tulee olemaan pitkä”, sanoo Visit Ålandin toimitusjohtaja Lotta Berner-Sjölund.

Ahvenanmaan saaristossa on ollut paljon kävijöitä Manner-Suomesta, etenkin saariston pohjoisosassa. Länsi puolella, jossa tyypillisesti käy paljon Ruotsista ja muualta Euroopasta tulevia veneitä, on ollut hiljaisempaa.

”Esimerkiksi Eckerössä yhdessä vierassatamassa kävijäkunta on vaihtunut ruotsalaisista suomalaisiin. Mutta lopputulos on silti vain noin puolet normaalista heinäkuun kävijämääristä”, kertoo Berner-Sjölund.

”Saa nähdä miten loppukesä jatkuu. Olen kuullut sellaistakin, että satamia voitaisiin tänä vuonna pitää auki pidempään syksyyn asti.”

Maarianhaminan länsipuolella vain puolet satamapaikoista täynnä

Maarianhaminan länsisatama ÅSS Paviljongen toimii useasti välisatamana Suomesta Ruotsiin matkaaville veneille.

”Sesonki on ollut huono verrattuna normaaliin kesään. Täällä ei ole lähes ainuttakaan ruotsalaista venettä. Moni suomalainen ei myöskään ole tullut, koska ei voi jatkaa tästä matkaa Ruotsiin”, kertoo satamatyöntekijä Isak Nordlund.

Tänä kesänä myös muualta Euroopasta tulevat veneet ovat jättäneet reissun väliin. Vaikka kausi on kuumimmillaan, on satamassa tällä hetkellä vain noin 60 venettä. Normaalisti niitä olisi tähän aikaan kesästä peräti 120.

”Elämme nyt pääosin suomalaisista veneistä ja niidenkin kohdalla on ollut paljon poisjäämisiä. Maarianhaminan itäpuolella tilanne ei ole yhtä huono, koska se sijaitsee jo lähempänä Suomen rannikkoa. Meillä täällä länsipuolella on yleensä enemmän ruotsalaisia turisteja”.

Bärössä riittää veneitä ja kautta jatketaan syyskuun loppuun asti

Ahvenanmaan alueellisista eroista kertoo se, että Kumlingen saarella, Bärössä toimivan Glada Laxenin vierassatama ja majoituspaikat ovat olleet heinäkuussa täpötäynnä.

© Henrik Beckman

”Tämä on ollut tähän asti paras kausi koskaan. Kausi alkoi kauniin sään takia jo aikaisin kesäkuussa. Heinäkuu on myös ollut parempi kuin viime vuonna. Viimeisen kahden viikon ajan satama on ollut täynnä. Vain kovat tuulet ovat hillinneet veneiden saapumista paikalle”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Henrik Beckman.

Kaikki palvelut mukaan lukien, on Glada Laxenin kesä ollut tähän asti jo 20 prosenttia parempi kuin edellinen vuosi. Veneistä noin 95 prosenttia on suomalaisia. Vain muutama ulkomaalainen paatti on saapunut paikalle.

”Uusia asiakkaitakin on käynyt, niin kuin joka vuosi. Mutta sitä en osaa sanoa, onko joukossa myös uusia veneen omistajia”, Beckman sanoo.

Henkilökunta on sama kuin edellisvuonna. Osa heistä on paikallisia asukkeja ja osa on tullut Bäröhön töihin mantereelta. Palvelua saa sekä suomen että ruotsin kielellä.

”Toisten asiakkaiden kanssa on puhuttava suomea. Tässä eräs päivä autoin täysin suomen kielistä pariskuntaa kiinnittymään laituriin. Itse en puhu kovin hyvää suomea, mutta kaikki meni hyvin ja vene saatiin turvallisesti satamaan”.

Beckman on päättänyt pitää paikan auki poikkeuksellisesti koko syyskuun ajan.

”Olen kuullut, että vielä silloinkin olisi halukkaita tulijoita. Kaikki työntekijät eivät ehkä enää ole syyskuussa töissä, mutta kaikki palvelut tulevat olemaan saatavilla”, hän lupaa.

Lue myös nämä

X